Statoil: Trump gør FN’s temperaturmål urealistisk

Den hårde tone fra Donald Trump, når det kommer til internationalt samarbejde, vil føre til øget rivalisering mellem stormagterne, hvilket vil få verdens olieforbrug til at stige og gøre FN’s temperaturmål usandsynligt at opnå, forudser Statoil i ny rapport.

Verdens olieforbrug vil stige på grund af Trumps politiske udmeldinger, forudser Statoil i ny rapport..

09.06.2017

CSR.dk

I sidste uge kom det frem, at USA’s præsident, Donald Trump, vil trække sit land ud af Parisaftalen fra COP21-topmødet i den franske hovedstad i efteråret 2015, hvilket medførte en række overvejende negative reaktioner fra statsledere og observatører verden over, primært rettet mod den potentielt undergravende effekt det kan have for klodens klima.

Læs også: Trump, Obama og den arktiske olie

Nu peger en rapport fra den norske oliegigant Statoil så på, at Trumps generelt hårde kurs mod internationalt samarbejde kan få flere negative konsekvenser for klimaet og den globale opvarmning, skriver Dagens Næringsliv.

Ved at trække USA ud af multilaterale aftaler som Pariskonventionen, tværatlantiske handelsaftaler og lignende, og fokusere mere internt, så kommer Trump til at skabe øget rivalisering mellem stormagterne. Det vil ifølge Statoils beregninger føre til et 30 procent højere olieforbrug i fremtiden, hvilket selvsagt vil medføre et øget CO2-udslip globalt.

Nationalisme, protektionisme, modstand mod OECD
I den syvende udgave af sin Energy Perspectives-analyse, opererer Statoil således med tre perspektiver for fremtiden, der i dette tilfælde strækker sig helt til 2050. Det, der med Trumps tiltræden i Det Hvide Hus, er mest sandsynligt, er nu Rivalry-scenariet, mens det såkaldte Renewal-scenarie, som forudsætter at verden holder sig til FN’s mål om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader, er stadig mindre sandsynligt.

”Der er vældig meget i hans måde at snakke på, som passer med rivaliseringsscenarioet. Det er nationalisme, protektionisme, han har signaleret at han ikke engang vil skriver under på OECD’s principper om frihandel. Det peger meget i retning af den situation, vi diskuterer i rivaliseringsscenariet”, siger Statoils cheføkonom, Eirik Wærness, til Dagens Næringsliv.

Med det in mente, peger han alligevel på, at Trumps politiske signaler ikke betyder alt. Som også omtalt her på CSR.dk, så er der stærke kræfter internt i USA, der trækker i den modsatte retning, ligesom landet oplever stærke CO2-reduktioner, fordi markedet har erstattet kul med skifergas.

Ikke sikkert at kulforbrug bliver reduceret
Ikke desto mindre er der grund til at være bekymret på globalt niveau. Statoils analyse går således ud fra, at kulforbruget bliver reduceret, fordi det er det mest CO2-intensive fossile brændstof. Eirik Wærness medgiver imidlertid at det ikke er sikkert, at det sker, selvom det går den rigtige vej i fx Europa. Kina har for eksempel massive kulressourcer, men mindre gas og olie.

”Det er en af grundene til, at fornybarscenariet ikke er særlig sandsynligt. Hvis ikke vi stopper forbruget af kul, bliver det meget værre”, siger han.

Læs også: Eksperter: Flere virksomheder vil trodse Trump i overgangen til kulstoffattig energi

Blandt de andre forudsætninger for Renewal-scenariet, som Statoil selv kalder ”ambitiøst og meget udfordrende”, er at halvdelen af bilparken elektrisk i 2030, og antallet solgte biler i 2050 er lavere end i dag på grund af rationel urbanisering.

Endelig skal verden som helhed blive 60 procent mere energieffektiv end tilfældet er i dag; en udfordring man ifølge Eirik Wærness, bestemt ikke skal undervurdere. Selv i fornybarscenariet skal verden stadig levere næsten lige så meget olie og gas de næste godt 30 år, som i de seneste 35.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet