Regeljungle bør saneres

Hvis Danmark fortsat vil have vækst i eksporten af energiteknologi, er det nødvendigt at få ryddet op i junglen af ugennemskuelige regler på energiområdet, mener Danmarks Vækstråd, som rådgiver Erhvervs- og Økonomiministeren.

05.03.2008

CSR.dk

Danmark har i mange år været langt fremme i udbygningen af vedvarende energi. Blandt andet er danske virksomheder førende, hvad angår eksport af vindmøller. Sidste år lå eksporten af energiteknologi på 46 milliarder kr.
Hvis Danmark fortsat skal beholde den internationale førertrøje, have vækst på energi-, miljø- og klimaområdet samt øge eksporten af energiteknologi, er det imidlertid på høje tid at få ryddet op i junglen af regler, tilskud og afgifter på energiområdet, f.eks. inden for brug af biomasse og affald til produktion af varme og el. Det mener Danmarks Vækstråd, der rådgiver Økonomi- og Erhvervsministeriet.

I en netop udgivet rapport fra Rådet med titlen ”Det grønne guld”, hedder det således, at de offentlige reguleringer er ugennemskuelige og ofte skifter retning. På den baggrund anbefales regeringen, kritisk at gennemgå hele området for at sikre, at det erhvervsmæssige potentiale udnyttes og miljøet fremmes.

”Vi ved, at energiforbruget vil stige med omkring 50 procent frem til 2020. Samtidig øges presset for at reducere CO2-udledningen voldsomt, og det er i dette spændingsfelt, at de erhvervsmæssige muligheder skal findes”, siger direktør for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

”Dels bør vi intensivere brugen af alternative energikilder som f.eks. vind og bioethanol, dels bør vi finde flere energiintelligente løsninger, hvorved forbruget af energi reduceres eller bruges mere effektivt. På det punkt har Danmark i forvejen en afgørende styrkeposition”, mener Lars Nørby Johansen.

Grønt guld sendes ud af landet
Danmarks Vækstråd peger i sin rapport på, at den nuværende regulering af energiområdet er resultatet af mange års forsøg på at styre energiproduktionen. Samtidig har reguleringen været et håndtag, som skiftende regeringer har drejet på i forsøget på at styre finanspolitikken.

Resultatet er, at regelsættet i dag er kompliceret og svært gennemskueligt.

Danske afgifter gør, at store mængder affald eksporteres. Da det ikke er tilladt kraftvarmeproducenter at tjene penge på varme og energi baseret på CO2-neutralt affald, forsvinder producenternes interesse i at erstatte kul med affald. I stedet bliver det grønne guld - affaldet - f.eks. kørt til Tyskland til afbrænding i kraftvarmeværker, som tjener penge på det.

Regler spænder ben for hinanden
”Det er uklogt. Derfor bør regeringen og Folketinget gennemgå hele det sæt af reguleringer, som findes på energiområdet. Reguleringerne bider ind imellem hinanden i haserne. På den ene side er reguleringen af energiområdet lavet ud fra hensynet til miljøet og på den anden side har reguleringen stor betydning, når det gælder om at få penge i statskassen”, siger Lars Nørby Johansen.

Vækstrådet peger ligeledes på, at forskelle i afgiftsregler for produktion af el og varme betyder, at biomasse ikke udnyttes tilstrækkeligt effektivt i kraftvarmesektoren.

Det er et almindeligt problem i varmeforsyningsloven, at der i mange tilfælde ikke skabes incitament til at vælge en mere energioptimal løsning.

”Dette er en betydelig stopklods i forhold til at udvikle nye metoder til udnyttelse af biomasse og dermed udnyttelsen af det erhvervsmæssige potentiale”, hedder det i rapporten.

Desuden er der f.eks. kæmpetilskud til produktion af biogas til varme og lidt mindre tilskud til brug af biogas til el, mens tilskud til husdyrgødning til varme er belagt med afgift.

På den baggrund anbefaler Danmarks Vækstråd regeringen, at den foretager en kritisk gennemgang af skatter, afgifter og love, der påvirker produktionen og anvendelsen af energi. Dette skal sikre anvendelsen af vedvarende energi og CO2-neutrale energikilder.

”Hvis politikerne ønsker en ordentlig energiindustri, er det vigtigt, at der ikke bliver spændt ben ved, at man laver en selvmodsigende lovgivning. Hele området må kulegraves, så man får rimelige rammevilkår for industrien”, mener Lars Nørby Johansen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus