Scandic høster frugten af tidlig CSR-strategi

Scandic har arbejdet fokuseret med CSR siden midten af halvfemserne. Resultatet er en stor CO2-reduktion, bedre bundlinje og en række priser for indsatsen. Målene er i høj grad nået ved at uddanne og involvere medarbejderne.

12.01.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Da priserne ved årets Climate Cup blev uddelt i slutningen af november, kunne Scandics danske ledelse række armene i vejret og juble over at have vundet den såkaldte reduktionspris, som hotelkæden fik for sit fokus på at reducere udledningen af drivhusgasser. Selvom Scandic har vundet en række internationale priser gennem årene for gennemført CSR-arbejde, betyder reduktionsprisen rigtig meget for virksomheden, fortæller pressechef i Scandic Anette Larsen.
”Prisen er den første vi har fået i Danmark – og så er den et synligt bevis på, at Scandics medarbejdere igennem de seneste 14 år, har arbejdet målrettet med at reducere hotelkædens CO2 udledning. Vi er meget stolte”, siger Anette Larsen.
CSR møder hende i caféen på Scandic Copenhagen, hvor der bliver serveret bæredygtig og økologisk, UTZ-certificeret kaffe og dansk postevand direkte fra hanen i køkkenet. Scandic har nemlig valgt at droppe flaskevandet på sine hoteller for at reducere den CO2, der bliver udledt ved at transportere de mange liter vand til kædens mere end 140 hoteller. Det røde kort til flaskevandet er dog kun en meget lille del af den indsats, som Scandic har gjort for at skære ned på sit CO2 forbrug.
Således er alle hoteller udstyret med vandsparebrusere, elsparerpærer og doseringssystemer i køkkenerne, så der bliver sparet på vandet, når hotellet går ned i gear. Ud er røget plastflasker, engangsemballage til smør og marmelade - og selv de karakteristiske små hotel-shampooer er skrottet til fordel for en mere miljøvenlig løsning, der generer mindre affald. Hotellets firmabiler er erstattet med miljøvenlige køretøjer, som bruger alternativt brændstof eller biogas, og hotellerne er begyndt at leje cykler ud, så taxaturen kan spares, når gæsterne skal besøge nærtliggende attraktioner.

Dokumenteret indsats giver gevinst
I det store regnskab gør de mange små ændringer en forskel, mener Anette Larsen. Hun peger på, at Scandic i dag høster frugten af, at alle kædens hoteller siden 1996 har registreret deres forbrug af energi og vand samt udledning af fossil kuldioxid og den mængde affald som hver gæst generer. Dermed bliver det nemlig muligt, at dokumentere helt klart, at det virkelig er lykkedes at reducere forbruget i de forskellige kategorier.
”Vi sparer naturligvis rigtig mange penge, fordi vi bruger langt mindre energi i driften af hotellerne, men inden for de sidste par år har vi også kunnet mærke, at det er blevet et konkurrenceparameter, at vi kan dokumentere vores miljøindsats. Mange af de virksomheder som vi handler med har deres egne miljø-mål og ved at samarbejde med os, bliver det nemmere for dem at opfylde deres egen politik,” forklarer Anette Larsen.
Hun mener også, at Scandic har en fordel i forhold til konkurrenterne, simpelthen fordi hotelkæden har arbejdet med bæredygtighed i væsentlig længere tid.
”Vi har arbejdet med det her i måske 10 år mere end alle andre, og vi ville egentlig gerne sammenligne vores reduktions-tal med vores konkurrenter, men det er simpelthen ikke muligt, for de er ikke kommet dertil endnu. Det betyder, at vi meget ofte bliver brugt som det gode eksempel og bliver adspurgt i mange sammenhænge. Hvilken strategi har I lagt?, hvordan har I gjort det internt?, hvordan har I gjort det overfor gæsterne? Jeg mener, det er jo en stor belønning, at andre gerne vil spørge dig til råds. Vi er også blevet spurgt, om vi ikke vil være værter for en del af gæsterne til klimatopmødet. Det sker jo også, fordi vi er et rigtigt godt eksempel,” siger Anette Larsen.

Medarbejderne bliver inddraget
Gennem årene har Scandic-koncernen gjort sig den erfaring, at det er essentielt, at inddrage og motivere medarbejderne, hvis forskellige miljøforbedringer skal føres ud i livet. Derfor skal alle nye medarbejdere igennem et E-lærings-modul, der blandt andet fokuserer på koncernens miljøpolitik, så tankegangen bliver slået fast med det samme. Derudover holder Scandic løbende miljødialog-seminarer, hvor medarbejderne på de enkelte hoteller bliver bænket i grupper og sat til at brainstorme på, hvad hotellet kan gøre for at fremstå endnu mere miljøvenligt.
”Det er væsentligt, at medarbejdernes egne forslag, bliver hørt, for på den måde bliver de selv en del af processen. Det betyder også, at medarbejderne har en stor stolthedsfølelse, når vi vinder en pris som reduktionsprisen,” forklarer Anette Larsen.
Scandic har en afdeling under ledelsen i Stockholm, der udvikler den overordnede CSR-strategi, og når nye initiativer skal implementeres på hvert af de over 140 hoteller sker det gennem hoteldirektørerne og derefter en særlig miljøkoordinator, som findes på alle hoteller. Det er oftest en medarbejder, som har vist særlig interesse for at beskæftige sig med den del af driften. Miljøkoordinatoren hjælper de enkelte afdelingsledere med at få forankret de forskellige initiativer blandt alle medarbejdere og sikrer, at alt sker efter bogen.
Modellen er, ifølge Anette Larsen, også med til at sikre medarbejdernes grønne engagement. Hun tør godt våge den påstand, at Scandics store miljøfokus, som en sidegevinst, har været med til at tiltrække og fastholde medarbejdere de senere år.
”Vi er alle blevet mere bevidste om miljøspørgsmål de seneste år – og det tror jeg også, at mennesker tænker på, når de søger job, eller overvejer om de skal blive hos os eller smutte til en anden virksomhed. Jeg tror uden tvivl, at vores miljøpolitik har hjulpet os de sidste par år, hvor der har været mangel på arbejdskraft,” siger Anette Larsen og tilføjer, at man også må forstå, at den generation, der kommer ud på arbejdsmarkedet i dag, på det punkt, er meget forskellig fra den, der fik deres første job i 70’erne.

www.csr.dk/strategi

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

10.07.2025CSR.dk

Over seks millioner udtjente mobiltelefoner samler støv: Recipo vil genanvende dem ansvarligt

09.07.2025CSR.dk

Ny rapport: Fremtidens arbejdsplads er bæredygtig, hvis det står til medarbejderne

09.07.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Case Study: How furnipart Uses Cradle to Cradle Certified® as a Strategic Backbone

07.07.2025CSR.dk

Store virksomheder og investorer advarer mod at udvande bæredygtighedskrav

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K