Schneider-medarbejdere på energikursus

Energy Efficiency Awareness træning er et halvdagskursus, som alle Schneider Electrics’ 114.000 medarbejdere skal deltage i. Deres nyerhvervede viden kan også bruges derhjemme.

18.05.2009

CSR.dk

Schneider Electric-medarbejdere over hele verden deltager i løbet af dette forår i kurser om energieffektivitet. Formålet er dobbelt. Dels skal alle medarbejdere have viden om energieffektivitet og Schneiders produkter i den sammenhæng, og dels skal medarbejderne kunne bruge deres viden hjemme hos sig selv. Af samme årsag får de efter kurset udleveret et sparometer, så de kan få styr på deres eget elforbrug – det blander arbejdspladsen sig dog ikke i.

Medarbejderkurser med dobbelt fokus
”Energy Efficiency-konceptet er ikke bare en dansk opfindelse, bag det hele ligger mange internationale Schneider-overvejelser,” siger Ole Sander, administrerende direktør i Schneider Electric Danmark siden 2. marts.
”Det handler om at politikerne i blandt andet EU har truffet nogle beslutninger, og dem agerer vi på. Vi har en forpligtelse til at gøre, hvad vi kan for at sænke energiforbruget, og her bruger vi selvfølgelig vores egne produkter,” understreger han og nævner, at man jo ikke kan åbne en avis uden at blive konfronteret med klimaproblemerne.

”Vi vil gerne tage teten i Danmark og være med til at bringe udviklingen den rigtige vej, og udgangspunktet er, at vi hver især får en forståelse af, hvad vi selv (som medarbejdere, red.) kan gøre, og hvad vi kan få ud af det. Det får vi med kurset og sparometret. Gennem medarbejdernes oplysninger får vi samtidig nogle vigtige rådata,” siger han.
Han lægger dog vægt på, virksomheden ikke blander sig i medarbejdernes private forbrug.

”Vi siger ikke ”gør det,” men ”se, hvad I bruger, og om I kan gøre det smartere.” Målet er i den sammenhæng, at medarbejderne kan skalere deres eget forbrug op til virksomhedsstørrelse og dermed få en større forståelse for, hvad energy efficiency drejer sig om.

”Endnu en vinkel er, at Schneider Electric globalt set har målsætninger for egne energibesparelser. Fra 2004 til 2009 reducerede vi vores energiforbrug med 10 procent, og vi har yderligere reduktionsmål, nemlig endnu ti procent frem til 2011,” slutter Ole Sander og tilføjer, at målene er forskellige fra sted til sted, fordi potentialet er forskelligt. Nogle steder har man allerede gennemført store besparelser, andre steder er bygninger og produktionslinier helt nye og har som udgangspunkt et meget lavt energiforbrug, men mange steder er der meget at hente.

Fra nysgerrighed til engagement
Et af kurserne blev holdt på Schneider Electrics’ adresse i Ballerup, hvor en flok medarbejdere med vidt forskellige stillinger og anciennitet mødte op. Det blev også afspejlet i deres meget forskellige forventninger. Nogle af dem var:

  • ”Jeg står ved pakkebåndet, og jeg vil gerne vide, hvad vi egentlig sælger.”
  • ”Vi har godt nok mange løsninger, så hvad satser vi egentlig på?”
  • ”Jeg vil gerne vide, hvilke løsninger vi tilbyder til energieffektivisering.”
  • ”Jeg kunne godt tænke mig at kende virksomhedens holdninger.”

Og underviserne, Claus Stahl-Borghegn, som oprindeligt har arbejdet med LK’s intelligente produkter, og Jens Ellevang, som arbejder med energi og infrastruktur sørgede for, at spørgerne fik de svar, de havde brug for.
På det strategiske plan er en af målsætningerne med EE-programmet, at gøre energieffektivitet til en del af ”virksomhedens dna.” Det er grunden til, at hele organisationen skal inddrages og alle medarbejdere uddannes. En anden målsætning er øget vækst gennem udvikling af nye løsninger og gennem at lade energieffektive løsninger indgå i ethvert nyt tilbud.
Mere udadvendt ønsker Schneider Electric at ”blive anerkendt som førende EE-virksomhed. Denne målsætning skal realiseres gennem

  • Promovering af EE-programmet
  • Udvikling af EE-markedet
  • Tilbud om EE-undervisning af kunder og andre interessenter
  • Lobbyvirksomhed for offentlige politikker og standarder

Energi og CO2
En del af medarbejderkurset omhandlede energikilder – vedvarende og ikke-vedvarende. Her kunne Jens Ellevang som eksempel oplyse, at det det krævede mindst 400 træer at absorbere udslippet fra en enkelt bil. Hvad angår andet forbrug (bygninger m.v.) oplyste han, at 73 procent af energien kommer fra fossile brændstoffer, og nedsætter vi vores forbrug, sparer vi mere på CO2-udslippet, end vi mærker i den anden ende. I tilfældet kul er der et tab. 300 enheder bliver til 100 enheder el og 100 enheder varme. Resten går tabt.

"Her er der altså rum for effektivisering, men Schneider Electric vil også gerne udvikle teknologier, som fremmer vedvarende energi."

Han definerede CO2-fodaftrykket, som et produkts effekt på miljøet gennem hele dets levetid, og han forventede, at Schneider Electric’s produkter fremover bliver forsynet med en CO2-deklaration.
”Flere og flere virksomheder offentliggør deres EE-forpligtelser, og mange steder er de meget ambitiøse, men det åbner et marked for os,” sagde han.

Schneider Electric’s egen indsats
Jens Ellevang nævnte koncernhovedkvarteret i Paris, The Hive, som en slags flagskib, ”her ligger energiforbruget på 80 procent under gennemsnittet,” oplyste han, men understregede samtidig, at det var en helt ny bygning, hvor man fra starten havde taget højde for energiforbruget.

I huset i Ballerup, anslår man, at det er muligt at spare 100.000 kWh om året. Her har man desuden nedsat en miljøgruppe, som ikke alene handler om energiforbrug. Også besparelser på papir og andre materialer indgår.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online