Verdens kulforbrug tager historisk dyk

I mere end 200 år har kul været verdens foretrukne elektricitetskilde. Men i 2019 så man den hidtil største nedgang i det globale kulforbrug.

Selvom der er set det største dyk i det globale kulforbrug nogensinde, kan det blive udfordrende at mindske forbruget yderligere..

13.01.2020

CSR.dk

Kul har siden den industrielle revolution været verdens primære og vigtigste kilde til elektricitet. 38 procent af verdens strøm kommer i dag fra kulkraft. Det skriver verdensbedstenyheder.dk

I 2019 faldt anvendelsen af kul imidlertid med omkring 2,5 til 3 procent. Et dyk, der er det største nogensinde og svarer til det samlede kulforbrug fra Storbritannien, Spanien og Tyskland. Det viser tal fra Det Internationale Energiagentur, IEA, og en analyse fra tre internationale klima- og energiorganisationer.

Faldet i verdens kulafbrænding skyldes en kombination af flere udviklinger. Store kulforbrugere som Indien og Kina har haft en stagnering i energibehovet, samtidig med, at Europa og USA har skåret mærkbart ned på deres forbrug og erstattet det med vedvarende energi, naturgas eller et andet fossilt brændstof.

”På europæisk plan er vi helt klart i gang med at udfase kullet, og på verdensplan ser det ud til, at vi har stoppet væksten” siger Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i VedvarendeEnergi, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: USA’s grønne økonomi er 1,3 billioner dollars værd

I USA faldt kulforbruget mellem august 2018 og august 2019 med 13,9 procent og i Europa så man en nedgang på omkring en femtedel. 

I Europa er udviklingen ifølge Gunnar Boye Olesen drevet af, at de europæiske CO2-kvoter er ved at være så dyre, at kulkraft i stadig mindre grad kan betale sig, kombineret med at naturgas vinder frem. Helt afgørende er halvden af faldet i anvendelsen af kul i Europa forårsaget af væksten i vedvarende energi. 

Produktionen af elektricitet i USA bestod i 2019 for første gang i højere grad af vedvarende energi, og der er siden 2010 blevet lukket 300 kulkraftsværker.

Grundet verdens høje forbrug af kul til brændsel, er det dog ikke en let opgave at mindske forbruget yderligere. Verdens Bedste Nyheder skriver således, at Keisuke Sadamori, der er topchef i IEA,  ved lanceringen af organisationens kulrapport fra 2019 udtalte, at asiatiske landes energibehov fortsætter med at stige, og at denne del af verden allerede står for fire femtedele af det globale kulforbrug. 

Det er derfor ikke sikkert, at udviklingen vil fortsætte på samme måde.

- HL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

04.10.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia har forpligtet sig til Science Based Target Initiative

02.10.2024CSR.dk

50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

01.10.2024CSR.dk

Grønne kompetencer: Efterspørgslen stiger i hele verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J