Store CSR-muligheder i Afrika

Danske virksomheder overser potentialet i afrikanske lande med stærk vækst. Der er store uudnyttede muligheder for både bæredygtigt indkøb og salg syd for Sahara.

13.03.2015

Poul Breil-Hansen, CSR.dk

Der er gode grunde for danske virksomheder til at se nærmere på mulighederne for både bæredygtige indkøb og salg i de afrikanske lande. Det vurderer konsulent i ansvarligt indkøb Alis Sindbjerg Hemmingsen fra Responsible Procurement.

"”Jeg har ikke de store personlige erfaringer med afrikanske leverandører eller afsætningsmuligheder, men jeg kan høre på mange af de eksperter og erhvervsfolk, jeg taler med inden for ansvarligt indkøb rundt om i verden, at der er en stigende interesse for de afrikanske muligheder for at kombinere CSR med indkøb, afsætning og økonomisk vækst. Den internationale interesse står i kontrast til den mangel på opmærksomhed, jeg oplever fra danske virksomheders side”", fortæller hun.

<div>"Der er en stigende interesse for de afrikanske muligheder for at kombinere CSR med indkøb, afsætning og økonomisk vækst”.  </div> <div> </div>

Alis Sindbjerg Hemmingsen, Responsible Procurement.

5 til 10 procents vækst
Den gennemsnitlige årlige økonomiske vækst i det, man kalder Sub-Sahara, har ifølge magasinet Global Finance de seneste år svinget mellem fem og 10 procent. Det er en hel del mere end den europæiske vækst, og der sker også ting og sager med det afrikanske omdømme som et område plaget af korruption, svindel, voldelige konflikter og usikre juridiske forhold.

Det omdømme er langsomt ved at skifte til det bedre, og de afrikanske landes relative upopularitet matcher slet ikke de økonomiske realiteter. Mange af verdens hurtigst-voksende økonomier befinder sig i Afrika, og mange afrikanske lande gør markante fremskridt med demokratiske styrer, troværdige offentlige myndigheder og bedre standarder for både privat virksomhedsdrift samt offentlige reguleringer og administration.

Ifølge det globale konsulenthus Bain er mere end 70 procent af verdens top 50 producenter af forbrugergoder allerede aktive på afrikanske forbrugermarkeder, og for 20 procent af disse top 50 udgør Afrika allerede mere end fem procent af deres globale salg.

Den afrikanske befolkning er på mod en milliard, kontinentet vil snart have den største befolkning i den arbejdsduelige alder, og IMF forventer en økonomisk vækst i landene i Sub-Sahara de næste fem år på 5,5 til 6 procent. IMF forventer til sammenligning en vækst på 2 til 2,6 procent i den såkaldt udviklede del af verden.

Der er al mulig grund til at have store forventninger til vækst i forbruget i mange afrikanske lande. Ifølge Verdensbankens undersøgelser repræsenterede middelklassens forbrug i Sub-Sahara-landene cirka 60 procent af BNP, og Verdensbanken forventer, at middelklassen vil være fordoblet i antal i 2020.

Coop køber afrikansk
Danske virksomheder er generelt optaget af USA-Europa-Asien aksen på verdenskortet, og nogle få virksomheder er også orienteret mod Sydamerika. Men der er langt mellem danske virksomheder med engagement i Afrika. En dansk undtagelse er COOP, der i en del år i tæt samarbejde med udvalgte leverandører og interesseorganisationer har sat fokus på handel med Afrika.

COOP har lanceret vareserien Savannah, der omfatter chokolade, kaffe, the, marmelader, vanilje, småkager, sukkerærter etc. COOP præsenterer initiativet på en dedikeret hjemmeside på adressen handelmedafrika.dk. En anden undtagelse er den danske fødevarevirksomhed Uhrenholt, der ifølge en artikel i Dagbladet Børsen den 11. februar er i færd med at fylde supermarkedshylderne i Vestafrika med dagligvarer.

Det sker gennem lokale distributører i de pågældende lande. Virksomheden ser manglen på dobbeltbeskatningsoverenskomster mellem de afrikanske lande og Danmark som en barriere for for alvor at få del i de buldrende løve-økonomier i Afrika og opfordrer sammen med Dansk Erhverv og Dansk Industri skatteministeriet til at indgå skatteaftaler med alle de afrikanske lande, det er muligt.

Kina investerer tungt i Afrika

Kinas investeringer i Afrika stiger ifølge World Resources Institute kraftigt fra 1 milliard US dollars i 2004 til 24,5 milliarder US dollars i 2013. En stor del af investeringerne går til mine- og olieindustrierne.

Mange nuancer
Der er store muligheder i Afrika, men det er ifølge den amerikanske non-profit organisation Pyxera Global også vigtigt at være opmærksom på, at Afrika ikke bare er Afrika. Kontinentet består af 54 lande, der er meget forskellige, og der kan være store sproglige, kulturelle og handelstekniske forskelle på om, om det er Ghana, Kenya, Mozambique eller Tanzania, man handler med.

Et fællestræk er ifølge Pyxera Global dog, at personlig tillid spiller en meget større rolle for forretningsrelationer i de afrikanske lande, end amerikanske og europæiske virksomhedsledere er vant til.

Pyxera Global har én interessant anbefaling til virksomheder, der gerne vil blive klogere på, hvordan de får succes med forretningsrelationer i de afrikanske lande, og det er: Send medarbejdere til Afrika, gerne på pro bono-arbejde - altså arbejde der udføres af faguddannede-personer, som tilbyder deres tjenester for medmennesker, der normalt ikke kan finansiere sådanne ydelser.

Formålet er, at medarbejderne får hands-on erfaring og får skabt de personlige tillidsrelationer, som er så vigtige. Det har IBM og Dow gjort, og det har banet vejen for succesfulde forretningsengagementer for begge virksomheder.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus