Velux med bag anbefalinger om mere byggerenovering

Flere undersøgelser peger på at renovering er billigere og kan føre til samme forbedringer i energieffektivitet som opførelsen af nyt byggeri. Et netværk af nordsjællandske politikere og virksomheder, heriblandt vinduesproducenten Velux, har afleveret tre anbefalinger, om hvordan vejen til mere bygningsrenovering kan ryddes for forhindringer til Claus Hjorth Frederiksen, finansminister. Han van er mest optaget af anlægsloftet. Velux taler om værdiskabelse, produktivitet og vækst.

Ved et kort pressemøde fremlagde Martin Lidegaard (B) og Mick Schou Rasmussen fra Velux anbefalinger der kan fremme mere byggerenovering for finansministeren mandag d. 2. juni 2016. .

03.05.2016

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der var pressemøde mandag d. 2. maj kl ni. Netværket for Bæredygtig Byggerenovering i Nordsjælland var mødt talstærkt op, for at bevidne Claus Hjorth Frederiksens modtagelse af de anbefalinger, som netværket havde arbejdet med i de seneste seks måneder. 

Netværkets anbefalinger

 
  • For offentlige bygninger: angiveligt vokser efterslæbet i renoveringen af offentlige bygninger, fordi alle investeringer skal holdes inden for anlægsloftet, som er den sum kommunen maksimalt må sætte anlægsinvesteringer i gang for. Her anbefaler netværket, at
        - man fra politisk hold undersøger konsekvenserne af at holde investeringer i bygningsrenovering  uden for anlægsloftet,
        - det gøres til en erklæret politisk ambition at 
    få en bedre, slankere og mere bæredygtig bygningsmasse i den offentlige sektor
  • Inden for det almene boligbyggeri foreslår netværket, at der udvikles et fælles værktøj til at vurdere udbyttet af at renovere snarere end at bygge nyt, så man kan foretage realistiske sammenligninger. For den private boligmasse handler det mere om at øge viden og koordinere indsatsten. 
  • For de private boliger foreslås det, at man udvikler nye koncepter for screening af energibesparelsesmuligheder, at byfornyelsesmidler kan dække anbefalinger fra rådgivere under projektet BedreBolig og at kommunikation og oplysning af private om fordelene ved boligrenovering øges. 

Den overordnede idé i anbefalingerne er, at byggerenovering bør indtage en mere central rolle i både private og offentlige investeringer. For at det skal blive virkelighed kræver det dog ændringer og udvikling i lovgivning og incitamenter.

'Potentialet er enormt'
At bygningsrenovering er en lovende idé bakkes op af fakta, som Velux's repræsentant i netværket, Mick Schou Rasmussen, direktør for Velux Danmark, præsenterede. Han kunne fortælle, at undersøgelser peger på at 90 procent af den bygningsmasse vi har i dag, den står her også i 2050. Samtidig er kun 25 procent af den eksisterende byggemasse energieffektiv. 

"Potentialet er enormt," understregede Mick Schou Rasmussen, "både når det handler om at spare energi, om at få et bedre og sundere indeklima, som kan give færre sygedage og i forhold til at skabe nye jobs." 

Samtidig ved vi, at danskere tilbringer ni ud af ti timer inden døre, så det er både kvaliteten af boliger og arbejdspladser, som er vigtig. 

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

Vi vil gerne at have vores stemme og budskaber høres

Når nu det var finansministeren, som skulle tage imod anbefalingerne, var det ikke overraskende at diskussionen på mandagens møde handlede temmelig meget om det med anlægsloftet. Men det er ikke derfor, at Velux deltog i hverken netværket generelt eller panelet i mandags. 

"Vi vil gerne deltage der, hvor vores viden og budskaber kan komme frem. Vores overordnede budskab er at vi tror, det vil være sundt for hele Danmark om vi fik gang i renoveringen af boligerne. De undersøgelser, som vi foretager, viser at der er stor interesse for at spare energi og på den måde øge værdien af sin bolig, men at danskerne generelt mangler viden om, hvad man kan gøre og hvor man kan henvende sig for at få hjælp," forklarede Mick Schou Rasmussen, og fortsatte:  

"Vores undersøgelser viser også, at den væsentligste driver af interessen for boligrenovering faktisk ikke er energieffektivitet, men et forbedret indeklima og komfort. Det har betydning for værdien af boliger, men ikke mindst for hvor ofte folk er syge, som igen påvirker produktivitet og vækst."

At netværket, og de initiativer de foreslår, samtidig har poteniale for forretning til Velux og de andre virksomheder i netværket, gør naturligvis ikke arbejdet mindre interessant. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle