Værdier skal i spil for at stoppe slaveri i forsyningskæden

De store virksomheder er dumme, hvis de tror, de kan skjule noget, så de skal vise deres værdier for at få moderne slaveri og menneskehandel ud af deres forsyningskæder, sagde Coca-Cola-chef på supply chain summit.

Moderne slaveri er stadig udbredt og virksomhederne bør arbejde sammen om at stoppe det, påpegede Storbritanniens første uafhængige antislaverikommissær på konference..

20.10.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

En lang række globale virksomheder er stadig udfordret på området, og på den baggrund havde Ethical Corporation dedikeret åbningssessionen på dette års Responsible Supply Chain Summit Europe, der med bl.a. CSR.dk som deltager blev afholdt i London i denne uge, til netop moderne slaveri.

De repræsenterede virksomheder i panelet blev blandt andet bedt om at forholde sig til effekten af sektion 54 i den britiske Modern Slavery Act fra 2015, der handler om gennemsigtighed i forsyningskæder, og som alle panelisterne over en bred kam fremhævede værdien af.

Coca-Colas Brent Wilton (th.) argumenterede for, at virksomhederne skal være klare omkring deres værdier, og arbejde indgående for at bekæmpe slaveri. Foto: Anders Kampmann.

”Transparens er alt. De virksomheder, der tror de kan skjule noget, er dumme, og de vil ofte blive straffet for det. I stedet skal de være klare omkring deres værdier og sige det, som det er; slaveri og human trafficking er afskyeligt, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at udrydde det – både for vores egen og vores kunder skyld”, sagde Director Global Workplace rights for Coca-Cola, Brent Wilton.

Med henvisning til det herostratisk berømte arkadespil Whac-A-Mole pegede Wilton videre på den vedholdenhed, der er nødvendig i arbejdet med at komme slaveriet til livs, ligesom det centrale i opbakning fra myndighederne.

”Lovgivning er yderst vigtigt for at give virksomhederne et fundament at stå på, og så skal man fra officiel side også være klar på at følge op på den. Folk gør dårlige ting, som diverse audits ikke altid fanger. Det er også derfor jeg ikke bryder mig så meget om termen best practice, for det findes reelt ikke. Der er dog heldigvis mange eksempler på good practice”, sagde han.

Behov for flere og bedre audits
Netop de berømte audits – forskellige typer kontrolbesøg (aftalte såvel som uanmeldte) og -foranstaltninger – er en evig kilde til debat i supply chain-industrien. Nogen mener ikke de virker, men ikke desto mindre findes de, og i panelet blev der da også peget på nødvendigheden af at styrke indsatsen.

”Virksomhederne kan ikke outsource hele undersøgelsen af deres supply chains til tredjeparter, de er også nødt til selv at arbejde uafhængigt med det. Deri ligger der i mine øjne også et større behov for uannoncerede inspektioner, men jeg medgiver at det er et svært felt og der er mange ubekendte faktorer for kontrollører, der møder uanmeldt op på en fabrik”, sagde CEO for NGO’en Global Witness, Gillian Caldwell.

Virksomhederne har med andre ord deres sag for, og med estimeret 40 mio. mennesker fanget i slaveri verden over, så er der ingen grund til at vente med at komme i gang, pointerede Kevin Hyland, der er Storbritanniens første uafhængige antislaverikommissær.

Læs også: Sådan forebygger Adidas slaveri i leverandørkæden

”Det er tid til handling og konkrete initiativer. CEO’s skal indse at det er nødvendigt at adressere slaveri på en lang række parametre, og arbejde for at samle ressourcer omkring både statements og ikke mindst en indsats on the ground; det er ikke nok med klassisk CSR-arbejde. Forretningsmodellerne skal også afstemmes så slaveri ikke bliver tilladt på nogen måde – forebyggelse er bedre end kur”, sagde han og tilføjede:

”Opgaven er ikke umulig, men den kræver samarbejde. Og de virksomheder, der kun fokuserer på minimumsløsninger, sætter ikke alene menneskeliv på spil, de misser også en solid business case”.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus