Tøjarbejdere i Bangladesh fængslet efter lønaktion

En stordemonstration i december blandt arbejdere i Bangladeshs enorme tøjindustri førte til massefyringer, trusler om sagsanlæg og fængslinger af fagforeningsledere og advokater. Over en måned senere sidder de der stadig. H&M og andre brands er på sagen.

Der er uro i tekstilindustrien i Bangladesh efter at strejker og demonstrationer har ført til fængslinger og massefyringer..

07.02.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

En tredobling af lønnen. Det var det kontante krav, da titusindvis af ansatte på tøjfabrikker i Dhaka-forstaden Ashulia i Bangladesh gik på gaden i slutningen af december – midt i den travle produktionstid op mod jul – for med ikkevoldelige midler at vise deres utilfredshed med den betaling de fik (og stadig får).

Læs også: Branddøre i Bangladesh – H&M kæmper, NGO’er kritiserer

Den nuværende gennemsnitsmånedsløn for en tekstilarbejder i Bangladesh ligger på 5.300 taka (godt 460 kr.), hvilket langt fra er nok til at sikre en familie ordentlig mad, klare huslejen og andre basale fornødenheder, skriver International Labor Rights Forum. Derfor krævede arbejderne i demonstrationen lønnen hævet til 15-16.000 taka (op mod knap 1.400 kr.). Det er stadig kun ca. halvdelen af de knap 30.000 taka, organisationen Asia Floor Wage har beregnet til at være en minimumsleveløn for én person.

Som svar stod hundredevis af arbejdere og adskillige græsrodsorganisationer over for en stribe repressalier. Omkring 2000 arbejdere blev fyret, fabriksejere beskyldte ansatte for at vandalisere, plyndre og true andre medarbejdere og overfalde forskellige ledere. Endelig blev mindst 24 fagforeningsledere og arbejdstagerrettighedsadvokater samt to arbejdere, der for de flestes vedkommende ikke havde noget med protesterne at gøre, tilbageholdt eller arresteret. Så vidt vides er de alle stadig fængslet uden mulighed for kaution.

Tidslinje

  • Medio december 2016: Demonstrationer og arbejdsnedlæggelse på 59 fabrikker i Ashulia, arbejderne kræver bedre løn
  • 21. december: Første fængslinger af fagforeningsfolk, advokater og lign.
  • 23. december: Første NGO-brev til mærkevarevirksomhederne
  • 11. januar: Reaktion fra H&M og andre brands
  • 18. januar: Andet NGO-brev
  • 24. januar: ILRF konstaterer, at alle anholdt er blevet nægtet kaution og fortsat er i politiets varetægt
  • 31. januar: Krav om brand-handling fra Clean Clothes Campaign
  • Februar: Usikkerhed om situationen, mange er givetvis stadig fængslet.

Bekymring fra begge sider
Umiddelbart inden jul sendte 26 fagforeninger og andre arbejdstagergrupper så et fælles, åbent brev til en stribe af de største brands og forhandlere, der sourcer fra Bangladesh, herunder H&M, Gap og Walmart. I brevet udtrykker organisationerne deres ”dybe bekymring” over situationen, og opfordrer virksomhederne til ”omgående at kontakte regeringen i Bangladesh for at presse dem til at stoppe med at tilbageholde og/eller arrestere” fagforeningsfolk etc., samt løslade de allerede fængslede.

Videre kalder brevet de ”nye angreb” for et ”klart skridt tilbage for Bangladeshs beklædningsindustri”, og påpeger at både ILO (International Labour Organization) og EU har ”anerkendt regeringens mislykkede indsats i forhold til at sikre arbejdernes organisationsfrihed”. På den baggrund er det ”vitalt”, at de brands, der har produktion i landet, og gerne vil se en bæredygtig og sikker sektor, også kræver at disse ”fundamentale rettigheder bliver overholdt”.

Den 11. januar reagerede H&M så, da man sammen med over 20 andre mærkevarer sendte et brev til Bangladeshs regering, hvor man udtrykte sin ”bekymring over situationen”, og opfordrede myndighederne til at ”sikre beskyttelsen af arbejdernes rettigheder, med specielt opmærksomhed omkring de legitime repræsentanter for de arresterede arbejdere”.

Videre understreger H&M, at man ”ikke støtter ulovlige strejker eller voldelige protester”, men peger på ”social dialog” som det rette værktøj i denne sammenhæng. Derudover anerkender brevets afsendere de stigende leveomkostninger i Bangladesh som en kilde til uro blandt tekstilarbejderne, og at man derfor opfordrer regeringen til at føre tilsyn med lønningerne i branchen.

Krav om detaljer fra mærkevarerne
Den 18. januar sendte 22 internationale NGO’er på arbejdsrettighedsområdet så et nyt brev, igen adresseret til de mange brands, der er aktive i landet, hvor de kalder fyringerne for ”straffeaktioner og hævnopgør”, og endnu engang opfordrer virksomhederne til at presse både regeringen og sine leverandører til at ”stoppe undertrykkelsen af arbejderne og udbedre den skade, der allerede er sket”.

I forlængelse af dette efterspørger organisationerne mere detaljerede oplysninger fra mærkerne omkring deres specifikke sourcingstrategier og hvorvidt de konkret er engagerede på nogle af de navngivne fabrikker, der har fået fagforeningsledere anholdt.

På baggrund af sagens alvor, og af hensyn til de fængslede, udbad NGO’erne sig et svar allerede den 23. januar, men hvorvidt de adspurgte brands, bl.a. H&M, C&A, Inditex (selskabet bag Zara), Gap og VF, har efterlevet dette, fremgår ikke.

Læs også: Rapport: Leverandøraudits virker ikke som de skal

Overfor CSR.dk understreger H&M, at man ”fortsat følger udviklingen tæt”, men ellers ikke har yderligere oplysninger at dele på nuværende tidspunkt.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online