Værdier skal i spil for at stoppe slaveri i forsyningskæden

De store virksomheder er dumme, hvis de tror, de kan skjule noget, så de skal vise deres værdier for at få moderne slaveri og menneskehandel ud af deres forsyningskæder, sagde Coca-Cola-chef på supply chain summit.

Moderne slaveri er stadig udbredt og virksomhederne bør arbejde sammen om at stoppe det, påpegede Storbritanniens første uafhængige antislaverikommissær på konference..

20.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

En lang række globale virksomheder er stadig udfordret på området, og på den baggrund havde Ethical Corporation dedikeret åbningssessionen på dette års Responsible Supply Chain Summit Europe, der med bl.a. CSR.dk som deltager blev afholdt i London i denne uge, til netop moderne slaveri.

De repræsenterede virksomheder i panelet blev blandt andet bedt om at forholde sig til effekten af sektion 54 i den britiske Modern Slavery Act fra 2015, der handler om gennemsigtighed i forsyningskæder, og som alle panelisterne over en bred kam fremhævede værdien af.

Coca-Colas Brent Wilton (th.) argumenterede for, at virksomhederne skal være klare omkring deres værdier, og arbejde indgående for at bekæmpe slaveri. Foto: Anders Kampmann.

”Transparens er alt. De virksomheder, der tror de kan skjule noget, er dumme, og de vil ofte blive straffet for det. I stedet skal de være klare omkring deres værdier og sige det, som det er; slaveri og human trafficking er afskyeligt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at udrydde det – både for vores egen og vores kunder skyld”, sagde Director Global Workplace rights for Coca-Cola, Brent Wilton.

Med henvisning til det herostratisk berømte arkadespil Whac-A-Mole pegede Wilton videre på den vedholdenhed, der er nødvendig i arbejdet med at komme slaveriet til livs, ligesom det centrale i opbakning fra myndighederne.

”Lovgivning er yderst vigtigt for at give virksomhederne et fundament at stå på, og så skal man fra officiel side også være klar på at følge op på den. Folk gør dårlige ting, som diverse audits ikke altid fanger. Det er også derfor jeg ikke bryder mig så meget om termen best practice, for det findes reelt ikke. Der er dog heldigvis mange eksempler på good practice”, sagde han.

Behov for flere og bedre audits
Netop de berømte audits – forskellige typer kontrolbesøg (aftalte såvel som uanmeldte) og -foranstaltninger – er en evig kilde til debat i supply chain-industrien. Nogen mener ikke de virker, men ikke desto mindre findes de, og i panelet blev der da også peget på nødvendigheden af at styrke indsatsen.

”Virksomhederne kan ikke outsource hele undersøgelsen af deres supply chains til tredjeparter, de er også nødt til selv at arbejde uafhængigt med det. Deri ligger der i mine øjne også et større behov for uannoncerede inspektioner, men jeg medgiver at det er et svært felt og der er mange ubekendte faktorer for kontrollører, der møder uanmeldt op på en fabrik”, sagde CEO for NGO’en Global Witness, Gillian Caldwell.

Virksomhederne har med andre ord deres sag for, og med estimeret 40 mio. mennesker fanget i slaveri verden over, så er der ingen grund til at vente med at komme i gang, pointerede Kevin Hyland, der er Storbritanniens første uafhængige antislaverikommissær.

Læs også: Sådan forebygger Adidas slaveri i leverandørkæden

”Det er tid til handling og konkrete initiativer. CEO’s skal indse at det er nødvendigt at adressere slaveri på en lang række parametre, og arbejde for at samle ressourcer omkring både statements og ikke mindst en indsats on the ground; det er ikke nok med klassisk CSR-arbejde. Forretningsmodellerne skal også afstemmes så slaveri ikke bliver tilladt på nogen måde – forebyggelse er bedre end kur”, sagde han og tilføjede:

”Opgaven er ikke umulig, men den kræver samarbejde. Og de virksomheder, der kun fokuserer på minimumsløsninger, sætter ikke alene menneskeliv på spil, de misser også en solid business case”.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)