SAS klimakompenserer medlemsbilletter – men hjælper det?

Medlemmerne af SAS’ Eurobonus-program har fra den 1. februar kunnet flyve mere klimavenligt end tidligere, da flyselskabet er begyndt at inkludere CO2-kompensation i billetten. EU-rapport sår imidlertid tvivl om effekten.

Klimakompensation skal være tilgængeligt for langt flere SAS-kunder i fremtiden, mener selskabet, der derfor bygger det ind i bookingprocessen og gør det til en fast del af Eurobonus-medlemmernes billetter. Foto: SAS.

11.02.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

"Vi stræber efter at reducere vores CO2-aftryk på daglig basis”, siger topchef Rickard Gustafson. Foto: SAS.

Det er på sidstnævnte front, at SAS’ seneste udspil skal gøre en forskel. Fra den 1. februar er selskabet således begyndt at inkludere CO2-kompensation i billetter købt af medlemmerne af fordelsklubben Eurobonus, som med 5,6 mio. medlemmer er Nordens største af sin slags.

Ved at tage denne form for klimaaflad med i medlemsbilletterne, lyder SAS’ egen beregning på, at 40 procent af selskabets passagerrelaterede CO2-udledninger vil blive udlignet, sådan som det allerede er tilfældet med ungdomsbilletterne og koncernens egne rejser.

”Vores mest loyale kunder og frequent flyers deler vores ønske om at rejse mere bæredygtigt. Vores kunder, som flyver til og fra samt internt i Skandinavien, skal vide, at SAS stræber efter at reducere vores CO2-aftryk på daglig basis”, siger topchef Rickard Gustafson.

SAS’ kompensationsbidrag er baseret på statistik og vil blive beregnet af miljøorganisationen Natural Capital Partners, der samarbejder med over 300 klienter for at indarbejde reduktionsmekanismer i diverse projekter.

”CO2-kompensation er en af de mange forskellige miljø- og bæredygtighedsinitiativer, SAS arbejder med, og det er noget vi gør nu, fordi vi har gjort alt hvad vi kan for at reducere vores klimaaftryk med hjælp fra nuværende teknologi”, forklarer Head of Sustainability for SAS, Lars Andersen Resare.

Ifølge Berlingske er klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ”henrykt” over SAS’ udspil.

”Vi har en kæmpe udfordring med at få reduceret udledningen fra transportsektoren, og derfor kan jeg kun bifalde, at et selskab som SAS gør en aktiv og ambitiøs indsats, og at man ikke bare taler om at være grøn”, siger han til avisen.

Ikke plads til nok træer
Tanken med kompensationen er, at pengene går til eksempelvis skovrejsning eller projekter med vindenergi, der skal reducere mængden af CO2 i atmosfæren. En EU-rapport fra 2016 sår imidlertid tvivl om, hvorvidt det overhovedet virker.

”Der er ikke nødvendigvis areal nok til at plante træer, der kan optage al det kulstof, vi udleder. Så det er en udskydelse af problemet og ikke en løsning”, siger seniorforsker fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, Vivian Kvist Johannsen, til DR.

Hos SAS forklarer pressechef Mariam Skovfoged, at man løbende kontrollerer, om de forskellige CO2-projekter kompenserer lige så meget, som det er meningen. Derfor kan kunderne stole på SAS' klimakompensation.

”Det er nogle år siden, rapporten kom. Der er mere fokus på området nu. Vi har eksterne auditører, der kontrollerer de projekter, vi har tilknyttet, og det har vi altid haft”, siger hun til DR.

SAS har tilbudt CO2-kompensation siden 2007, men hidtil har det ikke været en indbygget del af bookingprocessen, og ifølge, Mariam Skovfoged benytter kun en procent af passagererne sig pt. af muligheden.

Det håber man det nye system vil ændre på, ligesom et nyt tilbud, hvor man som kunde får mulighed for at reducere CO2-sit udslip ved at opgradere til biobrændstof, når man køber billetter, vil komme til i løbet af året med samme dagsorden.

Læs også: Volvo vil konkurrere med indenrigsflyet (på sigt)

Derudover arbejder selskabet i forvejen med at udskifte sine ældre fly med nye, mere brændstoføkonomiske modeller, hvilket vil forbedre regnskabet yderligere. SAS har et mål om at reducere koncernens samlede CO2-udledning med 25 procent i 2030 sammenlignet med 2005.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

28.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen