Store CO2-besparelser at hente i skyen
Der er store CO2-besparelser at hente for virksomheder, der bruger computerprogrammer på nettet i stedet for at installere dem lokalt, viser ny undersøgelse. Start-omkostningerne er begrænsede, lyder det ekspert.
Brugen af it står for lige så stor en andel af den globale CO2-udledning som luftfarts-industrien, så virksomhedens samlede CO2-footprint kan forbedres væsentligt ved at skabe en mere energieffektiv it-drift. Ifølge en ny undersøgelse, som konsulentvirksomheden Accenture har lavet for Microsoft, kan brug af såkaldt cloud computing være nøglen til at skære en stor luns af den CO2-udledning, som blandt andet store mængder aktive servere skaber.
Cloud computing fungerer ved, at programmer og data lægges på større eksterne datacentre, hvor man kun betaler for, hvad man bruger - i stedet for den normale praksis, hvor store mængder af software er installeret på virksomhedens egne computere eller servere. Med cloud computing finder man udelukkende programmerne via internetbrowseren, som når man eksempelvis bruger googles online kalender eller mailprogrammet Gmail.
Ifølge undersøgelsen kan virksomheder med omkring 100 ansatte spare mere end 90 procent af det CO2 udslip, som it-driften forårsager ved at udskifte Microsoft-software, der er installeret på virksomhedens egne servere med Microsoft-software, der er leveret fra et centralt drevet datacenter. For virksomheder eller organisationer, der har omkring 1.000 it-brugere vil besparelsen være en anelse mindre, men stadig ligge mellem 60 90 procent.
Skridtet skal tages fuldt ud
Ifølge Anders Elbak, der er Research Director i IT-Analysebureauet IDC virker tallene i undersøgelsen realistiske, men han peger på, at virksomhederne skal være klar til at gå over til en total cloud-løsning, hvis de helt store besparelser skal nås.
Hvis det er sådan, at man lægger 10 eller 20 procent af it-driften over på en cloud-løsning, som mange starter med i dag, og så stadig har sine servere stående, så er besparelsen ikke specielt stor. Derimod kan man spare al den strøm, som serverne bruger, hvis man tager skridtet fuldt ud, og går over til en decideret cloud-strategi, forklarer Anders Elbak.
Han pointerer at udgifterne til at gå i gang ikke er specielt store, fordi der ikke skal investeres i nyt hardware, og løsningen kan tilpasses præcis det antal brugere, der er i virksomheden.
Men ofte har virksomhederne en hel del kapital bundet i det eksisterende udstyr, og måske servere, der først er afskrevet nogle år ud i fremtiden. De penge vil være tabt, hvis man tager skridtet fuldt ud, så på den måde er det jo ikke en gratis manøvre, understreger Anders Elbak.
Ifølge IDCs tal bruger 10 15 procent af de danske virksomheder i dag cloud computing i en eller anden form og tallet forventes at stige kraftigt indenfor de kommende år.
Der sker meget i øjeblikket fordi store spillere på markedet som Microsoft og IBM nu også er kommet med cloud-løsninger. Det betyder, at det er blevet meget lettere at skifte i forhold til tidligere, hvor man skulle skifte leverandør, fordi det var mindre virksomheder, der stod for de cloud-løsninger, der var på markedet," understreger Anders Elbak.