Videnskab præger de fem innovative vindere af H&M Foundation's 2022 'Global Change Award'

Biomimicry, kunstig intelligens og regenerativt landbrug er nogle af de ord, der beskriver de fem vindere af H&M Foundations 2022 'Global Change Award'.

08.04.2022

CSR.dk

"Vi finder og støtter de geniale hjerner, der gør det umulige muligt". Sådan beskriver H&M Foundation tanken bag deres årlige 'Global Change Award', hvor der netop er blevet udnævnt fem vindere. Prisen gives til innovative start-ups, der alle bygger på tankegangen om at gå fra en lineær til en cirkulær modeindustri.

Virksomheden Rubi, en af de fem vindere, står med et banebrydende produkt, der kan omdanne CO2 til tekstil. Ved hjælp af 'biomibicry' metoden, hvor man efterligner nogle af naturens mange unikke egenskaber, har de to Rubi-stiftere fundet en metode til at lave viskose ud af CO2. Metoden går kort fortalt ud på at efterligne den måde træet opfanger CO2 på, som træet derefter bruger som byggesten i blade og grene.

Rubi opfanger CO2 i en bioreaktor, hvor stabiliserede enzymer omdanner den usynlige gas til lange og snorlige - dog mikroskopiske - byggesten.

Byggestene der kaldes polymerer, er præcis det samme råmateriale, der bruges i dag til fremstilling af viskose, lyocell og andre cellulosefibre af træmasse.
På den måde kan Rubi spinde viskosegarn uden at skulle fælde et eneste træ.

Læs også: BESTSELLER investerer i ny bæredygtighedspioner

Hos virksomheden Saltyco har man opdaget et CO2-positivt alternativ til gåsedun, der er lavet af planter, der heler beskadiget land. De rige vådområder er de mest effektive CO2-opsamlere på jorden, men enorme mængder af dem er blevet drænet og forvandlet til landbrugsjord, hvilket får dem til at frigive enorme mængder CO2 i stedet for at lagre det.

Saltyco bruger regenerativt landbrug, hvilket betyder, at det genvæder og genopdyrker oprindelig vegetation, der heler jorden, så den igen kan lagre CO2. Saltyco har fundet ud af, at disse planter kan bruges som fyld i jakker, som et alternativ til dun. Det færdige fyldstof minder i struktur om dun med naturligt voksagtige fibre, hvilket giver den samme isolering, er vandafvisende og fyldige egenskaber som dets syntetiske og dyrebaserede modstykker.

BIORESTORE er et innovativt vaske-produkt bestående af enzymer og mineraler, som man putter i vaskemaskinen sammen med sit yndlingstøj. Det sker en biokemisk proces, der fjerner fnuller fra tøjet, opfrisker farverne i tøjet og opstrammer garnerne brugt i tøjet, hvilket gør tøjets overflade blød og glat igen. På den måde kan man forlænge livet på sit yndlingstøj, der måske har mistet form og farve.

Det lyder næste for godt til at være sandt. "Det er ikke magi. Det er videnskab", udtaler teamet bag BIORESTORE.

Bag virksomheden Wadhwani AI er en mission om at gøre livet lettere for bomuldsbønderne. AI teknologi hjælper bønderne med at vurdere hvilken type insektmiddel de skal bruge og hvornår det skal påføres. Tidlige beregninger har vist at teknologien resulterer i en reduktion på 25 procent i brugen af insektmidler og en øget indkomsten for landmændene.

Den sidste af de fem vindere er virksomheden Re:lastane, der har fundet en metode til at skille polyester og elastan fra hinanden, så de kan genanvendes til nye tekstiler. Elastan-fibrene kommer ubeskadiet ud efter seperations-processen fra polyesteren. 

Se de fem flotte videoer, der opsummerer ideen bag hver enkelt af de fem vindere.

- MTN

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

16.05.2024CSR.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

15.05.2024CSR.dk

Danmarks transportinfrastruktur mangler plan og bæredygtighed

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Tilmelding er nu åben til Klimakampen – September 2024

14.05.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Bæredygtige valg kan betyde at man må være tålmodig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus