Scandic høster frugten af tidlig CSR-strategi

Scandic har arbejdet fokuseret med CSR siden midten af halvfemserne. Resultatet er en stor CO2-reduktion, bedre bundlinje og en række priser for indsatsen. Målene er i høj grad nået ved at uddanne og involvere medarbejderne.

12.01.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Da priserne ved årets Climate Cup blev uddelt i slutningen af november, kunne Scandics danske ledelse række armene i vejret og juble over at have vundet den såkaldte reduktionspris, som hotelkæden fik for sit fokus på at reducere udledningen af drivhusgasser. Selvom Scandic har vundet en række internationale priser gennem årene for gennemført CSR-arbejde, betyder reduktionsprisen rigtig meget for virksomheden, fortæller pressechef i Scandic Anette Larsen.
”Prisen er den første vi har fået i Danmark – og så er den et synligt bevis på, at Scandics medarbejdere igennem de seneste 14 år, har arbejdet målrettet med at reducere hotelkædens CO2 udledning. Vi er meget stolte”, siger Anette Larsen.
CSR møder hende i caféen på Scandic Copenhagen, hvor der bliver serveret bæredygtig og økologisk, UTZ-certificeret kaffe og dansk postevand direkte fra hanen i køkkenet. Scandic har nemlig valgt at droppe flaskevandet på sine hoteller for at reducere den CO2, der bliver udledt ved at transportere de mange liter vand til kædens mere end 140 hoteller. Det røde kort til flaskevandet er dog kun en meget lille del af den indsats, som Scandic har gjort for at skære ned på sit CO2 forbrug.
Således er alle hoteller udstyret med vandsparebrusere, elsparerpærer og doseringssystemer i køkkenerne, så der bliver sparet på vandet, når hotellet går ned i gear. Ud er røget plastflasker, engangsemballage til smør og marmelade - og selv de karakteristiske små hotel-shampooer er skrottet til fordel for en mere miljøvenlig løsning, der generer mindre affald. Hotellets firmabiler er erstattet med miljøvenlige køretøjer, som bruger alternativt brændstof eller biogas, og hotellerne er begyndt at leje cykler ud, så taxaturen kan spares, når gæsterne skal besøge nærtliggende attraktioner.

Dokumenteret indsats giver gevinst
I det store regnskab gør de mange små ændringer en forskel, mener Anette Larsen. Hun peger på, at Scandic i dag høster frugten af, at alle kædens hoteller siden 1996 har registreret deres forbrug af energi og vand samt udledning af fossil kuldioxid og den mængde affald som hver gæst generer. Dermed bliver det nemlig muligt, at dokumentere helt klart, at det virkelig er lykkedes at reducere forbruget i de forskellige kategorier.
”Vi sparer naturligvis rigtig mange penge, fordi vi bruger langt mindre energi i driften af hotellerne, men inden for de sidste par år har vi også kunnet mærke, at det er blevet et konkurrenceparameter, at vi kan dokumentere vores miljøindsats. Mange af de virksomheder som vi handler med har deres egne miljø-mål og ved at samarbejde med os, bliver det nemmere for dem at opfylde deres egen politik,” forklarer Anette Larsen.
Hun mener også, at Scandic har en fordel i forhold til konkurrenterne, simpelthen fordi hotelkæden har arbejdet med bæredygtighed i væsentlig længere tid.
”Vi har arbejdet med det her i måske 10 år mere end alle andre, og vi ville egentlig gerne sammenligne vores reduktions-tal med vores konkurrenter, men det er simpelthen ikke muligt, for de er ikke kommet dertil endnu. Det betyder, at vi meget ofte bliver brugt som det gode eksempel og bliver adspurgt i mange sammenhænge. Hvilken strategi har I lagt?, hvordan har I gjort det internt?, hvordan har I gjort det overfor gæsterne? Jeg mener, det er jo en stor belønning, at andre gerne vil spørge dig til råds. Vi er også blevet spurgt, om vi ikke vil være værter for en del af gæsterne til klimatopmødet. Det sker jo også, fordi vi er et rigtigt godt eksempel,” siger Anette Larsen.

Medarbejderne bliver inddraget
Gennem årene har Scandic-koncernen gjort sig den erfaring, at det er essentielt, at inddrage og motivere medarbejderne, hvis forskellige miljøforbedringer skal føres ud i livet. Derfor skal alle nye medarbejdere igennem et E-lærings-modul, der blandt andet fokuserer på koncernens miljøpolitik, så tankegangen bliver slået fast med det samme. Derudover holder Scandic løbende miljødialog-seminarer, hvor medarbejderne på de enkelte hoteller bliver bænket i grupper og sat til at brainstorme på, hvad hotellet kan gøre for at fremstå endnu mere miljøvenligt.
”Det er væsentligt, at medarbejdernes egne forslag, bliver hørt, for på den måde bliver de selv en del af processen. Det betyder også, at medarbejderne har en stor stolthedsfølelse, når vi vinder en pris som reduktionsprisen,” forklarer Anette Larsen.
Scandic har en afdeling under ledelsen i Stockholm, der udvikler den overordnede CSR-strategi, og når nye initiativer skal implementeres på hvert af de over 140 hoteller sker det gennem hoteldirektørerne og derefter en særlig miljøkoordinator, som findes på alle hoteller. Det er oftest en medarbejder, som har vist særlig interesse for at beskæftige sig med den del af driften. Miljøkoordinatoren hjælper de enkelte afdelingsledere med at få forankret de forskellige initiativer blandt alle medarbejdere og sikrer, at alt sker efter bogen.
Modellen er, ifølge Anette Larsen, også med til at sikre medarbejdernes grønne engagement. Hun tør godt våge den påstand, at Scandics store miljøfokus, som en sidegevinst, har været med til at tiltrække og fastholde medarbejdere de senere år.
”Vi er alle blevet mere bevidste om miljøspørgsmål de seneste år – og det tror jeg også, at mennesker tænker på, når de søger job, eller overvejer om de skal blive hos os eller smutte til en anden virksomhed. Jeg tror uden tvivl, at vores miljøpolitik har hjulpet os de sidste par år, hvor der har været mangel på arbejdskraft,” siger Anette Larsen og tilføjer, at man også må forstå, at den generation, der kommer ud på arbejdsmarkedet i dag, på det punkt, er meget forskellig fra den, der fik deres første job i 70’erne.

www.csr.dk/strategi

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

BeWo introducerer deres automatiserede CO2- beregnings integration til Microsoft Dynamics 365 Business Central

22.07.2024BEWO ApS

Sponseret

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)