Teknologi haves - vilje og viden søges

Manglende viden og vilje til at benytte allerede eksisterende belysningsteknologi er årsagen til at samfundet bruger langt mere energi, end vi behøvede, mener Green switch manager Lars B. Hansen fra Philips Lys. Den hastighed, hvormed såvel virksomheder og offentlige institutioner som private husstande skifter fra gammel til ny teknologi går alt alt for langsomt.

”Det ville være muligt at nå utrolig langt ved f.eks. konsekvent at installere lysstyring og tænd-sluk-ure i offentlige institutioner og på kontorer", siger Green switch manager Lars B. Hansen fra Philips Lys..

26.01.2009

CSR.dk

Danmark skal lige som resten af EU øge energieffektiviteten med 20 procent frem til 2020, hvilket er en gigantisk opgave, som kræver, at alle trækker på samme hammel: Det offentlige, private virksomheder, energiselskaber, installatører, arkitekter og ingeniører.
Philips Lys erklærer sig klar til øget samarbejde om at udnytte mulighederne for en mere effektiv belysning.
”Belysning er faktisk et område, som der relativt nemt kan gøres noget ved. Som belysningsselskab kan vi konstatere, at der allerede i dag findes en masse ny teknologi på markedet som kan reducere forbruget, og energibesparelser og CO2 reduktion er jo to forbundne størrelser”, siger Green switch manager, Lars B. Hansen.
”Desværre synes både interessen og mængden af viden på dette felt at være begrænset. Den hastighed, hvormed såvel virksomheder og offentlige institutioner som private husstande skifter fra gammel til ny teknologi går alt for langsomt. Vores egne beregninger viser eksempelvis, at det kun er 20 procent af kontorbelysningen i EU, som hvert år omstiles fra ældre til ny belysningsteknologi. Fortsætter vi med den hastighed, når vi ikke at opfylde Kyoto-målene i 2020”, vurderer Lars B. Hansen.
”Omkring tre fjerdedele af den belysning, som europæiske kontorer anvender, er baseret på 1970’er-teknologi. Man ville derfor kunne spare 45 milliarder kr. om året, hvis der gennemførtes et hurtigt skift i retning af mere energivenlige løsninger, og den mulige CO2 gevinst svarer ifølge vores egne beregninger til 20 millioner tons om året, hvilket er på niveau med Danmarks Kyoto-mål for 2008-12.”

For meget fokus på pris
Allerede i dag foregår der herhjemme et vist - om end begrænset - samarbejde på tværs af de berørte faggrupper.
”F.eks. tager energiselskaberne og de rådgivende ingeniørfirmaer ofte belysningsleverandørerne med på råd, hvad angår belysningsdelen. Det sætter vi pris på, fordi bæredygtighed og miljø er vigtig for os. Problemet er imidlertid, at der er ekstremt meget fokus på prisen, ikke mindst hos det offentlige. Bygherren henvender sig typisk til en totalentreprenør, som på grund af den hårde konkurrence tager den lavest mulige pris for en opgave. Han henter dermed sin fortjeneste ved at presse sine underleverandører,” siger Lars B. Hansen, som mener, at løsningen på dette problem kunne bestå i at indgå partnerskaber, baseret på størst mulig åbenhed, således at det samlede byggeri blev bedre. ”I dag oplever vi, at man ganske enkelt ikke vil betale for et godt byggeri. Det ville være muligt at nå utrolig langt ved f.eks. konsekvent at installere lysstyring og tænd-sluk-ure i offentlige institutioner og på kontorer. Hvis der i et almindeligt 70’er-kontorhus blev installeret nye energieffektive armaturer kombineret med tidssvarende styringskomponenter, f.eks. regulering af lys via dagslysindfald, bevægelsesmeldere og tidsstyring, vil man som tommelfingerregel kunne spare 70 procent på el-regningen.”

ESCO-projekter
Fra sine ture rundt i landet har Lars B. Hansen set talrige eksempler på, at rådhuse ligger badet i lys om natten. Og netop det offentlige kunne efter hans opfattelse have stor gavn af at indgå i ESCO-projekter, (energitjenestevirksomheder), idet et sådant samarbejde ikke forudsætter, at det offentlige skal hive penge op af lommen.
”Med i billedet hører jo, at det offentlige heller ikke råder over den fornødne viden om, hvordan de sparer energi. Det nytter således ikke noget, at en kommune giver en daginstitution pålæg om selv at finde energibesparende løsninger. Her kan de forholde sig til at sætte sparepærer i lamperne. De kan derimod ikke vurdere behovet for bevægelsesmeldere, ur-styringer eller avanceret ventilation. Det kan ESCO-konsortierne derimod.

www.csr.dk/klima

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn