Regeljungle bør saneres

Hvis Danmark fortsat vil have vækst i eksporten af energiteknologi, er det nødvendigt at få ryddet op i junglen af ugennemskuelige regler på energiområdet, mener Danmarks Vækstråd, som rådgiver Erhvervs- og Økonomiministeren.

05.03.2008

CSR.dk

Danmark har i mange år været langt fremme i udbygningen af vedvarende energi. Blandt andet er danske virksomheder førende, hvad angår eksport af vindmøller. Sidste år lå eksporten af energiteknologi på 46 milliarder kr.
Hvis Danmark fortsat skal beholde den internationale førertrøje, have vækst på energi-, miljø- og klimaområdet samt øge eksporten af energiteknologi, er det imidlertid på høje tid at få ryddet op i junglen af regler, tilskud og afgifter på energiområdet, f.eks. inden for brug af biomasse og affald til produktion af varme og el. Det mener Danmarks Vækstråd, der rådgiver Økonomi- og Erhvervsministeriet.

I en netop udgivet rapport fra Rådet med titlen ”Det grønne guld”, hedder det således, at de offentlige reguleringer er ugennemskuelige og ofte skifter retning. På den baggrund anbefales regeringen, kritisk at gennemgå hele området for at sikre, at det erhvervsmæssige potentiale udnyttes og miljøet fremmes.

”Vi ved, at energiforbruget vil stige med omkring 50 procent frem til 2020. Samtidig øges presset for at reducere CO2-udledningen voldsomt, og det er i dette spændingsfelt, at de erhvervsmæssige muligheder skal findes”, siger direktør for Danmarks Vækstråd, Lars Nørby Johansen.

”Dels bør vi intensivere brugen af alternative energikilder som f.eks. vind og bioethanol, dels bør vi finde flere energiintelligente løsninger, hvorved forbruget af energi reduceres eller bruges mere effektivt. På det punkt har Danmark i forvejen en afgørende styrkeposition”, mener Lars Nørby Johansen.

Grønt guld sendes ud af landet
Danmarks Vækstråd peger i sin rapport på, at den nuværende regulering af energiområdet er resultatet af mange års forsøg på at styre energiproduktionen. Samtidig har reguleringen været et håndtag, som skiftende regeringer har drejet på i forsøget på at styre finanspolitikken.

Resultatet er, at regelsættet i dag er kompliceret og svært gennemskueligt.

Danske afgifter gør, at store mængder affald eksporteres. Da det ikke er tilladt kraftvarmeproducenter at tjene penge på varme og energi baseret på CO2-neutralt affald, forsvinder producenternes interesse i at erstatte kul med affald. I stedet bliver det grønne guld - affaldet - f.eks. kørt til Tyskland til afbrænding i kraftvarmeværker, som tjener penge på det.

Regler spænder ben for hinanden
”Det er uklogt. Derfor bør regeringen og Folketinget gennemgå hele det sæt af reguleringer, som findes på energiområdet. Reguleringerne bider ind imellem hinanden i haserne. På den ene side er reguleringen af energiområdet lavet ud fra hensynet til miljøet og på den anden side har reguleringen stor betydning, når det gælder om at få penge i statskassen”, siger Lars Nørby Johansen.

Vækstrådet peger ligeledes på, at forskelle i afgiftsregler for produktion af el og varme betyder, at biomasse ikke udnyttes tilstrækkeligt effektivt i kraftvarmesektoren.

Det er et almindeligt problem i varmeforsyningsloven, at der i mange tilfælde ikke skabes incitament til at vælge en mere energioptimal løsning.

”Dette er en betydelig stopklods i forhold til at udvikle nye metoder til udnyttelse af biomasse og dermed udnyttelsen af det erhvervsmæssige potentiale”, hedder det i rapporten.

Desuden er der f.eks. kæmpetilskud til produktion af biogas til varme og lidt mindre tilskud til brug af biogas til el, mens tilskud til husdyrgødning til varme er belagt med afgift.

På den baggrund anbefaler Danmarks Vækstråd regeringen, at den foretager en kritisk gennemgang af skatter, afgifter og love, der påvirker produktionen og anvendelsen af energi. Dette skal sikre anvendelsen af vedvarende energi og CO2-neutrale energikilder.

”Hvis politikerne ønsker en ordentlig energiindustri, er det vigtigt, at der ikke bliver spændt ben ved, at man laver en selvmodsigende lovgivning. Hele området må kulegraves, så man får rimelige rammevilkår for industrien”, mener Lars Nørby Johansen.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

11.11.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus