Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

Kernen i forslaget er bevaret, men der skulle hugges mange hæle for at få lovgivning igennem om, at virksomheder tager ansvar for menneskerettigheds- og miljøforhold i deres værdikæder.

22.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter et massivt drama i EU-rådet er det nu så godt som helt sikkert, at EU har lovgivning, der kræver, at virksomhederne håndterer deres negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljø og på tværs af deres forsyningskæder

Resultatet af dramaet, hvor tre store EU-stater kort før den planlagte godkendele trak sin støtte til forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence Directiv (CSDDD), som ellers var forhandlet på plads før årsskiftet, er en mindre omfattende lovgivning for færre virksomheder. 

De sidste ændringer

De ændringer, som til sidst fik forslaget vedtaget i EU-rådet, er: 

  • Tærsklerne for hvem, der er omfattet af den nye lovgivning, blev hævet til 1.000 ansatte, en stigning fra 500, og til virksomheder med en omsætning på over 450 millioner Euro en stigning fra 150 millioner Euro. De nye tærskler vil reducere antallet af virksomheder, der er omfattet af CSDDD, med ca. to tredjedele. 
  • Lavere tærskler for virksomheder i højrisikosektorer blev også fjernet. Dog sikrede man mulighed for, at dette senere kan blive taget op til fornyet overvejelse.
  • Længere implementeringsfase, så indfasningen af lovgivningen først sker fuldt ud for alle omfattede virksomheder fem år efter ikrafttrædelsen, og 
  • Produktbortskaffelsesaktiviteter blev undtaget fra lovens anvendelsesområde 
  • Fjernelse af kravet om at virksomhederne skal fremme gennemførelsen af klimaomstillingsplaner gennem etablering af finansielle incitamenter.

Direktivet vil dog stadig placere et tydeligt og juridisk bindende ansvar på de omfattede virksomheder om at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forsyningskæde og visse downstream-aktiviteter såsom distribution og genanvendelse.

Kernen er intakt

Som Bart Devos, vice president i verdens største samarbejdsorgansation for virksomheder om ansvarlige værdikæder, The Responsible Business Alliance, skriver på LinkedIn, så er det tydeligt, at kernen i den unikke lovgivning er bevaret: 

  • CSDDD vil klart og detaljeret regulere, hvordan de største virksomheder bedriver due diligence på bæredygtighed i værdi-og leverandørkæder, med krav om due diligence baseret på eksisterende internationale due diligence standarder. 
  • CSDDD gør virksomhederne juridisk ansvarlige for de indvirkninger, de har.   

Glad med en bismag af lettet

Reaktionerne på vedtagelsen peger mere i retning af lettelse and tilfredshed. 

F.eks. skriver Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School, på LinkedIn: 

“En god dag for Europa, en god dag for menneske- og miljørettigheder og også en god dag for europæiske virksomheder, som endelig kan stole på et ”level playing field” for due diligence i værdikæder. Et politisk teater af Shakespearianske dimensioner slutter her. Selvfølgelig løser due diligence ikke på magisk vis alle problemer og direktivet er betydeligt udvandet, men det er det første vigtige skridt mod at regulere og styre globale værdikæder i mere bæredygtig og retfærdig retning baseret på bindende lovgivning.” 

Ud fra kommentarerne til dette opslag kan man dog også konstatere, at flere af hans følgere synes, at der er betalt en høj pris for at få direktivet vedtaget, når man ser på de ændringer der er foretaget i de sidste hastige forhandlinger.

Det skulle være nu

Men hastværket er på ingen måde uberettiget. For rfter afstemningen i EU-rådet d. 15. marts skulle direktivet  tilbage til henholdsvis EU-parlamentets retsudvalg og plenarforsamling til endelig godkendelse. 

Retsudvalget klarede den opgave tirsdag, hvor det blev vedtaget med stemmerne 20-4, og den nye lovgivning går nu videre til en fuld afstemning på plenarmødet i Parlamentet i april. Den måneds møder er de sidste i det nuværende parlament. Herefter skal der være valg og sammensættes en ny EU-kommission, som i øjeblikket forventes at være mindre velvilligt indstillet over for lovgivning om virksomhedsansvar. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn