Socialt ansvarlige virksomheder betaler mindre skat

En ny undersøgelse viser, at virksomheder, der ellers investerer heftigt i CSR-relaterede tiltag, betaler mindre i skat end deres konkurrenter – og de lobbyer langt mere på området.

Irlands hovedstad, Dublin, er blevet hjemby for flere store virksomheder pga. landets lave selskabsskat. Det er noget og de 'gode' CSR-virksomheder jagter i stor stil, viser ny undersøgelse. Foto: Flickr/Giuseppe Milo.

22.02.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Masser af virksomheder verden over gør et stort nummer ud af deres indsats i forhold til social ansvarlighed, når det kommer til klima, miljø, arbejdsforhold osv. Selvom det ofte inkluderer fortællingen om, hvor god denne indsats er for bundlinjen, så bliver der alligevel også arbejdet på andre fronter i den sammenhæng.

Læs også: Hvor bæredygtigt er dit favoritbrand?

En ny undersøgelse fra den amerikanske revisorforening, American Accounting Association, viser således, at der er en direkte sammenhæng mellem hvor godt en virksomhed scorer på deres CSR-arbejde og hvor meget de betaler i skat. Men med omvendt fortegn, så at sige. De virksomheder, der er bedst på socialt ansvar betaler nemlig mindst i skat, skriver CFO.com.

I undersøgelsen har forskerne analyseret forholdet mellem en stribe amerikanske virksomheders rangering i det såkaldte Citizen Index hos researchselskabet MSCI og deres skattebetaling i de fem år op til rangeringen. Her er konklusionen, at der er en ”negativ relation mellem CSR-karakteren og den effektive skattebetaling”. Top 5-CSR-virksomhederne i undersøgelse betalte i 2014 seks procent mindre i skat end de øvrige selskaber på listen.

Derudover så arbejder de højst scorende CSR-virksomheder betydeligt hårdere end gennemsnittet i kulissen for at sikre mere lempelige skatteregler og finde smuthuller i den eksisterende lovgivning. Ifølge undersøgelsen, så er der en 158 procent højere risiko for, at disse topscorere laver lobbyarbejde på skatteområdet end andre.

Alle jager lavere skat
Ifølge en af undersøgelsens forfattere, professor i regnskabsføring David Guenther fra University of Oregon, er det lidt af en myte, der bliver punkteret her.

”Vores resultater stemmer ikke overens med den opfattelse af, at man i det amerikanske erhvervsliv generelt anser det at betale et minimum i skat som uetisk eller kompromitterende for en virksomheds integritet”, siger han, og peger på et eksempel med medicinalvirksomheden Pfizer, der for nylig har besluttet at flytte sit hovedkvarter fra USA til Irland (via en sammensmeltning med konkurrenten Allergan), ligesom eksempelvis Facebook har gjort det med sin internationale division, for simpelthen at undgå at betale amerikansk skat.

Pfizer scorer ellers højt på MSCI’s skala, men ifølge David Guenther vil det være ”uklogt” at se deres beslutning som en undtagelse: ”Lande verden over kæmper om at sænke selskabsskatterne mest muligt – det globale gennemsnit faldt næsten 15 procent fra 2006 til 2014 – hvilket også kan forklare den relativt milde reaktion fra de amerikanske politikere på denne strategi”, siger han.

Flere mulige årsager til fænomenet
Rapporten kommer ikke med nogen direkte konklusion omkring årsagerne til modforholdet mellem CSR og skattebetaling, men tilbyder dog forskellige mulige forklaringer. Eksempelvis at ”nogen firmaer ikke mener det er den bedste metode for dem til at opnå deres CSR-mål”, mens andre måske synes, at ”skattebetaling trækker midler væk fra social velfærd”.

Rapporten serverer dog også det mere kyniske perspektiv, nemlig at virksomhedernes CSR-tiltag er en ”investering i goodwill”, der kan kompensere for den negative omtale, der kan opstå i forbindelse med fx skatteunddragelse eller andre negative historier.

Afslutningsvis i rapporten peger forfatterne dog på, at konklusionerne er baseret på data indsamlet over en relativt kort periode, og at den generelle opfattelse af virksomheders skattepolitik muligvis vil ændre sig i fremtiden. Det er bl.a. baseret på et eksempel fra Storbritannien i 2014, hvor pres fra offentligheden fik en række firmaer til at offentligøre deres aktiviteter omkring skattely.

Læs også: FN's Global Compact tager skat på dagsordenen

De fire forfattere har studeret skattedata fra alle undersøgte virksomheder over en 10-årig periode fra 2002 til og med 2011 og sammenlignet det med MSCI-scorer i femårige intervaller. I alt omfatter rapporten 5.588 af disse observationer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København