Undersøgelse: Kakaoproduktion medfører udbredt skovfældning

Kakaoen i de store mængder chokolade, der fremstilles på verdensplan, er medvirkende til omfattende ødelæggelser af regnskov i både Asien, Afrika og Sydamerika, viser ny research.

Mange steder i Amazonas bliver original regnskov brændt af for at gøre plads til kvægdrift eller afgrøder som eksempelvis kakaotræer..

15.02.2018

CSR.dk

En ny undersøgelse fra miljøorganisationen Mighty Earth viser, at den store kakaoproduktion, der skal til for at understøtte salget af chokolade på verdensplan, er kraftigt medvirkende til afskovning i flere regioner på kloden, fra Amazonas over Afrika syd for Sahara til Sydøstasien.

Analysen følger op på organisationens rapport fra efteråret ’17, Chocolate’s Dark Secret, som vi også omtalte her på sitet, og som fokuserede på Ghana og Elfenbenskysten. I denne omgang har Mighty Earth set på satellitfotos og fundet dokumentation for skovrydning i kakaoproducerende områder i Indonesien, Cameroon, Peru og Ecuador.

Ved at sammenkøre import-eksportdata fra kakaoindustrien med kort over de kakaodyrkende regioner, kan Mighty Earth vise, hvordan store skovområder er blevet ødelagt mellem år 2000 og 2016. På den baggrund advarer NGO’en om, at det samme kan ske andre steder i verden, hvis industrien ikke ændrer sig.

”Elfenbenskysten og Ghana står som skrækeksempler på, hvad der kan ske i andre land, hvor kakaoproduktionen spreder sig, hvis industrien ikke reformere sine praksisser”, siger lead researcher Etelle Higonnet, til The Guardian.

Industrien er på vej, men der er langt igen
Som reaktion på Chocolate’s Dark Secret gik 24 ledende chokoladefirmaer sammen med regeringerne i de to vestafrikanske lande i en alliance for at stoppe skovrydning og fordre genplantning og sporbarhed i regionen.

Mighty Earth påpeger dog, at industrien har langt igen for at leve op til løfterne. Kun en håndfuld virksomheder har således forpligtet sig til at levere deforestation-free cocoa, og organisationen opfordrer derfor resten af branchen til at gøre det samme.

Blandt de selskaber, Mighty Earth fremhæver, er de britiske Olam International og Hershey’s, der begge har lagt sig fast på nulskovrydning globalt med øjeblikkelig effekt, mens franske Barry Callebaut sigter efter skovrydningsfri chokolade i 2025.

Læs også: Ferrero anklages for børnearbejde til Kinderæg-produktion

Giganter som Mondelēz og Unilever har lignende mål, om end uden specifikke tidsrammer, mens Nestlé er blandt underskriverne af det såkaldte Cocoa & Forests Initiative, som CSR.dk også har omtalt. Mighty Earth peger på at de virksomheder, der kæmper mod skovrydning for at gøre verdens kakaoindustri grøn igen, danner præcedens for industrien og ’sender et Valentinskort til truede dyrearter fra Asien til Amazonas’.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

25.03.2025CSR.dk

Ingen er 100 % fri for risikoen for tvangsarbejde dybt nede i forsyningskæden

24.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Produkt: Merten M-Pure CE60 Installationsmateriel – med udvalgte produkter i genbrugsmaterialer

19.03.2025Slow A/S

Sponseret

Slow overtager African Coffee Roasters fra Coop amba og IFU – En ny æra for bæredygtig kaffe

13.03.2025Fristads Kansas

Sponseret

Resultatdrevet transformation: Første miljøvaredeklaration for tøj leverer markante besparelser

10.03.2025Schneider Electric

Sponseret

Elektrikerne har akut behov for regeringens nye uddannelsesmillioner

06.03.2025CSR.dk

ESG er stadig top of mind hos supply chain-ledere

24.02.2025Schneider Electric

Sponseret

EVENT: Mød os på Hannover Messe 2025

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online