Rapport: Naturen har optaget over 50 procent af CO2-udledningen på ti år

På ét årti er 54 procent af CO2-udledningen fra os mennesker blevet optaget af naturen. Det viser en ny rapport fra WWF.

Ifølge rapporten er Amazonas en vigtig kilde til optagelse af CO2 og indeholder samtidig ti procent af verdens planter og dyr. Arkivfoto..

08.12.2022

CSR.dk

De sidste ti år har menneskeskabt CO2-udledning været højere end på noget andet tidspunkt i historien. Størstedelen af den menneskeskabte CO2-udledning optages dog slet ikke i atmosfæren, men af økosystemerne her på planeten.

Og på bare ét enkelt årti har den vilde natur til lands og til havs optaget mere end halvdelen af al den CO2, som vi mennesker har udledt. 31 procent af CO2’en er således blevet optaget af natur på landjorden, mens 23 procent er optaget af havet.

Det viser en ny rapport fra WWF.

”Naturen er én af vores vigtigste klimaallierede og har forsinket den globale opvarmning. Uden vild natur havde klimaets påvirkning på planeten med andre ord set langt værre ud, end det gør – og det er bestemt slemt nok,” siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.

Læs også: Efterspørgslen stiger på biodiversitetskreditter, men der er ikke enighed om effekten

Det er særligt tropiske regnskove og jordlagene i de arktiske egne, der tegner sig for de største CO2-lagre på kloden.

Alene verdens største tropiske regnskov, Amazonas, indeholder et lager på omtrent 200 milliarder tons CO2 og er samtidig hjemsted for op mod ti procent af verdens vilde dyr og planter.

Klimaforandringer ødelægger natur
Selvom størstedelen af CO2-udledningen bliver optaget i naturen, så bidrager de resterende 46 procent til den globale opvarmning og deraf afledte klimaforandringer ifølge rapporten.

Ekstreme vejrfænomener som hedebølger, oversvømmelser og skovbrande forekommer både hyppigere og voldsommere som resultat af klimaforandringerne, og disse fænomener er med til at ødelægge naturen.

Derfor mindskes naturens evne til at værne kloden mod klimaforandringerne år for år, påpeger rapporten. Om få årtier forudser WWF, at klimaforandringer vil være den primære årsag til ødelæggelse af natur og dyrs levesteder.

”Rapporten viser med al tydelighed, at det nytter at beskytte og genoprette natur. Både for naturens og dyrenes skyld og i høj grad også for klimaet. Men vi skal samtidig sænke vores udledninger og fodaftryk på planeten betragteligt, for ellers vil klimaforandringer fortsætte med at ødelægge naturen, og så er vi lige vidt,” siger Bo Øksnebjerg.

Tænk natur og klima sammen
Ét af menneskets mest markante fodaftryk kommer fra afskovning. Omkring 12 procent af verdens samlede CO2-udledning kan alene tilskrives afskovning, som samtidig ødelægger værdifuld vild natur, der er levested for en lang række arter, viser rapporten.
Netop en halvering af menneskers fodaftryk fra produktion og forbrug er én af topprioriteterne ved det internationale biodiversitetstopmøde COP15, som begyndte i går.

Læs også: Politikere støtter naturlov efter dyster rapport

Ved COP15 samles hele verden for at forhandle en aftale, der skal stoppe tilbagegangen i verdens natur og biodiversitet inden 2030. Og det indebærer også at tænke klimakrisen sammen med naturkrisen, mener Bo Øksnebjerg.

”Under biodiversitetsforhandlingerne er der behov for, at verdens ledere får øjnene op for, at klima og natur skal samtænkes, hvis vi skal have en chance for at bremse klima- og naturkrisen inden 2030. Selv hvis vi lykkes med det, vil effekterne af de seneste mange årtiers overudnyttelse af planetens ressourcer sætte sine spor,” siger Bo Øksnebjerg.

WWF Verdensnaturfonden deltager ved COP15 i Montreal i Canada, hvor fonden har observatørstatus.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

12.03.2025Dansk Retursystem

Sponseret

Pantsystemet er effektivt som aldrig før: 99,7 procent genanvendes i lukket kredsløb

12.03.2025CSR.dk

Nye bæredygtighedscertifikater skal fremme den grønne turisme

12.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vance Kitira har skiftet til solenergi

11.03.2025Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

10.03.2025Vestforbrænding

Sponseret

Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners indgår partnerskab om CO2-fangstprojekt

07.03.2025CSR.dk

Ny Alliance for produktlevetid for elektronik på vej

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
CSRD - Deltag i vores webinarer og forstå dine rapporteringskrav

WEBINAR 4: ESRS S4 Forbrugere og slutbrugere

Dato

18.03.2025

Tid

11:00

Sted

Online

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Opdaterede klimafaktorer for genanvendelse af affald

På seminaret får du indsigt i nye klimafaktorer for kombinerede indsamlinger af husstandsaffald til genanvendelse, for restaffald til forbrænding, og der er opdaterede klimafaktorer for blandt andet genanvendelse af mad- og drikkevarekartoner. Både kommuner og virksomheder kan bruge klimafaktorerne i formidlingen af deres klimaarbejde, og flere eksempler fremlægges.

Dato

18.03.2025

Tid

12:30

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus