675 millioner skal få landmænd og virksomheder til at udvikle flere plantebaserede fødevarer

Alle partier i Folketinget har besluttet at oprette en fond, som skal sikre, at Danmark kan producere flere plantebaserede fødevarer – og at danskerne i fremtiden spiser mange flere af dem.

Foto: 123RF.

28.02.2023

CSR.dk

Ærter, bønner og plantefars. Udvalget af plantebaserede fødevarer er stort herhjemme, men det afspejler sig ikke i danskernes madvaner. Det er selvom plantebaserede fødevarer bidrager positivt til klimaet, bæredygtigheden og ikke mindst ernæringen.

Regeringen fremsatte derfor i januar et lovforslag om at oprette en fond for plantebaserede fødevarer på i alt 675 millioner kroner.

Fonden skal bidrage til, at Danmark bliver førende i at producere plantebaserede fødevarer, så forbrugerne både herhjemme og i udlandet får større mulighed for at vælge dem til, når de står med indkøbskurven i hånden.

Nu er lovforslaget enstemmigt blevet vedtaget i Folketinget.

 ”Med vores dygtige landmænd og fødevareproducenter har vi også gode forudsætninger for at skabe det næste eksporteventyr af netop plantebaserede fødevarer. For at det kan ske, har vi brug for, at endnu flere landmænd omlægger deres landbrug til plantebaserede fødevareafgrøder, og at endnu flere virksomheder får fokus på de plantebaserede fødevarer,” lyder det fra Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri.

Fonden får navnet Fonden for Plantebaserede Fødevarer. Den bliver oprettet som led i den store landbrugsaftale, som et bredt flertal i Folketinget indgik i 2021, og som netop søger at understøtte landbrugets udvikling mod at blive mere grøn og bæredygtig.

”Denne her fond giver os mulighed for at være med helt fremme, så vi kan sikre plantebaserede afgrøder i første klasse, nye eksportmuligheder og grønne danske arbejdspladser,” tilføjer Per Larsen, der er Konservatives fødevare- og landbrugsordfører.

Fonden bliver finansieret med i alt 675 millioner kroner fra 2023 til 2030 og vil blive ledet af en ekstern bestyrelse, som vil vurdere og træffe afgørelse om de enkelte ansøgninger.

”Den animalske industri er dybt subsidieret, og det er kun rimeligt, at vi nu flytter nogle af midlerne over til de plantebaserede fødevarer, som vi skal spise langt flere af i fremtiden,” siger Carl Valentin, fødevare- og landbrugsordfører for SF.

Sekretariatet for fonden vil blive placeret i Landbrugsstyrelsen.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

04.10.2024CSR.dk

Ved du, hvad vaskemaskiner kan betyde for klimaet?

04.10.2024CSR.dk

Sådan ser kønsfordelingerne ud i toppen af den offentlige sektor

04.10.2024CSR.dk

EU planlægger at udskyde afskovnings-direktivet

04.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: CBAM

04.10.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia har forpligtet sig til Science Based Target Initiative

02.10.2024CSR.dk

50 mio. kr. skal ruste SMV’er til at dokumentere bæredygtighed

02.10.2024CSR.dk

Elbilers dråbe i det danske bilhav vokser igen

01.10.2024CSR.dk

Grønne kompetencer: Efterspørgslen stiger i hele verden

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

07.10.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 7. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

07.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. Statsgodkendt uddannelsesforløb på 4 dage med ECTS-point.

Dato

08.10.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J