Tårnhøj bæredygtighed

Forskningsbygningen Mærsk Tårnet sætter høje standarder både i form og indhold. Bæredygtighed er tænkt ind i arkitektur og design fra start og moderne teknologi skal minimere bygningens miljøaftryk.

Mærsk Tårnet fylder godt i landskabet på Nørrebro, her set fra Skt. Hans Torv. Foto: KU/Lærke Gade Bjerregaard.

17.01.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Alene højden på 75 meter gør, at den nye forskningsbygning Mærsk Tårnet på Nørrebro i København allerede inden den officielle åbning, er blevet et vartegn for byen. Med sine i alt 42.700 m2 fordelt på 15 etager inkl. kælder er den trekantede bygning, der er en del af Panum Instituttet under Københavns Universitet, da også iøjnefaldende fra alle vinkler.

Læs også: Frederiksberg vil sikre bæredygtige bygninger med DNGB

På tværs af campusparken zigzagger stien ”den gode omvej” sig. Den trinfri gangsti når op i 2. sals højde og er 360 meter lang. Foto: Anders Kampmann .

Det skyldes bl.a. facadebeklædningen, der består af 3.300 kobberskodder, der giver bygningen et relief-agtigt udtryk. De er dog ikke kun sat op for syns skyld. En tredjedel af skodderne bevæger sig således afhængig af solen, og facaden skifter derfor udtryk i løbet af dagen og reducerer energiforbruget til køling ved at skærme af for solens varme.

På den måde er facaden et meget godt billede på en del af bygningens generelle fokus. Udover at sikre KU’s sundhedsvidenskabelige fakultet et forskningsmiljø i international topklasse, så skal Mærsk Tårnet nemlig også være en bæredygtig showcase, forklarer partner og arkitekt Mads Mandrup fra totalrådgiveren C.F. Møller.

”Det handler om, at bygningen skal vise sammenhæng og omtanke i forhold til både nærområdet og klimaet. Derfor har vi dels valgt de her forskellige, miljøvenlige løsninger, og derudover har vi haft et stort fokus på transparens i udformningen af såvel bygningens rum som de offentlige faciliteter”, siger han.

Facadens mange kobberelementer sørger for afskærmning mod solen og bedre køling i årets varme måneder. Foto: Anders Kampmann.

Grønne løsninger og trafik
Mærsk Tårnet er generelt meget energieffektivt og udnytter bl.a. spildenergi fra laboratorierne. Udover kølingsløsningen har bygningen også 1.500 m2 solceller, store arealer med grønne tage til regnvandsopsamling og faskiner til rensning af vandet, og indbyggede reservoirer i forpladsen, der kan opsamle 5 mio. liter regnvand i tilfælde af skybrud.

Derudover har man gjort meget ud af at nedlægge områdets gamle parkeringspladser og i stedet sørge for at fremme cykeltrafik ved at etablere plads til omkring 2.400 tohjulere, heraf godt 1000 i bygningens kælder.

Panum Instituttet er desuden en del af Copenhagen Science City, hvor bæredygtighed er et centralt aspekt i både bygninger og forskning, og for de mange tilknyttede virksomheder. Det kan du læse mere om her på CSR.dk inden længe.

Læs også: Solceller skal forsyne nyt fængsel med strøm

Mærsk Tårnet er muliggjort af en donation på i alt 725 mio. kr. fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal samt en særlig bevilling fra Folketinget. Den officielle indvielse finder sted i morgen, onsdag den 18. januar, hvor H. M. Dronningen deltager.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.06.2025CSR.dk

Grønnere telefoner på vej med nye EU-regler

10.06.2025CSR.dk

Nyt center skal hjælpe virksomheder med at forvandle slidte produkter til ny forretning

09.06.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Middelfart Erhverv inviterede til digital Klimakamp

06.06.2025Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Brødrene Dahl sætter CO2-tal på 70.000 varer

05.06.2025CSR.dk

Regningen stiger: Klimaskader har allerede kostet samfundet milliarder

04.06.2025CSR.dk

Klimarådet i nyt notat om klimafremskrivningen: Regeringen skal følge implementeringen tæt

03.06.2025CSR.dk

Nyt partnerskab vil bygge grønne mikronet og øge elektrificeringen

03.06.2025NRGreen ApS

Sponseret

NRGreen bygger 11 MW solcellepark med 5 MW batteri i Sorø

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: Master AI Governance with ISO 42001

As artificial intelligence becomes a key driver of innovation, organizations must ensure their AI systems are responsible, trustworthy, and compliant.

Dato

17.06.2025

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

17.06.2025

Sted

Online

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

PwC Danmark
Webinar
Transition Plan for Climate Change Mitigation

- How to Go About it?

Dato

17.06.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Træning i: Ansvarlig indkøbspraksis – fra indkøb til impact (2025)

Fra indkøb til indflydelse: Træning i ansvarlig indkøbspraksis

Dato

17.06.2025

Tid

10:00

Sted

Etisk Handel Danmark - Overgaden Oven Vandet 10, st - København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

18.06.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia