SAS og Airbus sammen om forskning i el- og hybridfly

Der skal opbygges mere viden om muligheder og udfordringer omkring brugen af elektriske og hybridfly i kommerciel drift, mener SAS og Airbus, der derfor har indgået en aftale om 1½ års samarbejde på området.

Samarbejdet mellem SAS og Airbus har ikke et konkret fly på tegnebrættet, men skal i stedet undersøge muligheder og udfordringer omkring det at få flyene til at fungere i kommerciel drift. Illustration: Airbus.

27.05.2019

CSR.dk

CO2-udslippet fra selve hovedproduktet, flyvningerne, er dog stadig industriens centrale hovedpine, så for at fremme udviklingen af renere luftbårne transportformer, har SAS indgået en aftale med den franske flyproducent Airbus om et research-projekt, der skal se nærmere på el- og hybridfly, hvilket sidstnævnte allerede arbejder med.

Mere præcist skal samarbejdet, der starter her i juni og løber frem til udgangen af 2020, undersøge muligheder og udfordringer samt krav til økosystemer og infrastruktur i forbindelse med at anvende elektriske og hybridfly i kommerciel drift.

”Vi er stolte af vores ambitiøse bæredygtighedsarbejde og er nu tilfredse med, at Airbus har valgt SAS som partner til dette kommen projekt. Hvis det her bliver en realitet, vil det revolutionere udledningerne”, siger CEO for SAS, Rickard Gustafson.

Fly skal fungere i drift
Ifølge det Memorandum of Understanding (MoU), som de to parter har underskrevet, vil man udbygge den viden, der er nødvendig for at gøre de mere klimavenlige fly tilgængelige i stor skala. Til det formål omfatter projektet fem ’arbejdspakker’, der fokuserer på at analysere behovet for infrastruktur på landjorden og opladning i forhold til rækkevidde, ressourcer, tid og plads i lufthavnene.

Fra Airbus’ side blev MoU’et signeret af Chief Technology Officer Grazia Vittadini, og hun ser frem til at de to partnere kan ”Trække på vores respektive ekspertiser for at udforske potentialet i hybrid-elektriske fremdriftsmuligheder i vores luftfartsøkosystem”.

Overfor det norske Teknisk Ukeblad tilføjer hun desuden, at netop det at få flyene til at virke på længere sigt er afgørende for samarbejdet: ”Det er ikke nok at udvikle nye fly, vi skal også være i stand til at have dem i drift”, som hun siger til tu.no.

Udover forskningsarbejdet indeholder samarbejdet også en ambition om at involvere en leverandør af vedvarende energi, som SAS gerne vil have helt ud i vingerne, for at sikre reel nuludledningsdrift. Denne multidisciplinære tilgang er valgt ’for bedre at kunne understøtte luftfartens omstilling til bæredygtig energi’, som det hedder.

Hos brancheforeningen Dansk Luftfart, der tidligere i år meldte ud med en ambition om, at sektoren i Danmark skal være CO2-neutral i 2050, understreger branchedirektør Michael Svane, at der er behov for handling på området.

Læs også: Norge vil have elektriske indenrigsfly inden 2040

”Klimasagen skal tages alvorligt. Derfor har vi i branchen sammen med vores medlemmer meldt en klimastrategi med forpligtende mål ud. Det gør vi, fordi vi som branche skal levere et afgørende klimabidrag”, siger han til luftfart.nu.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online