Rapport: Kønsnormer er en udfordring for den grønne omstilling

En ny rapport viser, at hvordan de traditionelle kønsroller har en betydelig effekt på, hvordan vi bruger penge og lever vores liv. Samtidig peger den dog på, at den primære omsorgsperson i familien som regel også er den mest klimafokuserede.

Rapportens viser, at interessen for bæredygtighed kan kobles til individer, uanset køn, som har det primære ansvar for det daglige hus- og omsorgsarbejde. Arkivfoto..

30.11.2022

CSR.dk

Vores spise-, rejse- og forbrugsvaner er en væsentlig kilde til klimapåvirkning i de nordiske lande. Det har utallige rapporter fastslået.

Men en ny rapport udarbejdet af NIKK og Nordisk Information for Kundskab og Køn sætter nu fokus på, hvordan klassiske kønsstereotyper påvirker vores forbrug og livsstil.

Og der viser sig klare forskellige i, hvordan vi bruger penge, fortæller Jimmy Sand, forfatter til rapporten og analytiker ved NIKK og Göteborgs Universitet.

Læs også: Nordens grønne omstilling skal være ligestillet

”På gruppeniveau ser vi klare og ikke særligt overraskende forskelle mellem mænd og kvinder. For eksempel spiser mænd gennemsnitligt mere kød end kvinder, og vi ved at kødforbrug har større negativ indflydelse på klimaet end plantebaserede fødevarer.”

Han peger dog samtidig på, at rapportens resultater viser, at der er en sammenhæng mellem forbrugeradfærd og normer:

”Men vores analyse viser derudover, at den bagvedliggende faktor heri er normer og idealer, snarere end køn i sig selv. Det vil sige, at mænd, der eksempelvis gerne vil opfattes som ”rigtige mænd”, også spiser mere kød. Omvendt fører et traditionelt feminint kropsideal til en mere plantebaseret kost, der ikke nødvendigvis skyldes klimahensyn,” siger han.

Bæredygtighed fremmer omsorg
Ifølge analytikeren viser rapporten også, at vi påvirkes af normer omkring omsorg og teknologi-interesse, og at disse områder ofte forbindes med henholdsvis femininitet og maskulinitet.

De normer fører senere til en større eller mindre belastning på klimaet hos den enkelte. Ifølge rapporten, er der nemlig en tendens til, at kvinder som gruppe er mere involveret i bæredygtighedsspørgsmål og også tillægger omsorg mere værdi og tid end mænd som gruppe.

Samtidig peger rapportens resultater også på, at interessen for bæredygtighed kan kobles til de individer, uanset køn, som har det primære ansvar for det daglige hus- og omsorgsarbejde og samtidig opfatter dette arbejde som vigtigt.

Læs også: Podcast sætter barrierer for kvinder i ledelse under lup

Det kan man eksempelvis se i vores transportmønstre i de nordiske lande. Den person i familien, der arbejder deltid, eller som er ansvarlig for at aflevere og hente børn og foretage de daglige indkøb til husstanden, tager i højere grad det offentlige, hvorimod fuldtidsansatte har en tendens til at rejse mere direkte mellem hjem og arbejde, gerne i bil.

”Vores kortlægning har vist, at køn i sig selv ikke nødvendigvis spiller den afgørende rolle. I de situationer hvor mænd har vist sig at være primus motor for den bæredygtige omstilling i familien, har det samtidig været mændene, der har haft det primære omsorgsansvar i husstanden,” forklarer Jimmy Sand.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K