Pensionskassen DIP ekskluderer otte selskaber

Det er slut med investeringer i ExxonMobil, Glencore, Chevron, NovaTek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina. Som resultat af et større analysearbejde vurderer DIP, at selskaberne ikke håndterer deres negative påvirkning på klima tilfredsstillende.

23.05.2019

CSR.dk

For DIP står klimaet i dag højt på dagsordenen. Det er der to årsager til. Det ene handler om klima-relaterede finansielle risici og muligheder. Det andet handler om ansvarlighed. Derfor støttede bestyrelsen i 2018 også op om et medlemsforslag om, at pensionskassen skulle arbejde med anbefalingerne fra Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

Siden generalforsamlingen har DIP arbejdet med anbefalingerne på flere forskellige måder. I februar 2019 blev resultaterne af en scenarieanalyse af mulige klima-relaterede finansielle risici og muligheder for aktier og erhvervsobligationer offentliggjort. 

Scenarieanalysen viste begrænsede finansielle risici ved investeringerne bredt set, men indikerede at nogle af DIP’s porteføljeselskaber muligvis ikke arbejder tilfredsstillende med sin negative påvirkning på klima. Derfor valgte pensionskassen at iværksætte en vurdering for at forstå, om der i porteføljen var selskaber, som agerer i strid med pensionskassens politik for ansvarlige investeringer.

Eksklusioner bygger på konkrete vurderinger af selskaber

DIP er derfor nu i gang med at vurdere knap 70 porteføljeselskaber, som alle har en potentiel væsentlig negativ påvirkning på klima og er blandt de 100 største bidragsydere til den fremtidige potentielle CO2-udledning.

Baggrunden for vurderingen er, at DIP mener, at pensionskassen har et ansvar for at arbejde med Parisaftalen, og den måde, hvorpå pensionskassen arbejder med Parisaftalen, tilstræbes at være på linje med OECD’s retningslinjer til multinationale selskaber. Pensionskassen vurderer derfor om udvalgte porteføljeselskaber tilfredsstillende arbejder med at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klima. Pensionskassen vurderer blandt andet kvaliteten af selskabers ledelsessystemer vedrørende klima, om selskaber offentliggør information om CO2 udledning, om de har målsætninger om reduktion af CO2 udledning, og information om selskabets mulige lobbyaktiviteter.

I første omgang har det betydet at en række selskaber, som udvinder og afbrænder fossil brændsel, er blevet vurderet, hvilket i denne uge medførte eksklusion af ExxonMobil, Glencore, Chevron, NovaTek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina.

DIP vil over de næste måneder fortsætte arbejdet, ved blandt andet at vurdere selskaber som udvinder oliesand, flere energiselskaber og selskaber som producerer cement.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J