Soja i dansk svinefoder kommer fra ryddede skovområder

Den globale sojaproduktion breder sig og forårsager afskovning og intern fordrivelse af lokale i Sydamerika. Men trods politiske løfter om det modsatte afslører ny rapport ifølge Information en direkte forbindelse til den danske landbrugsindustris import af soja.

En ny rapport viser, at en stor del af den soja, som danske svin spiser, kommer fra områder i Sydamerika, hvor store skovområder er ryddet. Arkivfoto..

08.10.2018

CSR.dk

Mange grise kræver meget foder. Så når danske landmænd skal mætte de omkring 32 millioner danske svin, så de en dag kan blive til flæskesteg og frikadeller, bruger de proteinrig soja.

Men en ny rapport fra Verdens Skove og den globale miljøorganisation Mighty Earth viser, at en væsentlig del af den soja, de danske svin spiser, kommer fra steder, hvor store skovområder er ryddet, og hvor lokalbefolkningen udsættes for sundhedsskadelige giftstoffer og fordrives fra deres jord. Det skriver Information.

”Vi kommer ikke uden om, at dansk landbrug indirekte eller direkte bidrager til den katastrofale udvikling, fordi vi har en enorm svine- og dyreproduktion”, siger Gry Bossen, politisk konsulent i Verdens Skove, som er medforfattere til rapporten til avisen.

Læs også: Undersøgelse: Kakaoproduktion medfører udbredt skovfældning

Rapporten handler om de ødelæggende konsekvenser ved sojadyrkning, og viser at et skovområde i Sydamerika på mere end 23 gange Danmarks areal er blevet ryddet og inddraget til sojamarker.

Danske regeringer gennem tiden har ellers dannet politisk front i EU, når det kommer til at mindske den rydning og ødelæggelse af skovområder, som bl.a. sojaproduktion er årsag til. Men rapporten viser altså nu, at der – stik imod den politiske kurs ¬– er et direkte link mellem rydning af skov, krænkelse af de lokale folks rettigheder og den danske landbrugsindustris import af soja.

Dyrket i problematiske områder
I rapporten, som Information har læst, har Verdens Skove og Mighty Earth sporet sojaen fra marker til specifikke havne, hvor internationale landbrugs- og fødevarevirksomheder eksporterer sojaen til resten af verden. Kortlægningen viser, at langt det meste af den soja, der kommer til Danmark, kommer fra Argentina. Heraf bliver en stor del sejlet ud af de to havne Rosario og San Lorenzo, skriver Verdens Skove i rapporten.

”Og en del af den soja, der kommer gennem netop de havne, har vist sig at være dyrket i problematiske områder, hvor man lige nu rydder katastrofale mængder af skov og fordriver de lokale og oprindelige folk fra deres land”, siger Gry Bossen til Information.

Ifølge Verdens Skove har man ved hjælp af observationer og følgepapirer fra de skibe, der fragter sojaen, kunnet dokumentere, hvilke havne og producenter sojaen kommer fra. Via to internationale handelskoncerner, bl.a. Cargill og Bunge, der opererer i havnen i Rosario, sejles sojaen den lange vej til danske farvande.

Netop Cargill og Bunge blev i maj – efter flere klare advarsler – idømt en 200 millioner kroner stor bøde af Brasiliens Institut for Miljø (IBAMA) for at ”handle med soja, der ødelægger beskyttede naturområder.”

Krav om sporbarhed
Verdens Skove placerer en stor del af ansvaret hos grovvareselskaberne DLG og Danish Agro, som er to af de største sojaimportører i Danmark, og overfor Information peger Gry Bossen på, at det giver de to selskaber et forklaringsproblem, da det er deres ansvar at sikre, at den soja, de importerer, ikke kommer fra problematiske områder.

Jesper Pagh, vicekoncerndirektør i DLG, fortæller til Information, at ”langt hovedparten” af virksomhedens sojaimport kommer fra Rosario-havnen i Argentina, og at DLG køber sojaen gennem blandt andre Cargill og Bunge. Direktøren understreger dog, at DLG har en række bæredygtige indkøbskriterier, som deres leverandører skal underskrive og leve op til, når de leverer soja til selskabet.

Når det er sagt, er han klar over, at der er steder, hvor tingene ikke gøres ”helt som de burde.” Og der skal ambitionen selvfølgelig være større, mener han. Men løsningen er ikke at stoppe handlen.

”Det er ikke den måde, man bedst ændrer tingene på. Det gør vi tværtimod ved at vedblive at handle og tage en dialog med leverandørerne, hvor man forsøger at lave en gradvis forbedring”, siger Jesper Pagh til Information og tilføjer, at dansk import er så lille en del af den globale handel, at det er svært at rykke noget.

Ifølge EU-regler om sporbarhed skal en virksomhed kende sin forsyningskæde ét skridt frem og ét skridt tilbage. Men adspurgt af Information vil Jesper Pagh ikke helt afvise, at deres soja kommer fra problematiske områder i Argentina.

”Nej, jeg kan ikke dokumentere, hvilke marker sojaen kommer fra. Jeg kan vise de erklæringer, vi har fra vores leverandører. Men jeg kan ikke dokumentere, at eksempelvis Bunge og Cargill ikke gør noget, de ikke må”, siger Jesper Pagh, der på baggrund af rapportens oplysninger vil undersøge sagen nærmere, men samtidig siger, at man skal være varsom med at være sortseer. 

Leverandører pålagt kriterier
Søren Møgelvang Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Agro, kan ikke oplyse til Information, hvem virksomheden køber sojabønnerne af, eller hvor sojaen kommer fra. Ej heller om Cargill og Bunge indgår i forsyningskæden. Men han pointerer – ligesom DLG – at virksomhedens leverandører bliver pålagt at underskrive forskellige kriterier, såkaldte codes of conduct, som Danish Agro kan tjekke op på.

”Men vi kan desværre ikke selv stå i marken. Så jeg forventer, at de leverer på den del. Der kan dog være brodne kar. Vi vil granske rapporten og tage det alvorligt. De krav, vi har, burde være garanti for, at det, Verdens Skove skriver, ikke sker. I så fald må vi stille spørgsmål og følge yderligere op med vores leverandører”, siger han.

Læs også: CDP: Værdier for 6.000 mia. kr. står og falder med verdens skove

Information har talt med begge de to amerikanske handelskoncerner Cargill og Bunge, men ingen af dem vil oplyse, hvilke danske selskaber de handler soja med. Cargill skriver yderligere i en mail til avisen i forhold til bøden fra den brasilianske regering, at man har anket afgørelsen.

- JMA

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

27.02.2024CSR.dk

Sparekassen Kronjylland vil støtte fællesskaber, der har fokus på bevægelse

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

28.11.2023CSR.dk

Regeringen sender trecifret millionbeløb til landets erhvervsuddannelser

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Alexandra Instituttet

Alexandra Instituttet søger dygtig konsulent, der brænder for digitalisering af energisektoren

Brænder du for bæredygtighed, digitale teknologier og innovation? Og har du lyst til at være med til at digitalisere energi- og forsyningssektoren? Eller brænder du for datadeling, datasuverænitet og datasikkerhed? Så har du nu chancen for at blive en del af Alexandra Instituttets Insights Lab.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Eliminér lønforskel mellem kønnene | 90 min LIVE session

Ønsker du at arbejde med ligestilling i din virksomhed, og mangler du værktøjer? United Nation Global Compact inviterer på et gratis læringsforløb i forbindelse med Kvindernes internationale kampdag. Denne LIVE session er den anden del i forløbet og afvikles i samarbejde med EPIC (Equal Pay International Coalition) og Gapsquare. Her får du en gennemgang af det konkrete arbejde skridt for skidt med eksempler fra virksomheder samt Best Practice fra erhvervslivet.

Dato

28.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Kursus
CSRD bæredygtighedsrapportering

På kurset i CSRD-bæredygtighedsrapportering bliver du klogere på, hvorfor en robust forståelse af ESG (Enviromental, Social & Governance) og bæredygtighedsrapportering ikke blot er etisk og lovgivningsmæssigt nødvendigt for mange virksomheder, men også et strategisk aktiv for at fremtidssikre din virksomhed.

Dato

29.02.2024

Tid

08:30

Sted

HUSET Mødecenter, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart, Danmark