Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

Går man op i klima, går man op i klima. Det ændrer hverken geopolitik eller manglende opbakning til Paris-aftalen på. Og der kan være en snebolds-effekt på vej.

26.03.2025

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Langt de fleste virksomheder enten fastholder eller øger deres klimaforpligtelser, og virksomheder har vist sig at være mere end dobbelt så tilbøjelige til at øge deres reduktionsmål end det modsatte. 

Det viser en ny undersøgelse udgivet af PwC, baseret på data fra oplysningsplatformen CDP. Der var I 2024 mere end 4.000 virksomheder, som leverede oplysninger til CDP, som er ni gange flere end for fem år siden. 

Så mens stemningen omkring klima lige nu måske tyder på stilstand eller tilbagegang, så viser PwC’s analyse, at 47 procent af virksomhederne har uændrede dekarboniseringsmål i 2024, at 37 procent faktisk øgede deres ambitioner, mens kun 16 procent slog bak på deres klimamål.

Selv blandt dem, der ned-skalerer, fandt PwC, at mere end halvdelen blot rekalibrerer deres forventninger efterhånden som virksomhederne får et bedre overblik over muligheder i klimaarbejdet. Så det er måske mindre et opgør med klima og mere et opgør med målsætninger, der nok skulle have været kommunikeret som aspiration, da de blev sat på et begrænset vidensgrundlag. 

Det er dog vigtigt at bemærke, at CDP-rapportering er frivillig og at det typisk er mere klima-entusiatiske virksomheder, der deltager. 

Værdikæden rykker

Ifølge analysen har der de seneste syv år været en konstant vækst i reduktionsmålene. Hvert år er antallet af nye mål steget støt, men en ny tendens er dukket op: Mindre virksomheder er ved at komme med på vognen. 

Fra 2020 til 2023 var det de store virksomheder, der førte an i klimaforpligtelserne, med over to milliarder tons CO2 dækket af nye mål hvert år. Men i 2024-data viser et skift i retning af mindre virksomheder, der forpligter sig, med den sammenhæng at mens antallet af virksomheder, der sætter nye mål, steg, men at disse forpligtelser kun tegnede sig for omkring 1,1 milliarder tons CO2. 

Tendensen er klar og det er årsagen bag også: Det handler om leverandørengagement. I 2024 var det således 72 procent af virksomhederne, der rapporterede, at de var i dialog med deres leverandører og 67 procent med kunder. 

Det, de taler om, er Scope 3-emissioner. Mere end 3.600 virksomehder rapporterede således på Scope 3-udledninger i 2024 mod 2.000 i 2023. Det motiverer deres leverandører til også at sætte reduktionsmål. Over tid kan man forestille sig en snebold-effekt i takt med at direkte leverandører også iværksætter dialog med de deres leverandører og så videre. 

PwC skriver i rapporten, at de ”... forventer at se denne tendens styrket i de kommende år, hvilket skaber et vendepunkt og har en dybtgående indvirkning på globale værdikæder”.

Flere penge 

Efterhånden som virksomheder i stigende grad forpligter sig på at dekarbonisere, fandt rapporten også, at de forventer at bruge flere penge på klimainitiativer. De forventer, at en 18 procent højere andel af investeringer og 21 procent højere andel af driftsudgifterne skal allokeres til afbødning af og tilpasning til klimaændringer inden 2030.

Det måske mest interessante ved det er, at det ikke kun er energiforsyning og elbiler, der bliver brugt penge på, men at hele 83 procent af virksomhederne fortæller, at de investerer i low-carbon produkter og services. 

’The best is yet to come’

PwC fremhæver fire nøgle-indsigter fra analysen, som samlet ender med et budskab om, at der er langt flere klimagevinster at hente for virksomheder og samfund i fremtiden. 

  1. Forpligtelser og ambitioner er stadig høje
    På trods af vedvarende overskrifter om virksomheder, der trækker i land på deres bæredygtighedsinitiativer, fortæller analysen en anden historie: Flere virksomheder end nogensinde før har forpligtet sig på dekarbonisering.
  2. At skabe værdi sammen
    Dataene fortæller en interessant historie om, at de største muligheder er relateret til at engagere og innovere med værdikædepartnere for at håndtere Scope 3-emissioner.
  3. Opskriften på succes bliver tydeligere
    En vellykket dekarbonisering afhænger af fire faktorer: hvordan en organisation styrer sin tilgang til klimaet, hvordan den finansierer klimainitiativer, effektiviteten af dens interessentengagement og evnen til at reducere Scope 3-emissioner gennem produktbæredygtighed.
  4. De største gevinster ligger i fremtiden 
    En vigtig motivationsfaktor for Scope 3-dekarbonisering er de muligheder for øget omsætning og indtjening, som virksomheder identificerer i forbindelse med at imødekomme efterspørgslen efter mere bæredygtige produkter og tjenester. Mange virksomheder er i begyndelsen af denne rejse, og udviklingen vil ifølge PwC give klare vindere og tabere.

Klik her for at få adgang til rapporten.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K