SDG-rapportering: Vær ærlig, tag alt med og få indstillingen på plads

CSR-kommunikation med SDG’erne som ramme er efterhånden ikke nyt, men hvor og hvordan skal man egentlig starte? Og hvad med SDG-washing? Få det hele med og vær ærlig omkring det, lød det fra bl.a. Danone og Canon på London-konference.

Laura Palmeiro (midt) og Mairead Keigher (th.) på scenen sammen med moderator Delhpine Gibassier fra University of Birmingham. Foto: Anders Kampmann.

14.11.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et af de tiltag, der vinder frem som rapporteringsværktøj, er FN’s Verdensmål, SDG’erne, som flere og flere selskaber inddrager i større eller mindre grad, når de skal fortælle omverdenen om deres arbejde med eksempelvis klimahensyn, arbejdsforhold eller menneskerettigheder.

Men selvom SDG-rapportering altså efterhånden ikke er nogen nyhed i sig selv, så er der stadig flere uafklarede spørgsmål, for de mange virksomheder, som gerne vil tage strategien til sig – hvor skal man starte, hvad er vigtigt, og hvordan får man fortalt om det til sine forskellige stakeholders uden at det blive beskyldt for at oversælge? Det havde talerne på to sessionerne om emnet selvsagt deres forskellige bud på.

Ved at håndtere sine risici ærligt og helhjertet, kan man undgå SDG-washing eller uheldige reaktioner

Mairead Keigher, Shift

Først og fremmest handler det for virksomhederne om at kortlægge deres CSR-politik og eventuelt justere den i forhold til målene, således at disse bliver en strategisk ramme for ansvarlighedsarbejdet. Dernæst skal virksomhederne afgøre, hvad der er relevant at tage med i sin kommunikation.

Ikke genopfundet hjulet
”Det ansvarsbevidste selskab bør rapportere om alle sine impacts, positive som negative, og ikke bare cherry picke”, lød det fra sustainability integration director for Danone, Laura Palmeiro. Om Danones eget rapporteringsarbejde forklarede hun videre, at det har været en ”lang proces”.

”Vi startede med en mapping af alt, hvad vi mente kom bare i nærheden af at kunne relateres til SDG’erne, herunder vores materiality impacts på tre niveauer. Derefter har vi linket de forskellige indsatser til målene og videre til de mange targets. Vi har ikke genopfundet hjulet; det er eksisterende indikatorer, der har været i spil. Det afgørende er indstillingen”, sagde Laura Palmeiro.

For rådgivningsfirmaet Shift, der specialiserer sig i FN’s vejledende principper om erhverv og menneskerettigheder, gælder det om først og fremmest at fokusere på de mest grundlæggende problemer i form af det, reporting program manager Mairead Keigher kaldte en virksomheds ’salient human rights issues’.

”SDG’erne handler om vores planet og de mennesker, der bor på den, og derfor handler det for klodens virksomheder om at håndtere de risici, der er aktuelle i den forbindelse. Ved at gøre det ærligt og helhjertet kan man samtidig undgå SDG-washing eller uheldige reaktioner”, sagde hun.

Paul Afshar serverede tre ‘ubehagelige sandheder’ omkring rapportering, som satte tingene lidt på spidsen. Foto: Anders Kampmann.

Troværdighed som forsvar
Netop SDG-washing er også på radaren for den irske industriproducent Ingersoll Rand, der arbejder med en bred palet af bæredygtighedsinitiativer, som man gør sit for at rapportere ansvarligt omkring.

”SDG-washing findes, det må vi erkende, men samtidig er det svært at overvåge og håndhæve – har vi overhovedet de rigtigt ’våben’ til det formål? Derfor skal vi som industrivirksomhed levere en troværdig PR-indsats for at fortælle om vores bæredygtighedsstrategi, og hvor vi er på vej hen, på en måde, så vi kan stå inde for det”, forklarede koncernens kommunikationschef for EMEA-regionen, Mike Hall.

Sessionens moderator, Paul Afshar, der arbejder med CSR-strategier for konsulentfirmaet FleishmanHillard Fishburn, satte tingene yderligere på spidsen, ved at indvende, at virksomhederne skal ”stoppe med at lave PR omkring verdensmålene” og fokusere på at ”gøre en forskel” i stedet, eksempelvis ved at ”investere i adfærdsændringer”.

Gøre en forskel vil man givetvis gerne hos elektronikgiganten Canon, hvor man – i naturlig forlængelse af de kameraer, som nok er selskabets mest kendte produkter – bl.a. har valgt hjælpe unge med at kommunikere i billeder omkring SDG’erne.

Ifølge selskabets bæredygtighedschef i EMEA, Stuart Poore, hænger det i høj grad sammen med Canons østasiatiske rødder, der også giver sig udtryk i et omfattende fokus på cirkulær økonomi.

”Der er en grundlæggende japansk filosofi bag firmaet, som indlejrer et ansvarligt forhold til samfundet omkring os i alle strategier og planer. Vores Imaging for Good-initiativ rettet mod børn og unge er et eksempel, ligesom vi også gør en indsats for at skubbe leverandører og partnere i retning af nogle grønnere valg”, sagde han og pegede på virksomhedens Action for Green-program, som man i øvrigt også er ved at udforme en medarbejderversion af.

Læs også: ”Folk skal aktiveres til at tale om SDG’erne”

Og som Mike Hall påpegede afslutningsvis, så ”påvirker i dags beslutninger i morgen, og alt påvirker miljøet, så det med at gøre en positiv forskel, det starter nu”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder sigter mod fuld STeP by Oeko-Tex Made In Green-certificering

19.06.2024CSR.dk

Kommentar: Leverandører drukner i ESG-spørgeskemaer

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

17.06.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Klimaregnskaber – Hvorfor er de relevante for små og mellemstore virksomheder?

14.06.2024CSR.dk

Organisation: Fortæl, hvilke sprøjtegifte I bruger på vores fødevarer

14.06.2024CSR.dk

Danmark halter efter på global ligestillingsliste

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)