Schneider-medarbejdere på energikursus

Energy Efficiency Awareness træning er et halvdagskursus, som alle Schneider Electrics’ 114.000 medarbejdere skal deltage i. Deres nyerhvervede viden kan også bruges derhjemme.

18.05.2009

CSR.dk

Schneider Electric-medarbejdere over hele verden deltager i løbet af dette forår i kurser om energieffektivitet. Formålet er dobbelt. Dels skal alle medarbejdere have viden om energieffektivitet og Schneiders produkter i den sammenhæng, og dels skal medarbejderne kunne bruge deres viden hjemme hos sig selv. Af samme årsag får de efter kurset udleveret et sparometer, så de kan få styr på deres eget elforbrug – det blander arbejdspladsen sig dog ikke i.

Medarbejderkurser med dobbelt fokus
”Energy Efficiency-konceptet er ikke bare en dansk opfindelse, bag det hele ligger mange internationale Schneider-overvejelser,” siger Ole Sander, administrerende direktør i Schneider Electric Danmark siden 2. marts.
”Det handler om at politikerne i blandt andet EU har truffet nogle beslutninger, og dem agerer vi på. Vi har en forpligtelse til at gøre, hvad vi kan for at sænke energiforbruget, og her bruger vi selvfølgelig vores egne produkter,” understreger han og nævner, at man jo ikke kan åbne en avis uden at blive konfronteret med klimaproblemerne.

”Vi vil gerne tage teten i Danmark og være med til at bringe udviklingen den rigtige vej, og udgangspunktet er, at vi hver især får en forståelse af, hvad vi selv (som medarbejdere, red.) kan gøre, og hvad vi kan få ud af det. Det får vi med kurset og sparometret. Gennem medarbejdernes oplysninger får vi samtidig nogle vigtige rådata,” siger han.
Han lægger dog vægt på, virksomheden ikke blander sig i medarbejdernes private forbrug.

”Vi siger ikke ”gør det,” men ”se, hvad I bruger, og om I kan gøre det smartere.” Målet er i den sammenhæng, at medarbejderne kan skalere deres eget forbrug op til virksomhedsstørrelse og dermed få en større forståelse for, hvad energy efficiency drejer sig om.

”Endnu en vinkel er, at Schneider Electric globalt set har målsætninger for egne energibesparelser. Fra 2004 til 2009 reducerede vi vores energiforbrug med 10 procent, og vi har yderligere reduktionsmål, nemlig endnu ti procent frem til 2011,” slutter Ole Sander og tilføjer, at målene er forskellige fra sted til sted, fordi potentialet er forskelligt. Nogle steder har man allerede gennemført store besparelser, andre steder er bygninger og produktionslinier helt nye og har som udgangspunkt et meget lavt energiforbrug, men mange steder er der meget at hente.

Fra nysgerrighed til engagement
Et af kurserne blev holdt på Schneider Electrics’ adresse i Ballerup, hvor en flok medarbejdere med vidt forskellige stillinger og anciennitet mødte op. Det blev også afspejlet i deres meget forskellige forventninger. Nogle af dem var:

  • ”Jeg står ved pakkebåndet, og jeg vil gerne vide, hvad vi egentlig sælger.”
  • ”Vi har godt nok mange løsninger, så hvad satser vi egentlig på?”
  • ”Jeg vil gerne vide, hvilke løsninger vi tilbyder til energieffektivisering.”
  • ”Jeg kunne godt tænke mig at kende virksomhedens holdninger.”

Og underviserne, Claus Stahl-Borghegn, som oprindeligt har arbejdet med LK’s intelligente produkter, og Jens Ellevang, som arbejder med energi og infrastruktur sørgede for, at spørgerne fik de svar, de havde brug for.
På det strategiske plan er en af målsætningerne med EE-programmet, at gøre energieffektivitet til en del af ”virksomhedens dna.” Det er grunden til, at hele organisationen skal inddrages og alle medarbejdere uddannes. En anden målsætning er øget vækst gennem udvikling af nye løsninger og gennem at lade energieffektive løsninger indgå i ethvert nyt tilbud.
Mere udadvendt ønsker Schneider Electric at ”blive anerkendt som førende EE-virksomhed. Denne målsætning skal realiseres gennem

  • Promovering af EE-programmet
  • Udvikling af EE-markedet
  • Tilbud om EE-undervisning af kunder og andre interessenter
  • Lobbyvirksomhed for offentlige politikker og standarder

Energi og CO2
En del af medarbejderkurset omhandlede energikilder – vedvarende og ikke-vedvarende. Her kunne Jens Ellevang som eksempel oplyse, at det det krævede mindst 400 træer at absorbere udslippet fra en enkelt bil. Hvad angår andet forbrug (bygninger m.v.) oplyste han, at 73 procent af energien kommer fra fossile brændstoffer, og nedsætter vi vores forbrug, sparer vi mere på CO2-udslippet, end vi mærker i den anden ende. I tilfældet kul er der et tab. 300 enheder bliver til 100 enheder el og 100 enheder varme. Resten går tabt.

"Her er der altså rum for effektivisering, men Schneider Electric vil også gerne udvikle teknologier, som fremmer vedvarende energi."

Han definerede CO2-fodaftrykket, som et produkts effekt på miljøet gennem hele dets levetid, og han forventede, at Schneider Electric’s produkter fremover bliver forsynet med en CO2-deklaration.
”Flere og flere virksomheder offentliggør deres EE-forpligtelser, og mange steder er de meget ambitiøse, men det åbner et marked for os,” sagde han.

Schneider Electric’s egen indsats
Jens Ellevang nævnte koncernhovedkvarteret i Paris, The Hive, som en slags flagskib, ”her ligger energiforbruget på 80 procent under gennemsnittet,” oplyste han, men understregede samtidig, at det var en helt ny bygning, hvor man fra starten havde taget højde for energiforbruget.

I huset i Ballerup, anslår man, at det er muligt at spare 100.000 kWh om året. Her har man desuden nedsat en miljøgruppe, som ikke alene handler om energiforbrug. Også besparelser på papir og andre materialer indgår.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

11.07.2025CSR.dk

Amerikanske virksomheder tilpasser ESG-strategier efter politiske skift

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K