Store CSR-muligheder i Afrika

Danske virksomheder overser potentialet i afrikanske lande med stærk vækst. Der er store uudnyttede muligheder for både bæredygtigt indkøb og salg syd for Sahara.

13.03.2015

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Der er gode grunde for danske virksomheder til at se nærmere på mulighederne for både bæredygtige indkøb og salg i de afrikanske lande. Det vurderer konsulent i ansvarligt indkøb Alis Sindbjerg Hemmingsen fra Responsible Procurement.

"”Jeg har ikke de store personlige erfaringer med afrikanske leverandører eller afsætningsmuligheder, men jeg kan høre på mange af de eksperter og erhvervsfolk, jeg taler med inden for ansvarligt indkøb rundt om i verden, at der er en stigende interesse for de afrikanske muligheder for at kombinere CSR med indkøb, afsætning og økonomisk vækst. Den internationale interesse står i kontrast til den mangel på opmærksomhed, jeg oplever fra danske virksomheders side”", fortæller hun.

<div>"Der er en stigende interesse for de afrikanske muligheder for at kombinere CSR med indkøb, afsætning og økonomisk vækst”.  </div> <div> </div>

Alis Sindbjerg Hemmingsen, Responsible Procurement.

5 til 10 procents vækst
Den gennemsnitlige årlige økonomiske vækst i det, man kalder Sub-Sahara, har ifølge magasinet Global Finance de seneste år svinget mellem fem og 10 procent. Det er en hel del mere end den europæiske vækst, og der sker også ting og sager med det afrikanske omdømme som et område plaget af korruption, svindel, voldelige konflikter og usikre juridiske forhold.

Det omdømme er langsomt ved at skifte til det bedre, og de afrikanske landes relative upopularitet matcher slet ikke de økonomiske realiteter. Mange af verdens hurtigst-voksende økonomier befinder sig i Afrika, og mange afrikanske lande gør markante fremskridt med demokratiske styrer, troværdige offentlige myndigheder og bedre standarder for både privat virksomhedsdrift samt offentlige reguleringer og administration.

Ifølge det globale konsulenthus Bain er mere end 70 procent af verdens top 50 producenter af forbrugergoder allerede aktive på afrikanske forbrugermarkeder, og for 20 procent af disse top 50 udgør Afrika allerede mere end fem procent af deres globale salg.

Den afrikanske befolkning er på mod en milliard, kontinentet vil snart have den største befolkning i den arbejdsduelige alder, og IMF forventer en økonomisk vækst i landene i Sub-Sahara de næste fem år på 5,5 til 6 procent. IMF forventer til sammenligning en vækst på 2 til 2,6 procent i den såkaldt udviklede del af verden.

Der er al mulig grund til at have store forventninger til vækst i forbruget i mange afrikanske lande. Ifølge Verdensbankens undersøgelser repræsenterede middelklassens forbrug i Sub-Sahara-landene cirka 60 procent af BNP, og Verdensbanken forventer, at middelklassen vil være fordoblet i antal i 2020.

Coop køber afrikansk
Danske virksomheder er generelt optaget af USA-Europa-Asien aksen på verdenskortet, og nogle få virksomheder er også orienteret mod Sydamerika. Men der er langt mellem danske virksomheder med engagement i Afrika. En dansk undtagelse er COOP, der i en del år i tæt samarbejde med udvalgte leverandører og interesseorganisationer har sat fokus på handel med Afrika.

COOP har lanceret vareserien Savannah, der omfatter chokolade, kaffe, the, marmelader, vanilje, småkager, sukkerærter etc. COOP præsenterer initiativet på en dedikeret hjemmeside på adressen handelmedafrika.dk. En anden undtagelse er den danske fødevarevirksomhed Uhrenholt, der ifølge en artikel i Dagbladet Børsen den 11. februar er i færd med at fylde supermarkedshylderne i Vestafrika med dagligvarer.

Det sker gennem lokale distributører i de pågældende lande. Virksomheden ser manglen på dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem de afrikanske lande og Danmark som en barriere for for alvor at få del i de buldrende løve-økonomier i Afrika og opfordrer sammen med Dansk Erhverv og Dansk Industri skatteministeriet til at indgå skatteaftaler med alle de afrikanske lande, det er muligt.

Kina investerer tungt i Afrika

Kinas investeringer i Afrika stiger ifølge World Resources Institute kraftigt fra 1 milliard US dollars i 2004 til 24,5 milliarder US dollars i 2013. En stor del af investeringerne går til mine- og olieindustrierne.

Mange nuancer
Der er store muligheder i Afrika, men det er ifølge den amerikanske non-profit organisation Pyxera Global også vigtigt at være opmærksom på, at Afrika ikke bare er Afrika. Kontinentet består af 54 lande, der er meget forskellige, og der kan være store sproglige, kulturelle og handelstekniske forskelle på om, om det er Ghana, Kenya, Mozambique eller Tanzania, man handler med.

Et fællestræk er ifølge Pyxera Global dog, at personlig tillid spiller en meget større rolle for forretningsrelationer i de afrikanske lande, end amerikanske og europæiske virksomhedsledere er vant til.

Pyxera Global har én interessant anbefaling til virksomheder, der gerne vil blive klogere på, hvordan de får succes med forretningsrelationer i de afrikanske lande, og det er: Send medarbejdere til Afrika, gerne på pro bono-arbejde - altså arbejde der udføres af faguddannede-personer, som tilbyder deres tjenester for medmennesker, der normalt ikke kan finansiere sådanne ydelser.

Formålet er, at medarbejderne får hands-on erfaring og får skabt de personlige tillidsrelationer, som er så vigtige. Det har IBM og Dow gjort, og det har banet vejen for succesfulde forretningsengagementer for begge virksomheder.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Ulighed i udledninger: De riges bidrag til klimakrisen

13.01.2025Merkur Andelskasse

Sponseret

Godt nytår fra Danmarks mest utålmodige bank

10.01.2025CSR.dk

New York sender regningen for klimaskader til olieselskaber

10.01.2025CSR.dk

Virksomheder i balancegang mellem compliance og innovation

10.01.2025CSR.dk

Løsningen ligger i belønning, ikke i deregulering

09.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Tag næste skridt: Bliv certificeret Lead Auditor på kun 5 dage

07.01.2025CSR.dk

På Møn bliver bolcherne grønnere

07.01.2025Bureau Veritas

Sponseret

Få konkrete værktøjer og sparring til dine interne audits

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom