Verdens bedste branche på CSR

Den danske grafiske branche har opnået en særstatus på CSR i forhold til dens søsterorganisationer i resten verden. På CSR i Praksis-konferencen d. 2/6 fortæller branchens direktør om drivere og barrierer for SMV’ernes CSR

Administrerende direktør i Grakom Thomas Torp: "De danske grafiske virksomheder er førende i verden på CSR".

19.04.2016

CSR.dk

Der var engang, hvor den grafiske branche var et smertensbarn. Typografstrejker, dårligt arbejdsmiljø og seriøse miljøproblemer var det, man tænkte på, når talen faldt på tryksager. Det var dengang trykkerierne var synlige i gadebilledet, og hver en lille by havde sit eget trykkeri sammen med bager, kro og købmand. Bageren, kroen og købmanden ligger der måske stadig, men trykkeriet er sandsynligvis fortid. Globaliseringen, den teknologiske udvikling og rykket mod de større byer har været hård kost for de små trykkerier, som enten har drejet nøglen om eller slået sig sammen i større enheder i de større byer.

Det lyder som starten på en trist historie, men den har en lykkelig slutning. Eller rettere: trods modgang og nedgang står branchen i dag mere samlet end nogensinde før og kan tage kampen op mod udfordringerne. Thomas Torp, der som administrerende direktør i Grakom (tidligere Grafisk Arbejdsgiverforening) står i spidsen for branchens dagsorden og strategi, er da også synligt stolt over den forening, han repræsenterer:

”Det er jo sådan, at vi i branchen historisk set har haft nogle ret store miljøproblemer, og det har i høj grad præget vores udvikling. Vi har i mange år kæmpet med, at når man sagde den grafiske branche, så talte man om fældning af regnskovene, tryksværte med giftige stoffer, spildevand med tungmetaller og affaldsproblemer, for ikke at nævne de opløsningsmidler, som gjorde de ansatte syge, og tunge løft, som sled dem ned. Men jeg kan i dag sige uden at blinke med øjnene, at branchen er førende i verden på miljøvenlig produktion. Og det er vi blevet, fordi vi har taget problemerne alvorligt og arbejdet meget målrettet med miljøet, så vi nu har lagt det dårlige image bag os.”

Et miljømæssigt klart edge
Mens de indre problemer i branchen er trængt i defensiven har en ny meldt sig uden for døren. For i dag kan den samme tryksag laves stort set over hele verden og det til priser, som ligger langt under det danske lønniveau. Er det så enden på historien? – Nej, siger Thomas Torp, tværtom:

”Det høje miljøniveau, vi har opnået i branchen, har givet os et klart edge i forhold til andre lande. Der er ikke synlig forskel på kvaliteten på en tryksag, hvad enten den er trykt i Polen eller Danmark, så ofte konkurreres på pris og service. Her ser vi et stærkt markedspotentiale i vores højere CSR-standard i det globale perspektiv, som vi kan differentiere os på på nye markeder. Det siger jeg ikke bare for min egen branches vedkommende; generelt mærker vi, at danske virksomheder har høj troværdighed ude i verden og står for ordentlige forhold, og med den øgede fokus på underleverandørerne kommer det hele det danske erhvervsliv til gavn.”


Motivation til det ekstra skridt
Konkurrencekraften i CSR står og falder naturligvis med kundernes efterspørgsel, siger Thomas Torp, for trykkerierne adskiller sig ikke fra andre virksomheder: de leverer det, kunderne vil have. Vil kunderne ikke betale for mere miljø, så falder motivationen hos virksomhederne til at gå det ekstra skridt. En stor del af løftet skal derfor ske på kundesiden, både hos de private og offentlige købere, og i sidste ende er det vores allesammens ansvar som brugere og forbrugere, betoner Thomas Torp.

”Forretningen skal jo løbe rundt, og der skal gerne være et lille overskud,” siger Thomas Torp, som ikke er blind for, at den gode sag kan blive nedprioriteret: ”Motivationen skal være der. Det er stadig udbredt i branchen, at CSR forveksles med filantropi, og så bliver det udskudt til fordel for kundebetjeningen. Det skal være godt for forretningen, og det skal økonomisk hænge sammen. Og så skal det kunne overskues – CSR skal både være tilgængeligt og anvendeligt for virksomhederne. Det har vi i Grakom forsøgt at overvinde ved at gøre tingene konkrete.”

Fundamentet for branchen
Som få andre brancher har Grakom lagt sig i selen for drive udviklingen blandt virksomhederne i en mere bæredygtig – forstået på flere måder – retning. For år tilbage søsattes et værktøj til klimaberegning på tryksager, og for to år siden lancerede arbejdsgiverforeningen helt unikt sammen modparten i HK/privat et CSR kodeks, som bygger på de 10 principper i FN’s Global Compact justeret ind i forhold til branchen. For Thomas Torp handler de to tiltag om, at foreningen skal gå foran som et fyrtårn for medlemmerne:

”Grakoms indsats inden for CSR er i høj grad baseret på, at vi er en branche med en høj andel af mindre virksomheder, som ikke nødvendigvis har deres antenner rettet ind mod CSR. Derfor skal vi være fundamentet for branchen. Vi skal så at sige være gode til CSR på vores medlemmers vegne, og det betyder, at vi skal have et højt vidensniveau på miljøaspekter, og det er os, der skal tegne missionen. Vores virksomheder skal trygt kunne læne sig op af os, og vi skal være på forkant med de behov og forventninger, de og deres kunder har.”

Som det andet ben i Grakoms indsats kan medlemmerne hente konkret rådgivning, for eksempel til miljømærkeansøgningen, oplyser Thomas Torp: ”Det er meget vigtigt for os, at vores medlemmer ikke ender i ingenmandsland med tiltag, de ikke kan føre ud i livet. Det vi gør skal være omsætteligt til aktiv handling. De små virksomheder har ikke en hær af CSR-folk. Når de arbejder med CSR ligger det forskellige steder i organisationen, og skal det give mening for dem, der arbejder med det, skal der være en klar sammenhæng mellem indsats og resultater. Derfor hjælper vi vores medlemmer med deres miljømærkeansøgninger og implementeringen af kodekset, når de har behov for det.”

På CSR i Praksis-konferencen d. 2. juni er Thomas Torp i paneldebat med direktørerne fra tre andre erhvervsorganisationer for med Erhvervsstyrelsen som moderator at vende og dreje, hvilke drivere der er for de mindre virksomheders CSR indsats. Konferencen sætter med den nye klimaaftale og de 17 globale bæredygtighedsmål som bagtæppe fokus på SMV’ernes engagement i CSR gennem gæstetaler, paneldebat, seminarer og masser af konkrete cases fra SMV'ernes egne rækker. Konferencen byder på såvel inspiration og indspark som løsninger og redskaber til det praktiske arbejde med CSR for store som små virksomheder, videncentre, NGO’er, rådgivere og alle andre med interesse for CSR.
 
Se program og tilmelding på http://www.csr-link.dk/?page_id=1050

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus