SMV’er skal have styr på kemien

Den sidste deadline i kemikalieordningen REACH nærmer sig, og det skal bl.a. en lang række danske SMV’er forholde sig til. Producent opfordrer til transparens på området, mens fjernet afgift kan føre til øget kemiforbrug, hvilket fører til hård kritik.

Senest den 31. maj 2018 skal virksomheder i EU, herunder Danmark, registrere kemikalier i varer, som de forhandler, distribuerer eller fremstiller i mængder ned til 1 ton..

29.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Til sommer skal virksomheder i EU registrere kemikalier i varer, som de forhandler, distribuerer eller fremstiller i mængder ned til 1 ton. Hvis ikke registreringen er på plads i tide, bliver varerne ulovlige at sælge, og da processen kan tage flere måneder, skal de berørte virksomheder i gang nu.

Læs også: Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor

Sådan lyder udmeldingen fra Miljøstyrelsen, som er den ansvarlige myndighed her til lands. Nærmere bestemt drejer det sig om den såkaldte REACH-kemiregistreringsordning, der oprindeligt trådte i kraft den 1. juni 2007 og implementeres trinvist over 15 år.

REACH trådte i kraft den 1. juni 2007 og implementeres trinvist over 15 år. Illustration: Miljøstyrelsen.

Målet med ordningen er ”at sikre et højt beskyttelsesniveau for mennesker og miljø og at øge virksomhedernes konkurrenceevne og innovation”, som det hedder. Derudover omfatter den også et ”krav om mere effektiv kommunikation mellem leverandørerne og brugerne af kemiske stoffer”.

Et af de centrale elementer ved REACH er, at ordningen vender bevisbyrden. Det er nu op til industrien at vise, at deres produktion og anvendelse af alle farlige kemikalier er forsvarlig, før disse kan bruges i produkter.

Ordningen medfører en registrering af alle de ca. 30.000 kemiske stoffer på markedet i mængder over 1 ton, og de virksomheder, der bruger disse kemikalier, bliver pålagt at anvende dem forsvarligt som anvist af leverandøren, ligesom de har pligt til at videregive informationer i hele leverandørkæden.

Miljøstyrelsen påpeger, at den kommende deadline bør få alle danske virksomheder til at få styr på deres produkter – kemi er nemlig mange steder. Maling, lak, rengøringsmidler og lignende er blandt de mere indlysende eksempler, friluftstøj er ligeledes på listen, men også f.eks. blækket i kuglepenne er en kemisk blanding, og indholdsstofferne i blækket skal derfor registreres.

Registreringspligten gælder også varer, der indeholder kemiske stoffer, hvis der sker det, Miljøstyrelsen kalder en tilsigtet frigivelse af stofferne. F.eks. skal duftstofferne i et lykønskningskort registreres, hvis den samlede mængde af duftstoffet overstiger 1 ton pr. år. Det samme gælder duftstoffer, der frigives fra f.eks. viskelædere, eller bleer der indeholder lotion.

Med andre ord kan de produkter, en virksomhed beskæftiger sig med, derfor godt være omfattet af registreringspligten, selvom man ikke umiddelbart forbinder dem med kemi, og specielt for et mindre firma kan det være problematisk at overse.

Kvittering på nettet
En af de virksomheder, der allerede har arbejdet med REACH i et par år, er Kalk A/S på Stevns, som fremstiller kalkprodukter til restaurering og vedligeholdelse af historiske bygninger. Med kun en halv snes faste medarbejdere er Kalk en af de mange, mindre virksomheder, der ikke kan eller vil prioritere interne ressourcer til at håndtere registreringen selv. Anbefalingen er derfor en ekstern konsulent.

Teknisk og administrativ chef for Kalk A/S, Hans Holmstrøm, anbefaler andre mindre virksomheder, der skal forholde sig til REACH, at hyre en ekstern konsulent. Foto: KALK A/S.

”Da vi besluttede at samarbejde med en konsulent, tog vi kontakt til en specialist i miljøanalyser og registrering. Den eksterne konsulent skulle stå for proceduren med at få selve registreringen på plads, og det var en god investering. Jeg kan kun anbefale mindre virksomheder at hente en erfaren person ind til at sørge for den praktiske del af arbejdet”, siger teknisk og administrativ chef, Hans Holmstrøm.

Kalk er desuden meget åben omkring sin indsats med både REACH-registreringen og sine øvrige miljøinitiativer, hvilket man er sikker på har en positiv effekt.

”Vi vil gerne vise, at vi kører forretningen efter bogen, og derfor har vi også valgt at lægge en ’kvittering’ for REACH-registreringen på nettet. Vi arbejder også aktivt med miljøcertificeringer af vores produkter, og to af dem er certificeret efter Cradle2Cradle-retningslinjerne, der handler om bæredygtighed”, siger Hans Holmstrøm, der er overbevist om, at det gør en forskel for salget at have styr på begge dele.

Fjernet afgift er sort omstilling
Udover registreringen i REACH-systemet, er en lang række kemikalier herhjemme også pålagt afgifter, der skal begrænse og kompensere for deres brug. Som en del af den nyligt vedtagne Erhvervspakke har regeringen, De Radikale og Dansk Folkeparti imidlertid vedtaget at sænke af afgifterne på PVC, PVC-folier og ftalater.

Mens brancheorganisationerne Plastindustrien og PVC Informationsrådet er godt tilfredse med strategien, så vækker den bekymring hos Det Økologiske Råd, der kalder afskaffelsen et alvorligt tilbageskridt og helt uforståelig set ud fra et miljø- og sundhedsmæssigt perspektiv.

Om REACH

De vigtigste elementer i REACH er dem, ordningen har fået sit (engelske) navn efter, nemlig:

  • R: Registration (registrering): Producenter og importører af kemiske stoffer skal registrere stofferne hos i EU's kemikalieagentur. Det gælder også for stoffer, der importeres/produceres som en del af en blanding, og i visse tilfælde også for stoffer i artikler. Samtidig med registreringen skal der leveres oplysninger om stoffets miljø- og sundhedseffekter og om risikoen ved at bruge stoffet.
  • E: Evaluation (vurdering): Myndighederne vurderer forslag til nye forsøg. For udvalgte stoffer vurderes de indsendte data, og om der er behov for mere viden for at kunne afgøre om brugen af stofferne bør reguleres.
  • A: Authorisation (godkendelse): De mest skadelige stoffer må kun bruges til de anvendelser, som myndighederne har godkendt.
  • CH: Chemicals (kemikalier)

”PVC-plast og ftalat-blødgørere er miljøskadelige produkter, som ikke hører hjemme i et moderne samfund, og de kan undværes til langt de fleste anvendelser. Hvis man afskaffer afgiften, som Skatteministeriet foreslår, vil man give PVC- og ftalatholdige produkter en konkurrencefordel, mens skatteyderne skal betale for skader på miljøet”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege, og fortsætter:

”Afgiften på PVC og ftalater gjorde de mere miljøvenlige produkter mere konkurrencedygtige. Nu styrker man i stedet de sorte produkters konkurrenceevne. Danmark vil normalt gerne kendes for Grøn omstilling, men det her er sort omstilling”.

Fra brancheorganisationernes side peger man dels på, at PVC er blevet mere bæredygtigt, og at afgifterne ikke har påvirket salget, samt at de administrative omkostninger var for høje ift. provenuet. Begge udsagn rammer imidlertid forbi skiven, ifølge Det Økologiske Råd.

Læs også: Afgift giver milliarder færre plastposer i England

”Skatteministeriet udgav i oktober sin rapport om den såkaldte Skattesanering. Ministeriet erkendte her, at ’en afskaffelse af PVC-afgiften vil således alt andet lige øge forbruget af PVC med ftalater’. Og PVC-afgiften er ikke sat i verden for at skaffe provenu, men for at medvirke til at løse et miljøproblem. I øvrigt er provenuet kunstigt lavt, da afgiften ikke er blevet reguleret siden år 2000”, lyder det fra Rådet, der i øvrigt roser den fremtidige kemikalieindsats.

Læs mere om REACH her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

08.07.2024CSR.dk

Logistikgiganter vil hæve temperaturen på køletransport

05.07.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Renovering og transformation kan vise vejen til et lavere klimaaftryk i byggeriet

04.07.2024BSR

Sponseret

Scaling Investment in Carbon Credits with Integrity

Jobmarked

Se alle

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)