Regeringens nye klimaprogram kraftigt kritiseret for at være ude af takt med virkeligheden

Klimaprogrammet 2022 har undervurderet Danmarks reelle energibehov i en grøn omstilling, ligesom den ikke tager højde for mødet mellem politik og virkeligheden. Sådan lyder noget af kritikken af regeringens nye rapport, der udkom fredag

27.09.2022

CSR.dk

”Man bilder sig ind, at det er en ambitiøs politik for vedvarende energi,” siger Bjarke Møller, der er direktør i Rådet for Grøn Omstilling (RGO), som noget af det første om det klimaprogram for 2022, regeringen præsenterede fredag.

”Den ekstra havvind, man har aftalt med forligspartierne, bliver spist op af de PtX-anlæg, der allerede er planlagt. Det forslår som en skrædder i helvede, når vi også skal levere på elektrificering af transporten og industrien,” uddyber han overfor Børsen. Reelt set får Danmark fremover brug for en endnu større grøn energiproduktion, hvis elektrificeringen af samfundet skal være succesfuld.

Med det nye klimaprogram var det ellers meningen, at regeringen skulle præsentere sin strategi for, hvordan Danmark når i mål med at skære sin klimabelastning med 70 procent inden 2030. Men det mål formår rapporten ikke at levere på, kritiserer Bjarke Møller.

Samme holdning finder man hos Torsten Hasforth, seniorøkonom i den grønne tænketank Concito:

“Intentionen var jo, at regeringen med programmet skulle pege på, hvordan man vil nå i mål med de manglende CO2-reduktioner. Det her er langt mere en klimastatus, hvor de gør op, hvor mange politiske aftaler der er indgået, samt at vi stadig mangler aftaler, der skal reducere 5 millioner ton CO2 inden 2030,” siger han ligeledes i Børsen.

Derudover er beregningerne for det tekniske reduktionspotentiale i blandt andet landbrug alt for hypotetiske og uden realistisk sans.

“Et teknisk potentiale er, at vi kan gå ud og skyde alle køerne, men det er der hverken nogen, der tror på eller anbefaler. Så man skal have for øje, at de her potentialer ikke har taget højde for, når politik møder virkeligheden,” fortsætter Torsten Hasforth.

Sikrere og større sats

Ifølge Klimaminister Dan Jørgensen (S) er klimaprogrammet for 2022 dog kun første skridt ud af flere, der skal vise vejen med en 70 procents reduktion af drivhusgasudledninger i 2030.

Det bliver altså regeringens opgave at fremlægge flere strategier skræddersyet til forskellige brancher. Ligesom det også gælder om løbende at investere mere i de vigtige teknologier, såsom CO2-fangst og power-to-x.

Men regeringens problem er også, at den gør det sværere for sig selv at nå sine mål, mener både Bjarke Møller og Torsten Hasforth.

Læs også: Regeringen søsætter international vindalliance, der skal sikre en fremtid uden olie og gas

“Man kan undre sig over, at regeringen ikke har taget hårdere fat i de billigste løsninger, vi ved virker. Det undrer også i lyset af energikrisen, krigen og den kommende vinter, at man ikke tager virkelig hårdt fat på energieffektiviseringer og regner på nogle hårde potentialer,” siger Bjarke Møller.

“Så hvis man som regeringen kun skyder efter lige præcis at leve op til målsætningerne, er risikoen for, at vi fejler, større. Der er risiko for, at et CCS-anlæg ikke fungerer, at et udbud bliver forsinket, eller at det tager længere tid at se effekterne af en afgift på landbruget. Derfor bør man lægge højere ambitioner,” pointerer Torsten Hasforth samtidig.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus