Spidsen af Ørestad bliver det første boligbyggeri baseret på FN’s verdensmål

En enig dommerkomité har netop udpeget en vinder af projektkonkurrencen om at bygge på den yderste spids af Ørestad. Vinderen UN17 Village har fokus på at skabe en bæredygtige by, der tager udgangspunkt i FN's verdensmål.

NREP skal sammen med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter skabe den nye bæredygtige UN17 Village på spidsen af Ørestaden. Illustration: By & Havn.

27.11.2018

CSR.dk

I dag ligger spidsen af Ørestad stort set ubebygget hen, men inden længe vil et nyt, bæredygtigt boligområde baseret på FN’s verdensmål tage form netop her.

Det er konklusionen, efter at en enig dommerkomite har udpeget NREP med rådgiverne Lendager Group og Årstiderne Arkitekter og deres projekt UN17 Village til at skabe det bedste projekt i området.

Læs også: Mindre larm og mere lys i den bæredygtige by

”Det bliver et bæredygtigt boligbyggeri, der med afsæt i en omsætning af FNs 17 verdensmål vil sætte nye standarder for byggeri i urban kontekst. Byggeriet vil have udadvendte, offentlige funktioner, der skaber rum for nærvær, gode naboskaber og fællesskab. Der kommer både et spisehus, lobby, fælleshus, delecentral og badehus og på den måde bliver det er projekt, der kommer hele kvarteret til glæde”, siger adm. direktør i By & Havn Anne Skovbro om vinderprojektet og tilføjer:

Noget af det, som skal være med til at gøre projektet unikt, er, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Illustration: By & Havn..

”Projektet er unikt i den forstand, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Der er derfor en nærhed til naturen, selvom det ligger i Hovedstaden. Det er en af de bedste placeringer i Ørestad”, siger hun.

Der deltog i alt fire teams i konkurrencen, som er blevet vurderet på publikumsorienterede funktioner, åbenhed i bebyggelsen og bæredygtighed. By & Havn har desuden stillet krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Omsætter verdensmål til konkret handling
Navnet på vinderprojektet UN17 Village refererer til FN’s 17 verdensmål og skal afspejle vinderteamets bæredygtige ambitioner for projektet.

Området bliver opdelt i fem karreer – hver med en fællesfunktion i stueetagen – og på tagfladerne etableres et stort væksthus, som både bliver et fælleshus og et mødested. De fem karreer får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter.

Der skal være stor fokus på fællesskab i UN17 Village, hvor beboerne kan mødes om dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen. Illustration: By & Havn..

”Det er ikke alene den enestående beliggenhed, der gør projektet unikt. UN17 Village er det første byggeprojekt i verden, der omsætter FNs 17 nye verdensmål til konkret handling. Lendager Group er i kraft af sit fokus på bæredygtighed og en ny måde at skabe løsninger på globalt ledende med hensyn til at implementere bæredygtige løsninger hurtigere, mere altomfavnende og billigere, end vi tidligere har oplevet i byggebranchen. UN17 Village hæver baren for bæredygtighed – globalt”, siger Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group.

Projektet kommer til at bestå af boliger til omtrent 830 nye ørestadboere og en række offentlige fællesfunktioner. Efter planen bliver der også mulighed for at indrette sig i forskellige typer af boliger i UN17 Village. Både de mere traditionelle familieboliger og egentlige bofællesskaber.

“Ikke alene bliver projektet et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri, det udfordrer og møder også behovet for nye boligformer I hovedstaden. En stor del af boligerne organiseres omkring fælleskaber, der giver en ekstra dimension i dagligdagen. Her kan beboere og besøgende mødes, eksempelvis omkring dyrkning af nyttehaverne, fællesmiddage i spisehuset og rekreation i spaen", siger kreativ direktør og partner i Årstiderne Arkitekter, Mikkel Westfall, og fortsætter:

Området bliver opdelt i fem karreer, der får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter. Illustration: By & Havn. .

"Arkitekturen i UN17 Village er ambitiøs og varieret til glæde for de kommende beboere, men vil også som en levende og tilgængelig bydel invitere resten af Ørestad indenfor”.

Læs også: Den bæredygtige by skal først og fremmest være god at bo i

De tre andre projekter i konkurrence kom fra Falk-Rønne Kirkegaard i samarbejde med Bjarke Ingels Group, Balder Danmark A/S i damarbejde med Henning Larsen Architects og SLA og NCC Danmark A/S i samarbejde med Zeso Arkitekter. I dokumentet herunder kan du læse dommerkomiteens betækninger i forbindelse med udvælgelsen.

- JMA

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

18.09.2024CSR.dk

Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

17.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Et mål om en grønnere fremtid

17.09.2024CSR.dk

18 offentlige bygherrer: Grønt gearskifte skal sikre emissionsfrie arbejdsmaskiner i hele Danmark

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør