Scandic høster frugten af tidlig CSR-strategi

Scandic har arbejdet fokuseret med CSR siden midten af halvfemserne. Resultatet er en stor CO2-reduktion, bedre bundlinje og en række priser for indsatsen. Målene er i høj grad nået ved at uddanne og involvere medarbejderne.

12.01.2009

Lasse Andersen, CSR.dk

Da priserne ved årets Climate Cup blev uddelt i slutningen af november, kunne Scandics danske ledelse række armene i vejret og juble over at have vundet den såkaldte reduktionspris, som hotelkæden fik for sit fokus på at reducere udledningen af drivhusgasser. Selvom Scandic har vundet en række internationale priser gennem årene for gennemført CSR-arbejde, betyder reduktionsprisen rigtig meget for virksomheden, fortæller pressechef i Scandic Anette Larsen.
”Prisen er den første vi har fået i Danmark – og så er den et synligt bevis på, at Scandics medarbejdere igennem de seneste 14 år, har arbejdet målrettet med at reducere hotelkædens CO2 udledning. Vi er meget stolte”, siger Anette Larsen.
CSR møder hende i caféen på Scandic Copenhagen, hvor der bliver serveret bæredygtig og økologisk, UTZ-certificeret kaffe og dansk postevand direkte fra hanen i køkkenet. Scandic har nemlig valgt at droppe flaskevandet på sine hoteller for at reducere den CO2, der bliver udledt ved at transportere de mange liter vand til kædens mere end 140 hoteller. Det røde kort til flaskevandet er dog kun en meget lille del af den indsats, som Scandic har gjort for at skære ned på sit CO2 forbrug.
Således er alle hoteller udstyret med vandsparebrusere, elsparerpærer og doseringssystemer i køkkenerne, så der bliver sparet på vandet, når hotellet går ned i gear. Ud er røget plastflasker, engangsemballage til smør og marmelade - og selv de karakteristiske små hotel-shampooer er skrottet til fordel for en mere miljøvenlig løsning, der generer mindre affald. Hotellets firmabiler er erstattet med miljøvenlige køretøjer, som bruger alternativt brændstof eller biogas, og hotellerne er begyndt at leje cykler ud, så taxaturen kan spares, når gæsterne skal besøge nærtliggende attraktioner.

Dokumenteret indsats giver gevinst
I det store regnskab gør de mange små ændringer en forskel, mener Anette Larsen. Hun peger på, at Scandic i dag høster frugten af, at alle kædens hoteller siden 1996 har registreret deres forbrug af energi og vand samt udledning af fossil kuldioxid og den mængde affald som hver gæst generer. Dermed bliver det nemlig muligt, at dokumentere helt klart, at det virkelig er lykkedes at reducere forbruget i de forskellige kategorier.
”Vi sparer naturligvis rigtig mange penge, fordi vi bruger langt mindre energi i driften af hotellerne, men inden for de sidste par år har vi også kunnet mærke, at det er blevet et konkurrenceparameter, at vi kan dokumentere vores miljøindsats. Mange af de virksomheder som vi handler med har deres egne miljø-mål og ved at samarbejde med os, bliver det nemmere for dem at opfylde deres egen politik,” forklarer Anette Larsen.
Hun mener også, at Scandic har en fordel i forhold til konkurrenterne, simpelthen fordi hotelkæden har arbejdet med bæredygtighed i væsentlig længere tid.
”Vi har arbejdet med det her i måske 10 år mere end alle andre, og vi ville egentlig gerne sammenligne vores reduktions-tal med vores konkurrenter, men det er simpelthen ikke muligt, for de er ikke kommet dertil endnu. Det betyder, at vi meget ofte bliver brugt som det gode eksempel og bliver adspurgt i mange sammenhænge. Hvilken strategi har I lagt?, hvordan har I gjort det internt?, hvordan har I gjort det overfor gæsterne? Jeg mener, det er jo en stor belønning, at andre gerne vil spørge dig til råds. Vi er også blevet spurgt, om vi ikke vil være værter for en del af gæsterne til klimatopmødet. Det sker jo også, fordi vi er et rigtigt godt eksempel,” siger Anette Larsen.

Medarbejderne bliver inddraget
Gennem årene har Scandic-koncernen gjort sig den erfaring, at det er essentielt, at inddrage og motivere medarbejderne, hvis forskellige miljøforbedringer skal føres ud i livet. Derfor skal alle nye medarbejdere igennem et E-lærings-modul, der blandt andet fokuserer på koncernens miljøpolitik, så tankegangen bliver slået fast med det samme. Derudover holder Scandic løbende miljødialog-seminarer, hvor medarbejderne på de enkelte hoteller bliver bænket i grupper og sat til at brainstorme på, hvad hotellet kan gøre for at fremstå endnu mere miljøvenligt.
”Det er væsentligt, at medarbejdernes egne forslag, bliver hørt, for på den måde bliver de selv en del af processen. Det betyder også, at medarbejderne har en stor stolthedsfølelse, når vi vinder en pris som reduktionsprisen,” forklarer Anette Larsen.
Scandic har en afdeling under ledelsen i Stockholm, der udvikler den overordnede CSR-strategi, og når nye initiativer skal implementeres på hvert af de over 140 hoteller sker det gennem hoteldirektørerne og derefter en særlig miljøkoordinator, som findes på alle hoteller. Det er oftest en medarbejder, som har vist særlig interesse for at beskæftige sig med den del af driften. Miljøkoordinatoren hjælper de enkelte afdelingsledere med at få forankret de forskellige initiativer blandt alle medarbejdere og sikrer, at alt sker efter bogen.
Modellen er, ifølge Anette Larsen, også med til at sikre medarbejdernes grønne engagement. Hun tør godt våge den påstand, at Scandics store miljøfokus, som en sidegevinst, har været med til at tiltrække og fastholde medarbejdere de senere år.
”Vi er alle blevet mere bevidste om miljøspørgsmål de seneste år – og det tror jeg også, at mennesker tænker på, når de søger job, eller overvejer om de skal blive hos os eller smutte til en anden virksomhed. Jeg tror uden tvivl, at vores miljøpolitik har hjulpet os de sidste par år, hvor der har været mangel på arbejdskraft,” siger Anette Larsen og tilføjer, at man også må forstå, at den generation, der kommer ud på arbejdsmarkedet i dag, på det punkt, er meget forskellig fra den, der fik deres første job i 70’erne.

www.csr.dk/strategi

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024Valified

Sponseret

Spar Nord hjælper virksomheder i gang med ESG-rapportering

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus