Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

En stordemonstration i december blandt arbejdere i Bangladeshs enorme tøjindustri førte til massefyringer, trusler om sagsanlæg og fængslinger af fagforeningsledere og advokater. Over en måned senere sidder de der stadig. H&M og andre brands er på sagen.

Der er uro i tekstilindustrien i Bangladesh efter at strejker og demonstrationer har ført til fængslinger og massefyringer..

07.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

En tredobling af lønnen. Det var det kontante krav, da titusindvis af ansatte på tøjfabrikker i Dhaka-forstaden Ashulia i Bangladesh gik på gaden i slutningen af december – midt i den travle produktionstid op mod jul – for med ikkevoldelige midler at vise deres utilfredshed med den betaling de fik (og stadig får).

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

Den nuværende gennemsnitsmånedsløn for en tekstilarbejder i Bangladesh ligger på 5.300 taka (godt 460 kr.), hvilket langt fra er nok til at sikre en familie ordentlig mad, klare huslejen og andre basale fornødenheder, skriver International Labor Rights Forum. Derfor krævede arbejderne i demonstrationen lønnen hævet til 15-16.000 taka (op mod knap 1.400 kr.). Det er stadig kun ca. halvdelen af de knap 30.000 taka, organisationen Asia Floor Wage har beregnet til at være en minimumsleveløn for én person.

Som svar stod hundredevis af arbejdere og adskillige græsrodsorganisationer over for en stribe repressalier. Omkring 2000 arbejdere blev fyret, fabriksejere beskyldte ansatte for at vandalisere, plyndre og true andre medarbejdere og overfalde forskellige ledere. Endelig blev mindst 24 fagforeningsledere og arbejdstagerrettighedsadvokater samt to arbejdere, der for de flestes vedkommende ikke havde noget med protesterne at gøre, tilbageholdt eller arresteret. Så vidt vides er de alle stadig fængslet uden mulighed for kaution.

Tidslinje

  • Medio december 2016: Demonstrationer og arbejdsnedlæggelse på 59 fabrikker i Ashulia, arbejderne kræver bedre løn
  • 21. december: Første fængslinger af fagforeningsfolk, advokater og lign.
  • 23. december: Første NGO-brev til mærkevarevirksomhederne
  • 11. januar: Reaktion fra H&M og andre brands
  • 18. januar: Andet NGO-brev
  • 24. januar: ILRF konstaterer, at alle anholdt er blevet nægtet kaution og fortsat er i politiets varetægt
  • 31. januar: Krav om brand-handling fra Clean Clothes Campaign
  • Februar: Usikkerhed om situationen, mange er givetvis stadig fængslet.

Bekymring fra begge sider
Umiddelbart inden jul sendte 26 fagforeninger og andre arbejdstagergrupper så et fælles, åbent brev til en stribe af de største brands og forhandlere, der sourcer fra Bangladesh, herunder H&M, Gap og Walmart. I brevet udtrykker organisationerne deres ”dybe bekymring” over situationen, og opfordrer virksomhederne til ”omgående at kontakte regeringen i Bangladesh for at presse dem til at stoppe med at tilbageholde og/eller arrestere” fagforeningsfolk etc., samt løslade de allerede fængslede.

Videre kalder brevet de ”nye angreb” for et ”klart skridt tilbage for Bangladeshs beklædningsindustri”, og påpeger at både ILO (International Labour Organization) og EU har ”anerkendt regeringens mislykkede indsats i forhold til at sikre arbejdernes organisationsfrihed”. På den baggrund er det ”vitalt”, at de brands, der har produktion i landet, og gerne vil se en bæredygtig og sikker sektor, også kræver at disse ”fundamentale rettigheder bliver overholdt”.

Den 11. januar reagerede H&M så, da man sammen med over 20 andre mærkevarer sendte et brev til Bangladeshs regering, hvor man udtrykte sin ”bekymring over situationen”, og opfordrede myndighederne til at ”sikre beskyttelsen af arbejdernes rettigheder, med specielt opmærksomhed omkring de legitime repræsentanter for de arresterede arbejdere”.

Videre understreger H&M, at man ”ikke støtter ulovlige strejker eller voldelige protester”, men peger på ”social dialog” som det rette værktøj i denne sammenhæng. Derudover anerkender brevets afsendere de stigende leveomkostninger i Bangladesh som en kilde til uro blandt tekstilarbejderne, og at man derfor opfordrer regeringen til at føre tilsyn med lønningerne i branchen.

Krav om detaljer fra mærkevarerne
Den 18. januar sendte 22 internationale NGO’er på arbejdsrettighedsområdet så et nyt brev, igen adresseret til de mange brands, der er aktive i landet, hvor de kalder fyringerne for ”straffeaktioner og hævnopgør”, og endnu engang opfordrer virksomhederne til at presse både regeringen og sine leverandører til at ”stoppe undertrykkelsen af arbejderne og udbedre den skade, der allerede er sket”.

I forlængelse af dette efterspørger organisationerne mere detaljerede oplysninger fra mærkerne omkring deres specifikke sourcingstrategier og hvorvidt de konkret er engagerede på nogle af de navngivne fabrikker, der har fået fagforeningsledere anholdt.

På baggrund af sagens alvor, og af hensyn til de fængslede, udbad NGO’erne sig et svar allerede den 23. januar, men hvorvidt de adspurgte brands, bl.a. H&M, C&A, Inditex (selskabet bag Zara), Gap og VF, har efterlevet dette, fremgår ikke.

Læs også: Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Overfor CSR.dk understreger H&M, at man ”fortsat følger udviklingen tæt”, men ellers ikke har yderligere oplysninger at dele på nuværende tidspunkt.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online