Dansk stålproducent vil reducere konstruktioners CO2-aftryk til en tredjedel

De massive CO2-optimeringer skal hentes fra både råvarer, energi og transport.

Give Steel sigter efter at producere stål med et markant lavere CO2-aftryk end det konventionelle. Foto: Give Steel.

05.09.2023

CSR.dk

Den danske stålproducent Give Steel er den seneste i klubben af selskaber, som forpligter sig til Science-Based Target initiativet (SBTi) – det globale initiativ for virksomheder, der vil reducere CO2-udledning i tråd med Parisaftalen.

Ved at forpligte sig, går Give Steel nu ind i en proces, hvor selskabet indenfor de næste 24 måneder skal udvikle konkrete klimamål, som derefter indstilles til officiel validering hos SBTi.

“Vores commitment til Science-Based Target er fundamentet for en seriøs klimastrategi, der er både ambitiøs og realistisk”, siger Anette Maria Christensen, Chief Sustainability Officer i Give Steel, i en pressemeddelelse. Hun uddyber:

Læs også: Velux indgår partnerskab med stålgigant

“Vi forventer at kunne sætte en ambition om 37 procent low carbon stål i 2034. Estimatet er baseret på den stigende interesse for stål med lave CO2-værdier, som vi allerede nu oplever hos større bygherrer. Det er en tendens, vi forventer vil stige i takt med, det fossilfrie stål kommer på markedet, og EU’s taksonomi slår igennem. Dertil kommer CO2-gevinsten ved brug af grøn energi.”

Den danske producents CO2-reduktioner skal primært hentes indenfor tre de områder: råvarer, energi og transport.

Og her spiller råvarerne en særlig vigtig rolle. Give Steel ser allerede i dag en stigende efterspørgsel fra store bygherrer om at øge skrotprocenten i stålet og source fra værker med de laveste CO2-tal.

Dertil kommer, at stålværkerne over tid vil øge udbuddet af low carbon stål.

CO2-aftryk på en tredjedel
Give Steel arbejder i øjeblikket på et low carbon projekt med CO2-tal nede på omkring 333 kg CO2 pr. tons råvare.

Det er cirka en tredjedel af CO2-aftrykket på den råvare, der i dag ligger til grund for Give Steels EPD, som ligger på 1050 kg CO2 pr. ton. 

Fremtidens største CO2-besparelser ligger dog i det fossilfrie stål, som man først forventer at kunne source fra 2030. Men i takt med værkernes øgede fokus på low carbon stål, bliver der løbende flere muligheder for at reducere CO2-aftrykket på stålet.

Producenten vil derfor arbejde med et scenarie, hvor man sigter efter, at over en tredjedel af stålet skal være low carbon stål inden 2034.

Grøn energi og egne vindmøller
Give Steel vil også kunne hente CO2-besparelser på grøn energi i et nyt energimix af vindenergi og energi fra solceller.

Producenten har blandt andet søgt om byggetilladelse til at opstille to vindmøller på matriklen i Brande, der skal supplere den grønne energi, der købes udefra.

Man har også arbejdet med udvikling af optimale energiløsning, der ikke kun er køb af certifikater, men tilpasset fabrikkens elforbrug hen over døgnet og som dækker energibehovet tæt på 100 procent.

Læs også: Svensk stålproducent lancerer nyt, fossilfrit stål

Ved brug af grøn energi forventer Give Steel at kunne reducere CO2 i forhold til nuværende elforbrug med 90 procent – baseret på samme omsætning.

I bæredygtighedsafdelingen ser man dog grøn transport som den største udfordring. Grøn transport er i dag dobbelt så dyrt som konventionel transport med fossile brændstoffer – og er derfor ikke efterspurgt af hverken entreprenører eller bygherrer, mener virksomheden.

Til trods for udfordringerne ser Give Steel alligevel muligheder for CO2-optimering, da biobrændsler samt elektrificering af tung transport forbedres over tid.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

26.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Hvordan får vi SMV'erne med?

26.11.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG kan være en løftestang for en ny kultur i byggeriet

25.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads fravælger Black Friday: Cirkulære løsninger er det nye sort

21.11.2024SustainBusiness

Sponseret

Det Digitale Produktpas og DMA med Louise Klüwer

20.11.2024TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtighed i tekstilbranchen: En case om strategisk tilgang til ansvarlig udvikling

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

13.12.2024

Tid

09:00

Sted

Online