Scandic høster frugten af tidlig CSR-strategi

Scandic har arbejdet fokuseret med CSR siden midten af halvfemserne. Resultatet er en stor CO2-reduktion, bedre bundlinje og en række priser for indsatsen. Målene er i høj grad nået ved at uddanne og involvere medarbejderne.

12.01.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Da priserne ved årets Climate Cup blev uddelt i slutningen af november, kunne Scandics danske ledelse række armene i vejret og juble over at have vundet den såkaldte reduktionspris, som hotelkæden fik for sit fokus på at reducere udledningen af drivhusgasser. Selvom Scandic har vundet en række internationale priser gennem årene for gennemført CSR-arbejde, betyder reduktionsprisen rigtig meget for virksomheden, fortæller pressechef i Scandic Anette Larsen.
”Prisen er den første vi har fået i Danmark – og så er den et synligt bevis på, at Scandics medarbejdere igennem de seneste 14 år, har arbejdet målrettet med at reducere hotelkædens CO2 udledning. Vi er meget stolte”, siger Anette Larsen.
CSR møder hende i caféen på Scandic Copenhagen, hvor der bliver serveret bæredygtig og økologisk, UTZ-certificeret kaffe og dansk postevand direkte fra hanen i køkkenet. Scandic har nemlig valgt at droppe flaskevandet på sine hoteller for at reducere den CO2, der bliver udledt ved at transportere de mange liter vand til kædens mere end 140 hoteller. Det røde kort til flaskevandet er dog kun en meget lille del af den indsats, som Scandic har gjort for at skære ned på sit CO2 forbrug.
Således er alle hoteller udstyret med vandsparebrusere, elsparerpærer og doseringssystemer i køkkenerne, så der bliver sparet på vandet, når hotellet går ned i gear. Ud er røget plastflasker, engangsemballage til smør og marmelade - og selv de karakteristiske små hotel-shampooer er skrottet til fordel for en mere miljøvenlig løsning, der generer mindre affald. Hotellets firmabiler er erstattet med miljøvenlige køretøjer, som bruger alternativt brændstof eller biogas, og hotellerne er begyndt at leje cykler ud, så taxaturen kan spares, når gæsterne skal besøge nærtliggende attraktioner.

Dokumenteret indsats giver gevinst
I det store regnskab gør de mange små ændringer en forskel, mener Anette Larsen. Hun peger på, at Scandic i dag høster frugten af, at alle kædens hoteller siden 1996 har registreret deres forbrug af energi og vand samt udledning af fossil kuldioxid og den mængde affald som hver gæst generer. Dermed bliver det nemlig muligt, at dokumentere helt klart, at det virkelig er lykkedes at reducere forbruget i de forskellige kategorier.
”Vi sparer naturligvis rigtig mange penge, fordi vi bruger langt mindre energi i driften af hotellerne, men inden for de sidste par år har vi også kunnet mærke, at det er blevet et konkurrenceparameter, at vi kan dokumentere vores miljøindsats. Mange af de virksomheder som vi handler med har deres egne miljø-mål og ved at samarbejde med os, bliver det nemmere for dem at opfylde deres egen politik,” forklarer Anette Larsen.
Hun mener også, at Scandic har en fordel i forhold til konkurrenterne, simpelthen fordi hotelkæden har arbejdet med bæredygtighed i væsentlig længere tid.
”Vi har arbejdet med det her i måske 10 år mere end alle andre, og vi ville egentlig gerne sammenligne vores reduktions-tal med vores konkurrenter, men det er simpelthen ikke muligt, for de er ikke kommet dertil endnu. Det betyder, at vi meget ofte bliver brugt som det gode eksempel og bliver adspurgt i mange sammenhænge. Hvilken strategi har I lagt?, hvordan har I gjort det internt?, hvordan har I gjort det overfor gæsterne? Jeg mener, det er jo en stor belønning, at andre gerne vil spørge dig til råds. Vi er også blevet spurgt, om vi ikke vil være værter for en del af gæsterne til klimatopmødet. Det sker jo også, fordi vi er et rigtigt godt eksempel,” siger Anette Larsen.

Medarbejderne bliver inddraget
Gennem årene har Scandic-koncernen gjort sig den erfaring, at det er essentielt, at inddrage og motivere medarbejderne, hvis forskellige miljøforbedringer skal føres ud i livet. Derfor skal alle nye medarbejdere igennem et E-lærings-modul, der blandt andet fokuserer på koncernens miljøpolitik, så tankegangen bliver slået fast med det samme. Derudover holder Scandic løbende miljødialog-seminarer, hvor medarbejderne på de enkelte hoteller bliver bænket i grupper og sat til at brainstorme på, hvad hotellet kan gøre for at fremstå endnu mere miljøvenligt.
”Det er væsentligt, at medarbejdernes egne forslag, bliver hørt, for på den måde bliver de selv en del af processen. Det betyder også, at medarbejderne har en stor stolthedsfølelse, når vi vinder en pris som reduktionsprisen,” forklarer Anette Larsen.
Scandic har en afdeling under ledelsen i Stockholm, der udvikler den overordnede CSR-strategi, og når nye initiativer skal implementeres på hvert af de over 140 hoteller sker det gennem hoteldirektørerne og derefter en særlig miljøkoordinator, som findes på alle hoteller. Det er oftest en medarbejder, som har vist særlig interesse for at beskæftige sig med den del af driften. Miljøkoordinatoren hjælper de enkelte afdelingsledere med at få forankret de forskellige initiativer blandt alle medarbejdere og sikrer, at alt sker efter bogen.
Modellen er, ifølge Anette Larsen, også med til at sikre medarbejdernes grønne engagement. Hun tør godt våge den påstand, at Scandics store miljøfokus, som en sidegevinst, har været med til at tiltrække og fastholde medarbejdere de senere år.
”Vi er alle blevet mere bevidste om miljøspørgsmål de seneste år – og det tror jeg også, at mennesker tænker på, når de søger job, eller overvejer om de skal blive hos os eller smutte til en anden virksomhed. Jeg tror uden tvivl, at vores miljøpolitik har hjulpet os de sidste par år, hvor der har været mangel på arbejdskraft,” siger Anette Larsen og tilføjer, at man også må forstå, at den generation, der kommer ud på arbejdsmarkedet i dag, på det punkt, er meget forskellig fra den, der fik deres første job i 70’erne.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

06.05.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

Sustainable Business Solutions og Erhvervsakademi Aarhus indgår partnerskab

06.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Få indblik i fordelene ved en ISO 27001 certificering

29.04.2024CSR.dk

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Bæredygtighedsbarometer 2024 for SMV’er

29.04.2024Alexandra Instituttet

Sponseret

GreenTec strækker sig fra grønne fingre til grønne strategier

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

Jobmarked

Se alle

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus