Partnerportræt: Emma er Hultafors Groups bæredygtige kronjuvel

Sikkerhedsskoene fra Emma Safety Footwear har noget helt særligt at byde på. Den passer ikke bare på brugerens fødder, men også på ressourcer og mennesker. CSR.dk har talt med Lasse Folkvardsen fra Hultafors Group.

Foto: Emma Safety Footwear.

03.05.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvad er Hultafors Group for en virksomhed set i et bæredygtighedsperspektiv?
Hultafors Group ejer 15 virksomheder inden for værktøj, arbejdsbeklædning og beskyttelsesudstyr til håndværkere og andre medarbejdere i f.eks. bygge- og anlægsbranchen, fødevareindustrien og produktionsvirksomheder. Vi er ejet af en privat, svensk kapitalfond, der aktivt skubber på for mere bæredygtighed i alle selskaberne.

Det har bl.a. medvirket til opkøb af virksomheder for at styrke bæredygtighedskompetencerne, herunder kronen i vores bæredygtighedsjuvel, Emma Safety Footwear, som vi købte for omkring to år siden. Emma har 100% fokus på bæredygtighed og er i dag verdens eneste cirkulære sikkerhedsskomærke, hvor alle delene i Emmas sortiment kan genanvendes.

Hvilke muligheder byder et øget fokus på bæredygtighed på for jer?
Det giver nye markedsmuligheder. Kravene til bæredygtighed bliver kun større i fremtiden, og dem der går forrest, kan hurtigere udnytte nogle af de muligheder, det giver.

Mange af vores store eksisterende eller forhåbentligt kommende kunder har stort fokus på bæredygtighed, og flere er lige nu i gang med at teste vores Emma sko netop fordi de er genanvendelige. Det gør, så vidt vi kan vurdere, Emma til et oplagt valg for virksomheder, der arbejder ud fra et bæredygtigt og cirkulært koncept.

Ud over Emmas cirkulære tilgang, er der også et stort fokus på social ansvarlighed i driften af denne virksomhed. Omkring 70 procent af Emmas medarbejdere på fabrikken i Holland er ansat på særlige vilkår, fordi de lever med forskellige psykiske og fysiske handicap. Emma startede i 1930’erne som en statsejet virksomhed, der tilbød minearbejdere, der var kommet til skade, ny beskæftigelse indenfor vedligehold og produktion af sikkerhedssko. I dag er ejerskabet og behovene nogle andre, men Emma har siden 2015 desuden arbejdet på at udvikle det bæredygtige og cirkulære system, man producerer og sælger ud fra i dag.

Læs også: CSR Agendaen #9 om kunder som partnere

Hvilke rammebetingelser skal der arbejdes med, hvis I skal drive jeres bæredygtighedsarbejde længst muligt?
Vi er rigtig glade for at kunne gå forrest mht. cirkulære sikkerhedssko, men det er vigtigt, at andre følger trop og begynder at stille flere krav. Hvis vi er de eneste, der stiller bæredygtighedskrav til vores underleverandører, så vil branchen ikke udvikle sig hurtigt nok.

Vi er overbevist om, at det kræver lovgivning at nå frem til, at man kan genanvende alle sikkerhedssko på tværs af brands. Det vil kræve, at der samles mange flere sko ind, end det er tilfældet nu. I dag bliver de fleste sko sendt til forbrænding eller ender på lossepladsen. Det kan man som enkeltvirksomhed ikke ændre på. Det kræver derfor masser af forsøg og investeringer, hvis man skal opskalere genanvendelse.

Emma Safety Footwear tilbyder allerede i dag muligheden for at indsamle brugte sikkerhedssko til demontering og videre genbrug. I maj 2022 tager vi næste skridt med ny teknologi, der skal anvendes til demontering og sortering af andet brugt fodtøj. 

Hvad oplever I derudover som det mest udfordrende ved at arbejde med bæredygtighed?
Det er ikke en decideret udfordring, men der skal lægges meget arbejde i at sikre ansvarlig produktion og indkøb. Det omhandler bl.a. brugen af kemikalier, dokumentation af energiforbrug, andre miljøfaktorer, de rigtige arbejdsforhold og andre emner hos vores underleverandører i forsyningskæden. Det er komplekst og tidskrævende at dokumentere ansvarlige forhold i hele kæden. Risikoen er, at man mister overblikket over nogle af leddene. Hos os begynder det med, at alle vores forsyningsled – helt fra ko til sko – skal underskrive vores Code of Conduct.

Til gengæld er det en reel udfordring, at efterspørgslen på de bæredygtige produkter stadig er lav, hvilket gør det sværere at fastholde sin plads i produktionskæderne. Dermed øges risikoen for ikke at kunne levere til kunderne. Så vi arbejder konstant på at afsøge markedet for egnede leverandører.

Vi har naturligvis også et ønske om, at efterspørgslen på netop vores cirkulære sikkerhedssko stiger, og det tror vi, at produkternes bæredygtighedsprofil kan hjælpe os med. Vi er meget stolte af at kunne tilbyde sikkerhedssko, der er 100% cirkulære og 100 procent produceret ud fra bæredygtige principper – inklusive social ansvarlighed. Det er en unik historie, som vi meget gerne deler med resten af verden.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

11.09.2024CSR.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

12.09.2024Food Nation

Sponseret

Biosolution sector

11.09.2024CSR.dk

Topledere har vigende fokus på bæredygtighed

10.09.2024Food Nation

Sponseret

Fødevareklyngens Eksportdag 2024

10.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Tæt samarbejde skaber stærke fordele for kunder, forretning og partnere

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

06.09.2024CSR.dk

De største temaer på CSR.dk i 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

16.09.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 16. sep: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

16.09.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

17.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus