Svensk virksomhed får EU-støtte til vindmølletårn i træ

Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er blevet bevilliget knap 50 mio. kr. i støtte fra EU til bl.a. at bygge det første kommercielle og ikke mindst CO2-neutrale vindmølletårn i træ. En prototype kom på plads i april, og folkene bag ser store muligheder.

Modvion fik rejst sit først trætårn i slutningen af april og nu har virksomheden så fået støtte fra EU til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet, hvor man kan arbejde henimod det første kommercielle tårn, der skal stå klar i 2022. Foto: Modvion.

15.06.2020

CSR.dk

Vindmøllestrøm er en meget direkte vej til at få fjernet noget CO2 fra sit fodaftryk, hvis man ellers har kørt på fossil energi tidligere, og nu kan selve vindmøllen også blive endnu mere klimavenlig. Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er således langt fremme med mølletårne af træ i stedet for stål.

Læs også: Investorer vil have havvindmøller - ikke kul

"Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger adm. direktør Otto Lundman om betydningen af EU-støtten. Foto: Modvion.

Det Göteborg-baserede selskab har således netop meldt ud, at man er blevet bevilliget 6,5 mio. euro (knap 50 mio. kr.) i støtte fra EU-programmet EIC Accelerator, som er en del af det Europæiske Innovationsråds pilotprogram for banebrydende innovationer.

”Støtten fra EU er en tydelig anerkendelse af det enorme potentiale for vindmølletårne i træ og hjælper os med at udvikle virksomheden endnu hurtigere. Nu er vi et stort skridt tættere på at kunne tilbyde kommercielle, klimaneutrale vindmølletårne i træ”, siger CEO for Modvion, Otto Lundman.

Modvion er kommet igennem lidt af et nåleøje for at få støtte fra EIC Accelerator, som i denne omgang kun valgte at godkende bevillinger til 72 selskaber ud af et felt på 3.969 ansøgere. I sin begrundelse nævner EU-Kommissionen specielt muligheden for kraftigt at mindske omkostningerne forbundet med vindkraft via Modvions teknik.

Det ”kvalitetsstempel”, som Otto Lundman kalder det, sætter man selvsagt pris på i det svenske, hvor planen er at bruge midlerne til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet.

”Finansieringen skaber tryghed for os, vores samarbejdspartnere og potentielle investorer. Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger Otto Lundman.

Træ reducerer og lagrer CO2
Det tårn, som skal være omkring 110 meter højt, har man allerede en aftale med Varberg Energi om at rejse i 2022, og derudover har man underskrevet en hensigtserklæring med Rabbalshede Kraft om ti tårne på mindst 150 meters højde.

Træets lavere vægt sammenlignet med stål gør det betydeligt nemmere at transportere de store tårne på normale veje. Foto: Modvion.

Disse kommer til at bygge videre på erfaringerne fra Modvions første trætårn, der i slutningen af april blev rejst på Björkö uden for Göteborg. Tårnet, der er 30 meter højt og skal bruges til forskningsformål, blev bygget i samarbejde med entreprenøren Moelven, der også står bag verdens højeste træbygning i Norge.

Ved åbningen af testtårnet fortalte Otto Lundman om de mange fordele og perspektiver ved at bygge træ fremfor stål eller beton. Eksempelvis bliver den CO2, der absorberes af træer, når de vokser, lagret i trætårnene, hvilket betyder, at vindmøllerne er klimaneutrale lige fra starten af.

”Lamineret træ er stærkere end stål med samme vægt, og ved at bygge i moduler kan vindmøllerne blive højere. Ved at bygge i træ reducerer vi også CO2-udledningen i produktionen og lagrer i stedet CO2 i konstruktionen”, sagde han.

Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?

Derudover peger Modvion på, at træets lavere vægt og modulkonceptet gør det muligt at bygge højere tårne, der kan transporteres på offentlige veje. Endelig er trætårnene også betydeligt billigere end tårne i stål, hvilket selvsagt reducerer produktionsomkostningerne for vindkraftselektriciteten.

-AK

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)