Sydfyns Elforsyning opruster i bæredygtighedens navn

Sydfyns Elforsyning viser vejen frem inden for grønne energiløsninger og bruger blandt andet jordvarme i det nybyggede domicil.

31.07.2013

CSR.dk

Sydfyns Elforsynings nye domicil udnytter bæredygtige energiformer som sol, vind og jordvarme. Fem 60 kW-varmepumper fra Vølund Varmeteknik henter energi ud af undergrunden gennem 10.000 meter jordslanger. Foto: Sydfyns Elforsyning..

Sydfyns Elforsyning går forrest i rækken for at promovere alternative energiformer. Det nye domicil Vores Lys, som tilhører Sydfyns Elforsyning benytter jordvarme fra Vølund Varmeteknik til opvarmning, som er én ud af flere grønne løsninger i det nybyggede hus, der ligger i Svendborg.

Udover kontorer indeholder huset både butik og showroom til lager- og værkstedsfaciliteter. Idéen med det grønne domicil er at inspirere borgere på Sydfyn til alternative miljø- og energi kilder.

Læs også: Almennyttigt boligselskab opfører grønne lejligheder

”Med dette byggeri går vi selv forrest. Solcellerne på taget producerer cirka 20 procent af vores elforbrug, og snart får de forhåbentlig følgeskab af husstandsvindmøller. Hertil kommer, at 10.000 meter jordslanger henter energi ud af undergrunden og leverer varme til hele bygningen og varmt vand i hanerne. Når der er behov for køling af huset, kan varmepumperne ’vendes’ og sende overskudsvarmen retur til jorden, hvor den ’opbevares’ til senere brug”, forklarer ingeniør Jesper Hedemark Hansen fra Sydfyns Elforsyning og fortsætter:

”Der er god økonomi i jordvarme. Virkningsgraden er høj, og vi får cirka fire gange så meget energi ud af dem i form af varme eller køling, som der tilføres i el for at drive selve pumperne”.

Læs også: Kina kopierer dansk CO2 neutralt byggeri

Bygningen er opført som et 2015-byggeri i lavenergiklasse, hvor der energimæssigt må bruges 50 kWh per kvadratmeter per år til opvarmning, ventilation, køling, varmt vand og belysning. Til sammenligning kan et ældre parcelhus bruge det dobbelte.

Der er tænkt over tingene i domicilet, hvor bæredygtighed er tænkt ind i enhver krog.

”Huset er delt ind i flere zoner og har intelligent styring af alt fra lys, varme og ventilation. Eksempelvis reguleres luftskiftet i hvert rum af temperatur, CO2-niveau og bevægelsesmeldere. På taget er der græs og urter. Det er med til at tilbageholde regnvand, før det ledes videre til en sø og et overfladebassin”, slutter Jesper Hedemark Hansen.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle