SMV’er skal have styr på kemien

Den sidste deadline i kemikalieordningen REACH nærmer sig, og det skal bl.a. en lang række danske SMV’er forholde sig til. Producent opfordrer til transparens på området, mens fjernet afgift kan føre til øget kemiforbrug, hvilket fører til hård kritik.

Senest den 31. maj 2018 skal virksomheder i EU, herunder Danmark, registrere kemikalier i varer, som de forhandler, distribuerer eller fremstiller i mængder ned til 1 ton..

29.11.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Til sommer skal virksomheder i EU registrere kemikalier i varer, som de forhandler, distribuerer eller fremstiller i mængder ned til 1 ton. Hvis ikke registreringen er på plads i tide, bliver varerne ulovlige at sælge, og da processen kan tage flere måneder, skal de berørte virksomheder i gang nu.

Læs også: Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor

Sådan lyder udmeldingen fra Miljøstyrelsen, som er den ansvarlige myndighed her til lands. Nærmere bestemt drejer det sig om den såkaldte REACH-kemiregistreringsordning, der oprindeligt trådte i kraft den 1. juni 2007 og implementeres trinvist over 15 år.

REACH trådte i kraft den 1. juni 2007 og implementeres trinvist over 15 år. Illustration: Miljøstyrelsen.

Målet med ordningen er ”at sikre et højt beskyttelsesniveau for mennesker og miljø og at øge virksomhedernes konkurrenceevne og innovation”, som det hedder. Derudover omfatter den også et ”krav om mere effektiv kommunikation mellem leverandørerne og brugerne af kemiske stoffer”.

Et af de centrale elementer ved REACH er, at ordningen vender bevisbyrden. Det er nu op til industrien at vise, at deres produktion og anvendelse af alle farlige kemikalier er forsvarlig, før disse kan bruges i produkter.

Ordningen medfører en registrering af alle de ca. 30.000 kemiske stoffer på markedet i mængder over 1 ton, og de virksomheder, der bruger disse kemikalier, bliver pålagt at anvende dem forsvarligt som anvist af leverandøren, ligesom de har pligt til at videregive informationer i hele leverandørkæden.

Miljøstyrelsen påpeger, at den kommende deadline bør få alle danske virksomheder til at få styr på deres produkter – kemi er nemlig mange steder. Maling, lak, rengøringsmidler og lignende er blandt de mere indlysende eksempler, friluftstøj er ligeledes på listen, men også f.eks. blækket i kuglepenne er en kemisk blanding, og indholdsstofferne i blækket skal derfor registreres.

Registreringspligten gælder også varer, der indeholder kemiske stoffer, hvis der sker det, Miljøstyrelsen kalder en tilsigtet frigivelse af stofferne. F.eks. skal duftstofferne i et lykønskningskort registreres, hvis den samlede mængde af duftstoffet overstiger 1 ton pr. år. Det samme gælder duftstoffer, der frigives fra f.eks. viskelædere, eller bleer der indeholder lotion.

Med andre ord kan de produkter, en virksomhed beskæftiger sig med, derfor godt være omfattet af registreringspligten, selvom man ikke umiddelbart forbinder dem med kemi, og specielt for et mindre firma kan det være problematisk at overse.

Kvittering på nettet
En af de virksomheder, der allerede har arbejdet med REACH i et par år, er Kalk A/S på Stevns, som fremstiller kalkprodukter til restaurering og vedligeholdelse af historiske bygninger. Med kun en halv snes faste medarbejdere er Kalk en af de mange, mindre virksomheder, der ikke kan eller vil prioritere interne ressourcer til at håndtere registreringen selv. Anbefalingen er derfor en ekstern konsulent.

Teknisk og administrativ chef for Kalk A/S, Hans Holmstrøm, anbefaler andre mindre virksomheder, der skal forholde sig til REACH, at hyre en ekstern konsulent. Foto: KALK A/S.

”Da vi besluttede at samarbejde med en konsulent, tog vi kontakt til en specialist i miljøanalyser og registrering. Den eksterne konsulent skulle stå for proceduren med at få selve registreringen på plads, og det var en god investering. Jeg kan kun anbefale mindre virksomheder at hente en erfaren person ind til at sørge for den praktiske del af arbejdet”, siger teknisk og administrativ chef, Hans Holmstrøm.

Kalk er desuden meget åben omkring sin indsats med både REACH-registreringen og sine øvrige miljøinitiativer, hvilket man er sikker på har en positiv effekt.

”Vi vil gerne vise, at vi kører forretningen efter bogen, og derfor har vi også valgt at lægge en ’kvittering’ for REACH-registreringen på nettet. Vi arbejder også aktivt med miljøcertificeringer af vores produkter, og to af dem er certificeret efter Cradle2Cradle-retningslinjerne, der handler om bæredygtighed”, siger Hans Holmstrøm, der er overbevist om, at det gør en forskel for salget at have styr på begge dele.

Fjernet afgift er sort omstilling
Udover registreringen i REACH-systemet, er en lang række kemikalier herhjemme også pålagt afgifter, der skal begrænse og kompensere for deres brug. Som en del af den nyligt vedtagne Erhvervspakke har regeringen, De Radikale og Dansk Folkeparti imidlertid vedtaget at sænke af afgifterne på PVC, PVC-folier og ftalater.

Mens brancheorganisationerne Plastindustrien og PVC Informationsrådet er godt tilfredse med strategien, så vækker den bekymring hos Det Økologiske Råd, der kalder afskaffelsen et alvorligt tilbageskridt og helt uforståelig set ud fra et miljø- og sundhedsmæssigt perspektiv.

Om REACH

De vigtigste elementer i REACH er dem, ordningen har fået sit (engelske) navn efter, nemlig:

  • R: Registration (registrering): Producenter og importører af kemiske stoffer skal registrere stofferne hos i EU's kemikalieagentur. Det gælder også for stoffer, der importeres/produceres som en del af en blanding, og i visse tilfælde også for stoffer i artikler. Samtidig med registreringen skal der leveres oplysninger om stoffets miljø- og sundhedseffekter og om risikoen ved at bruge stoffet.
  • E: Evaluation (vurdering): Myndighederne vurderer forslag til nye forsøg. For udvalgte stoffer vurderes de indsendte data, og om der er behov for mere viden for at kunne afgøre om brugen af stofferne bør reguleres.
  • A: Authorisation (godkendelse): De mest skadelige stoffer må kun bruges til de anvendelser, som myndighederne har godkendt.
  • CH: Chemicals (kemikalier)

”PVC-plast og ftalat-blødgørere er miljøskadelige produkter, som ikke hører hjemme i et moderne samfund, og de kan undværes til langt de fleste anvendelser. Hvis man afskaffer afgiften, som Skatteministeriet foreslår, vil man give PVC- og ftalatholdige produkter en konkurrencefordel, mens skatteyderne skal betale for skader på miljøet”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege, og fortsætter:

”Afgiften på PVC og ftalater gjorde de mere miljøvenlige produkter mere konkurrencedygtige. Nu styrker man i stedet de sorte produkters konkurrenceevne. Danmark vil normalt gerne kendes for Grøn omstilling, men det her er sort omstilling”.

Fra brancheorganisationernes side peger man dels på, at PVC er blevet mere bæredygtigt, og at afgifterne ikke har påvirket salget, samt at de administrative omkostninger var for høje ift. provenuet. Begge udsagn rammer imidlertid forbi skiven, ifølge Det Økologiske Råd.

Læs også: Afgift giver milliarder færre plastposer i England

”Skatteministeriet udgav i oktober sin rapport om den såkaldte Skattesanering. Ministeriet erkendte her, at ’en afskaffelse af PVC-afgiften vil således alt andet lige øge forbruget af PVC med ftalater’. Og PVC-afgiften er ikke sat i verden for at skaffe provenu, men for at medvirke til at løse et miljøproblem. I øvrigt er provenuet kunstigt lavt, da afgiften ikke er blevet reguleret siden år 2000”, lyder det fra Rådet, der i øvrigt roser den fremtidige kemikalieindsats.

Læs mere om REACH her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

21.10.2024CSR.dk

Nyt udspil: Den grønne omstilling skal være socialt retfærdig

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

22.10.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Miljøbevidste juledekorationer i papirsbakker

22.10.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: PCN indberetning af farlige (CLP) kemiske produkter markedsført i EU!

18.10.2024CSR.dk

Nyt samarbejde styrker både cirkularitet og compliance

18.10.2024DELL A/S

Sponseret

Bæredygtig it er en af vejene til en grønnere fremtid

15.10.2024CSR.dk

VELUX Gruppen underskriver langsigtet aftale med ArcelorMittal om levering af metal med lavt CO2-aftryk

15.10.2024CSR.dk

Danske arealer skal bruges på ny bæredygtig måde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Efterår 24 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtig forretningsudvikling

Lær hvordan forretningen udvikler bæredygtige forretningsområder og sit værditilbud med udgangspunkt i de udfordringer planeten og vores globale samfund står overfor. 7 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Standard
Kursus
Introduktion til ISO 20121 - bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen

Deltag i kurset "Introduktion til bæredygtighed i oplevelses-, møde- og eventbranchen" og få en grundlæggende forståelse af ISO 20121. Vi dykker ned i udvalgte kapitler af standarden og diskuterer betydningen af de enkelte krav.

Dato

24.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Kort og godt om sygedagpenge

Vi tilbyder dig "kort og godt" viden og fakta med gennemgang af de væsentligste pointer om regler for sygedagpenge.

Dato

24.10.2024

Tid

08:15

Sted

Online