Skrappere miljøkrav til biler undervejs i Kina

Frem mod 2020 vil reglerne for udledninger og brændstoføkonomi for privatbiler i Kina blive skærpet i retning af et vestligt niveau. Det vil gå hårdest ud over landets egne producenter.

Trafikken i Beijing skal blive grønnere i takt med at nye miljøkrav bliver indfaset i det store land. Foto: Flickr/World Bank.

24.08.2016

CSR.dk

Den kinesiske tolerance for forurenende køretøjer lakker mod enden. I løbet af de næste fire år vil landets regering således udrulle en ny og mere striks lovgivning omkring de tilladte udledninger og minimumskrav til brændstoføkonomi for privatbiler, der skal bringe den store nations mange millioner biler op på samme miljømæssige standard som i den vestlige verden, skriver Financial Times.

Læs også: Så er Kinas bil-ædende bus på gaden

Ifølge en rapport fra den kinesiske tænketank Innovation Centre for Energy and Transportation er hovedformålet med de nye regelsæt er dels at reducere den massive luftforurening, der plager en lang række storbyer i Kina, og dels at give den teknologiske udvikling hos landets egne bilproducenter et skub fremad.

Alligevel spår flere analytikere at det netop er Kinas hjemlige fabrikanter, der vil blive ramt hårdest af de kommende regler, der skal være komplet indfasede i 2020.

”De indenlandske mærker bliver påvirket disproportionalt fordi internationale producenter allerede skal håndtere lignende krav om udledninger og brændstofforbrug på andre markeder”, siger analytiker hos finansrådgivningsfirmaet Macquarie, Jane Lewis.

Krav til brændstoføkonomi sværest for lokale mærker
Hun peger derfor på, at udenlandske mærker som VW, hvis navn i Kina ikke har lidt nævneværdig overlast på baggrund af den store dieselskandale, står stærkere end de fleste af deres lokale konkurrenter. Andre internationale aktører, såsom Jaguar Land Rover, vil muligvis have sværere ved at opfylde de kommende krav, men vil stadig være de kinesiske producenter på en række parametre.

Af samme årsag er man fra centralt hold i Beijing også begyndt at sætte navn på de bilproducenter hvis flåder ikke er effektive nok. Ifølge en rapport fra det kinesiske ministerium for IT, levede 22 mærker – herunder joint ventures involverende Volvo og Mercedes-Benz – ikke op til deres krav omkring brændstoføkonomi for passagerbiler i 2015. Faktisk nåede rapporten frem til, at brændstoføkonomien blandt landets producenter faldt med 0,9 procent sidste år sammenlignet med en international stigning på 3,1 procent.

Elbiler på vej
De kommende regler påbyder at nye biler i Kina skal kunne køre 100 km på fem liter brændstof i 2020 (sidste år hed gennemsnittet lige over syv liter), og for at imødekomme dette krav er flere af de udenlandske mærker allerede begyndt at importere flere el- og hybridbiler til markedet, ligesom andre, eksempelvis Toyota, har starter opførelsen af fabrikker, der skal kunne producere hybrider i landet.

Den taktik vil imidlertid ikke være gangbar for de hjemlige producenter, fordi de vil skulle sælge et urealistisk højt antal elbiler for at kunne leve op til de strengere krav, påpeger ekspert.

”Lige nu ser det ikke ud til, at der er en eneste kinesisk bilproducent, der kan leve op til målene med mindre de kan allokere 20 til 25 procent af deres salg til new energy-køretøjer. Og det er der ikke nogen, der er klar til i 2020”, siger analytiker hos konsulentbureauet Automotive Insight, Yale Zhang, til Financial Times.

Endelig peger observatører på, at de nye krav vil være en ”stor udfordring for industriens indtjeningsgrad”, fordi de ekstra omkostninger for at leve op til alene et forbedret brændstofforbrug vil koste de udenlandske producenter op mod 7.000 yuan renmenbi (godt 6.900 kr.) per solgt bil frem mod 2020, mens regningen for Kinas egne brands, hvis flåder i stigende grad består af ineffektive SUV’er, kan blive over det dobbelte.

Læs også: Globalt initiativ skal fremme brugen af miljøvenlige brændstoffer

Ifølge Financial Times giver Jaguar Land Rover udtryk for, at de er sikre på, at de nok skal kunne overholde alle deres globale udledningsmål, herunder de kinesiske. Fujian Benz Automotive, et joint venture med Mercedes-Benz’ moderselskab Daimler, siger at de ”fortsat arbejder for at optimere vores køretøjers energiforbrug”, mens hverken Volvo eller den kinesiske storproducent BAIC har svaret på avisens henvendelser.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Empowering the Workforce: Employee Engagement Strategies

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online