Universitet får millionbevilling til forskning i bæredygtige fødevaresystemer

Med 45 millioner kroner i ryggen fra EU skal Roskilde Universitet lede et internationalt forskningsprojekt, der skal styrke tværfaglig forskning i bæredygtige fødevaresystemer.

I et nyt forskningsprojekt skal forskere dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer. På billedet ses produktion af ost på en ostefabrik. Foto: Unplash.com.

14.12.2023

CSR.dk

Store landbrugsvirksomheder, der dyrker afgrøder uden hensyntagen til økosystemets langsigtede bæredygtighed. Supermarkedskæder, der ikke prioriterer lokale og bæredygtige forsyningskæder. 

Eller globale fastfoodkæder og fødevareproducenter, der ikke prioriterer ernæringsmæssig kvalitet eller bæredygtige produktionsmetoder. 

Der er mange eksempler på presserende udfordringer med vores fødevaresystemer, ikke blot i Danmark, men også på globalt plan.

Læs også: Test: Vertikalt dyrket grønt smager lige så godt som økologisk

I det nye forskningsprojekt ’FoSSNet - Pan-European Food Systems Science Network’ vil forskere fra Roskilde Universitet sammen med europæiske kolleger dykke ned i udfordringerne og mulighederne inden for bæredygtige fødevaresystemer for at bidrage til langsigtede løsninger. 

Projektet har netop fået en EU-bevilling på 45 millioner kroner, som skal være med til at styrke og udvikle europæisk tværfaglig forskning og samarbejde inden for bæredygtige fødevaresystemer. 

Kompleks problematik
Stine Rosenlund Hansen, der er leder af projektet og lektor i bæredygtige fødevaresystemer ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, ser frem til at igangsætte projektet og dykke yderligere ned i problematikkerne, som hun mener, er komplekse på flere områder.

”Der er behov for viden, som ikke ser isoleret på enkeltproblemer, men som ser på samspillet i hele fødevaresystemet. Der er mange forskellige aktører og interesser på spil. Fx har mange i landbruget en stærk identitet, kompetencer og meget store investeringer bygget op om kødproduktion. Det er vigtigt, at vi viser kompleksiteten i fødevaresystemerne, samtidig med at vi kan kommunikere nogle redskaber, der kan understøtte forandring,” siger hun. 

Læs også: 675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer

Samtidig skal projektet kunne skabe resultater på to niveauer, uddyber hun.

”Vi skal dels kunne kvalificere de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for bæredygtig omstilling, når det gælder fødevaresystemer, og dels fremme forskning, uddannelse og efter- og videreuddannelse inden for bæredygtige fødevaresystemer.”

Projektet har en løbetid fra 2024 til 2028.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle