Skal danskerne til at betale afgift på oksekød?

Etisk Råd anbefaler i en ny rapport, at Danmark indfører en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra forbruget og produktionen af fødevarer. Landbrug & Fødevarer er imod forslaget og mener, der skal globale løsninger til.

Forbruget og produktionen af oksekød er en af de helt store syndere i belastningen af klimaet, når det kommer til fødevarer. Derfor mener Etisk Råd, at danskerne skal betale afgifter på den populære spise..

26.04.2016

Katrine L. Zachariassen, CSR.dk

I Danmark er vi vilde med kød. Så vilde, at den danske produktion af kød er fem gange så stor som gennemsnittet i EU. Men står det til Etisk Råd, bør Danmark gå forrest og indføre en afgift på alt oksekød for at reducere klimabelastningen fra Danmarks forbrug og produktion af fødevarer. Det skriver rådet i en ny rapport med navnet ’Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer’.

Ifølge Etisk råd er klimaforandringerne et etisk problem, da de udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, fødevaresikkerhed, biodiversitet og naturen. Derfor mener et flertal i Det Etiske råd, at danskerne bør gøre mere for at nedbringe klimabelastningerne.

Globalt set står fødevarerne for 19 til 29 procent af udledningerne, og kvæg alene står for ti procent. Etisk råd mener, at en afgift på i første omgang oksekød vil kunne gøre en forskel hurtigt – og ikke mindst skabe opmærksomhed på fødevareområdets betydning for klimaet.

Læs også: Dit valg af råvarer kan redde klimaet

”Danskernes levevis er langt fra klimamæssigt bæredygtig, og hvis vi skal leve op til Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning »et godt stykke« under 2°C, er det nødvendigt både at handle hurtigt og inddrage fødevaresektoren”, lyder det fra Etisk Råd.

Et samfundsmæssigt ansvar
Hos Etisk Råd diskuteres det internt, hvorvidt ansvaret skal placeres hos den enkelte forbruger, eller om det nærmere er et samfundsmæssigt ansvar.

For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles.

Mickey Gjerris, formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

”For at en indsats mod klimabelastende fødevarer skal være effektiv og samtidig bidrage til bevidstgørelsen af klimaudfordringen, skal den være fælles, hvilket kræver, at samfundet gennem regulering sender et klart signal,” lyder det fra Mickey Gjerris, som er formand for Etisk Råds arbejdsgruppe.

Hos Etisk Råd anbefaler 14 ud af 17 medlemmer afgiften. Rådets anbefaling bunder yderligere i, at det skulle være uproblematisk at spise sundt og nærende uden at spise oksekød.

Et nej fra Landbrug & Fødevarer
Erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer er imod forslaget om afgifter på oksekød. De mener, at der skal tænkes globalt.

”Hvis man vil klimaet det godt, skal man tænke i helt andre baner. Globale udfordringer kræver globale løsninger”, siger Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer.

​Læs også: Historisk øjeblik: 175 lande underskriver klimaaftale på Jordens Dag

Ifølge erhvervsorganisationen er Danmark allerede godt i gang med at sikre en produktion, som både er klima- og miljømæssig forsvarlig.

”Vi er foran mange andre lande. En klimaafgift vil kræve et kæmpe setup i det offentlige og i fødevareerhvervet, mens effekterne vil være svære at få øje på. Det viste erfaringerne med fedtafgiften”, lyder det.

Fokus på udledningerne fra dansk landbrug
Danmarks klimaminister Lars Chr. Lilleholt har særligt travlt i øjeblikket. Han er nemlig i fuld gang med at forberede de kommende måneders klimaforhandlinger i EU, hvor udledningerne fra dansk landbrug i dén grad er i fokus.

Forhandlingerne handler om byrdefordelingen på de kollektive klimamål, som EU-landene har aftalt for perioden 2020-2030. Her er særligt bilernes, boligernes og bøndernes belastning på klimaet i fokus, skriver Mandag Morgen.

”Danmark står i udgangspunktet til at få et mål for de ikke-kvotebelagte sektorer i den høje ende. Det bliver en udfordring, da vi allerede har plukket mange af de lavthængende frugter. Danmark er naturligvis parat til at tage sin del af ansvaret. Men jeg har også over for kommissæren (EU’s klimakomissær Miguel Arias, red.) lagt vægt på, at der er behov for, at alle EU-landene yder en indsats og tager deres del af opgaven på sig”, forklarer Lars Chr. Lilleholt i tråd med Landbrug & Fødevarers ønske om globale løsninger.

Efterspørgslen på kød vil stige
Ud over at produktionen af kød er meget klimabelastende, viser nye undersøgelser, at indtagelsen af kød i større mængder også er decideret sundhedsskadelig.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO’s cancerkomite, IARC, øger indtagelsen af 50 gram forarbejdede kødprodukter pr. dag risikoen for at få cancer med 18 procent. Ifølge IARC støtter dette resultat de offentlige sundhedsanbefalinger, som tilskriver, at man begrænser sit indtag af kød.

På trods af både de klimabelastende og sundhedsskadelige faktorer viser alle prognoser ifølge Mandag Morgen, at efterspørgslen på kød og andre animalske fødevarer vil stige markant de kommende årtier – efterspørgslen er særligt stor fra de afrikanske og asiatiske markeder.

I Kina er kødforbruget eksempelvis blevet mangefordoblet siden 1960’erne og nærmer sig nu et europæisk niveau.

Kød og mælk i Danmark og EU

Produktionen af kød i Danmark ligger i gennemsnit på 337 kilogram pr. indbygger. For hele EU ligger tallet på 88 kilogram. Mælkeproduktionen tegner sig for 908 kilogram pr. indbygger i Danmark og 312 kilogram pr. indbygger i EU.

Hvad mener danskerne?
På nationalt plan viser en 2015-undersøgelse fra YouGov, at størstedelen af de danske forbrugere mener, at deres valg af fødevarer er med til at reducere den negative påvirkning af klimaet og miljøet.

Derudover er hver anden dansker villig til selv at gøre en indsats, men kun hver fjerde har en intention om at spise mindre kød for at blive mere klima- og miljøvenlig. På den måde hænger overbevisning og handling ikke helt sammen.

​Læs også: Vedvarende energimesse for det grønne Danmark

Ifølge Etisk Råd er danskernes levevis ikke i nærheden af at være klimamæssigt bæredygtig, og der skal derfor særlige metoder i brug for at få ændret denne levevis. Om det bliver gennem afgifter på oksekødet, vil tiden vise.

Tirsdag den 3. maj inviterer Etisk Råd til debat om det nye forslag i Fællessalen på Christiansborg. Her vil forslaget blive kommenteret af blandt andre Energi‐, forsynings‐ og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk og Christian Puglisi, kok og ejer af Restaurant Relæ.

Hele rapporten fra Etisk Råd kan læses her.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024BSR

Sponseret

The Elephant in the Sustainability Room

21.05.2024CSR.dk

Vi kommer ikke i mål ad frivillighedens vej

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online