Sverige går foran Danmark og laver klimaneutrale brancheplaner for 2045

Tretten store svenske brancher har leveret klimakøreplaner for at blive fri for drivhusgasser i 2045 under initiativet Fossilfritt Sverige. Det er dog stadig ikke problemfrit, da for eksempel efterspørgslen på biobrændsel vil stige, men det er stadig et mål, der ligger fem år før Danmarks. Derfor efterlyser ledende erhvervsrepræsentanter fra Danmark lignende initiativer i Danmark.

Sveriges mål om at være klimaneutrale i 2045 hjælpes på vej af initiativet 'Fossilfritt Sverige', hvor hele erhvervsbrancher lancerer deres egne køreplaner for, hvordan de kan nå målene. Danske erhvervsrepræsentanter vil råbe politikerne op, så vi ikke sakker bagud. Arkivfto..

28.03.2019

CSR.dk

Tilsammen har i alt 13 brancher i Sverige kommet med køreplaner for, hvordan de vil leve op til Pariaftalen - til forskel fra Danmark er der her tale om hele brancher og ikke enkeltvirksomheder.

Brancherne inkluderer blandt andet skovbrug, cementproduktion, varmesektor, mineindustri, stålindustri, digital konsulentindustri, dagligvarebranchen, den maritime industri og luftfartsbranchen.

De 13 brancher er ansvarlige for 32 procent af Sveriges samlede CO2-udledning, og vores naboland mangler stadig at få tunge sektorer som landbruget og affaldsbranchen med på vognen.

’Fossilfritt Sverige’ er ikke udfordringsfrit
Den nationale koordinator for ’Fossilfritt Sverige’, Svante Axelson, beskriver køreplanerne som brikker i et puslespil, der til sammen skal udgøre de nationale planer og mål om kulstofneutralitet i 2045. Men det kommer ikke uden udfordringer:

”Mange industrier, som vil erstatte fossile brændsler med fornyelige brændstoffer, er afhængige af den mængde biobrændstof, som det er muligt at producere i svenske skove. Udfordringen er, at efterspørgslen efter biomasse formentlig vil overstige, hvad der kan leveres. Derfor ser vi et behov for en national bioøkonomisk strategi”, forklarer Svante Axelsson til Information som ét eksempel på, at branchernes køreplaner sammenlagt giver overblik over de udfordringer, også svenske myndigheder skal forholde sig til.

Brancheplanerne har medført et paradigmeskift i svensk politik, forklarer han. Det handler ikke længere om at brancher og virksomheder modsætter sig regeringsindgreb, men omvendt at det netop er brancher og virksomheder, der ønsker aktiv politisk indsats, der kan sikre at køreplanerne kan realiseres.

’Fossilfritt Sverige ’-initiativet bidrager blandt andet med rådgivning og samler viden og debat i offentlige forums.

Danske virksomheder kræver lignende tiltag
Danmark klimamål er ikke lige så ambitiøst som Sveriges, og der er heller noget der bare ligner ’Fossilfritt Sverige’ til at støtte og koordinere indsatsen på tværs af brancher, kommuner og organisationer. Men det har Danmark brug for, lyder det fra ledende erhvervsrepræsentanter.

En af de repræsentanter er Kim Fausing, CEO for Danfoss, der også tidligere sammen med en række andre topchefer for store hjemlige virksomheder har efterlyst et øget politisk ambitionsniveau fra regering og folketing.

”Lande omkring os som Sverige og Tyskland har lige nu sat højere klimaambitioner, end vi har i Danmark. Hvis vi skal genvinde vores position som grøn vindernation, så kræver det, at vi også her i Danmark sætter højere klimaambitioner samt en strategisk ramme for, hvordan vi skal komme i mål. Og her kan det svenske initiativ være en inspiration”, siger Kim Fausing til Information og fortsætter:

”I Danmark er der også brug for, at vi sætter nationale sektormål samt delmål, som kan drive den grønne danske omstilling. Vi kan ikke nedsætte CO2-udledningerne tilstrækkeligt, hvis ikke vi adresserer reduktioner i alle samfundets sektorer. Et minimum bør være, at Danmark yder sit bidrag til at nå målene i Parisaftalen.

Han påpeger samtidig, at ikke bare udbygning med grønne energikilder er vigtigt – energieffektivisering er helt afgørende, hvis vi i Danmark skal nå vores forpligtelser i forhold til Parisaftalen.

Borgerne har ændret fokus
Også Lars Aagaard, administrerende direktør for elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi, efterlyser et hjemligt initiativ som ’Fossilfritt Sverige’.

”Når jeg gennem årene har talt med nogle af de store elforbrugere i erhvervslivet, har det typisk handlet om en ting: prisen på strøm. Men det seneste halve år er det blevet tydeligt, at store virksomheder med et kendt brand mærker, at deres kunder fordrer, at de håndterer klimaudfordringen”, siger han til Information og tilføjer:

”Så jeg tror ikke engang, det er nødvendigt at tvinge nogen herhjemme til at være med til det, som svenskerne har realiseret. Mange store industrielle spillere kan selv se, at de risikerer at blive trykket ud af markedet, hvis ikke de har styr på det her. De vil synes, det er supergodt med et forpligtende samarbejde med myndighederne efter svensk opskrift”.

Læs også: Danmark når først klimamål om 100 år, hvis tempoet fortsætter

Store danske virksomheder som Mærsk, Danish Crown og Arla er for alvor gået ind i klimakampen med deres mål om at være kulstofneutrale i 2050, men der er for mange brancher i Danmark stadig lang vej til at en samlet plan .

- SDN

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online