Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

Kernen i forslaget er bevaret, men der skulle hugges mange hæle for at få lovgivning igennem om, at virksomheder tager ansvar for menneskerettigheds- og miljøforhold i deres værdikæder.

22.03.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Efter et massivt drama i EU-rådet er det nu så godt som helt sikkert, at EU har lovgivning, der kræver, at virksomhederne håndterer deres negative indvirkninger på menneskerettigheder og miljø og på tværs af deres forsyningskæder

Resultatet af dramaet, hvor tre store EU-stater kort før den planlagte godkendele trak sin støtte til forslaget til Corporate Sustainability Due Diligence Directiv (CSDDD), som ellers var forhandlet på plads før årsskiftet, er en mindre omfattende lovgivning for færre virksomheder. 

De sidste ændringer

De ændringer, som til sidst fik forslaget vedtaget i EU-rådet, er: 

  • Tærsklerne for hvem, der er omfattet af den nye lovgivning, blev hævet til 1.000 ansatte, en stigning fra 500, og til virksomheder med en omsætning på over 450 millioner Euro en stigning fra 150 millioner Euro. De nye tærskler vil reducere antallet af virksomheder, der er omfattet af CSDDD, med ca. to tredjedele. 
  • Lavere tærskler for virksomheder i højrisikosektorer blev også fjernet. Dog sikrede man mulighed for, at dette senere kan blive taget op til fornyet overvejelse.
  • Længere implementeringsfase, så indfasningen af lovgivningen først sker fuldt ud for alle omfattede virksomheder fem år efter ikrafttrædelsen, og 
  • Produktbortskaffelsesaktiviteter blev undtaget fra lovens anvendelsesområde 
  • Fjernelse af kravet om at virksomhederne skal fremme gennemførelsen af klimaomstillingsplaner gennem etablering af finansielle incitamenter.

Direktivet vil dog stadig placere et tydeligt og juridisk bindende ansvar på de omfattede virksomheder om at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forsyningskæde og visse downstream-aktiviteter såsom distribution og genanvendelse.

Kernen er intakt

Som Bart Devos, vice president i verdens største samarbejdsorgansation for virksomheder om ansvarlige værdikæder, The Responsible Business Alliance, skriver på LinkedIn, så er det tydeligt, at kernen i den unikke lovgivning er bevaret: 

  • CSDDD vil klart og detaljeret regulere, hvordan de største virksomheder bedriver due diligence på bæredygtighed i værdi-og leverandørkæder, med krav om due diligence baseret på eksisterende internationale due diligence standarder. 
  • CSDDD gør virksomhederne juridisk ansvarlige for de indvirkninger, de har.   

Glad med en bismag af lettet

Reaktionerne på vedtagelsen peger mere i retning af lettelse and tilfredshed. 

F.eks. skriver Andreas Rasche, professor ved Copenhagen Business School, på LinkedIn: 

“En god dag for Europa, en god dag for menneske- og miljørettigheder og også en god dag for europæiske virksomheder, som endelig kan stole på et ”level playing field” for due diligence i værdikæder. Et politisk teater af Shakespearianske dimensioner slutter her. Selvfølgelig løser due diligence ikke på magisk vis alle problemer og direktivet er betydeligt udvandet, men det er det første vigtige skridt mod at regulere og styre globale værdikæder i mere bæredygtig og retfærdig retning baseret på bindende lovgivning.” 

Ud fra kommentarerne til dette opslag kan man dog også konstatere, at flere af hans følgere synes, at der er betalt en høj pris for at få direktivet vedtaget, når man ser på de ændringer der er foretaget i de sidste hastige forhandlinger.

Det skulle være nu

Men hastværket er på ingen måde uberettiget. For rfter afstemningen i EU-rådet d. 15. marts skulle direktivet  tilbage til henholdsvis EU-parlamentets retsudvalg og plenarforsamling til endelig godkendelse. 

Retsudvalget klarede den opgave tirsdag, hvor det blev vedtaget med stemmerne 20-4, og den nye lovgivning går nu videre til en fuld afstemning på plenarmødet i Parlamentet i april. Den måneds møder er de sidste i det nuværende parlament. Herefter skal der være valg og sammensættes en ny EU-kommission, som i øjeblikket forventes at være mindre velvilligt indstillet over for lovgivning om virksomhedsansvar. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J