Ørsted lukker sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk

"Vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt". Med ophør af krav fra staten kan Ørsted nu fortsætte med at gå foran i den udvikling.

Biomasse erstatter kul og olie i energiproduktionen på kraftværker i Danmark..

29.08.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ørsted er i dag et af verdens største selskaber inden for vedvarende energi og markedsleder inden for havvind. Tidligere var samme selskab - under navnet DONG -  et af de mest kulintensive energiselskaber i Europa, men siden 2006 har Ørsted reducere antallet af kraftvarmeværker og erstattet kul med certificeret bæredygtig biomasse.

Nu lukker Ørsted sit sidste kulfyrede kraftvarmeværk, hvilket gør selskabets energiproduktion “stort set fossilfri”, som de skriver i en pressemeddelelse. 

”Nedlukningen af det sidste kulfyrede kraftvarmeværk markerer afslutningen på et kapitel i vores grønne omstilling. Esbjergværket har i mange år bidraget væsentligt til det danske energisystem ved at levere el og systemydelser til elnettet og fjernvarme til Esbjerg Kommune. Med nedlukningen af kraftvarmeværket er vi godt på vej til at blive det første store energiselskab, der gennemfører en fuldstændig omstilling af energiproduktionen fra fossil energi til vedvarende energi,” siger Ole Thomsen, som er chef for Ørsteds kraftværksforretning. 

Det årlige forbrug af kul på Esbjergværket har ligget på ca. 500.000 tons, hvilket svarer til en CO2-udledning på ca. 1,2 mio. tons (eller den årlige udledning fra ca. 600.000 biler i EU, der kører på fossile brændstoffer). Lukningen af Esbjergværket er sidste store skridt på Ørsteds rejse mod at opnå en grøn andel af energiproduktionen på 99 % i 2025.

De 50 medarbejdere, der arbejder på Esbjergværket, vil enten få en anden stilling i Ørsted, gå på pension eller blive opsagt.

Danmark er ikke i mål

Brancheorganisationen for vedvarende energi, Green Power Denmark, roser i en kommentar Ørsted for at have gennemført ’en stor og flot’ omstilling over ganske få år. De advarer dog også om, at holde snuden i sporet og fokus på forsyningssikkerhed, som nu skal sikres med biomasse,  når sol og vind ikke leverer nok. 

“Ørsted har gennemført en flot omstilling, men det danske samfund er ikke i mål. Vi har brug for elektricitet fra flere vindmølle- og solcelleparker til elektrificeringen af transport, opvarmning og industri. Af hensyn til forsyningssikkerheden skal vi også fastholde en række kraftvarmeværker,” siger afdelingschef Martin Dam Wied.

“Det er vigtigt, at de økonomiske rammebetalinger for de resterende biomassefyrede kraftvarmeværker er fornuftige også på længere sigt. Den stabilitet, kraftvarmeværkerne repræsenterer, er fortsat vigtige for elsystemet, hvor vind- og solenergi nu dominerer,” fortsætter han.

Trukket ud på grund af staten - og Putin

Af hensyn til elforsyningssikkerheden i Danmark efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 besluttede de danske myndigheder i oktober samme år at pålægge Ørsted at fortsætte og genetablere driften af tre kraftværksblokke, der anvender olie og kul som brændsel: Esbjergværkets blok 3 og Studstrupværkets blok 4, som begge anvender kul som primært brændsel, samt Kyndbyværkets blok 21, der anvender olie som brændsel. De to sidstnævnte blokke var ellers allerede blevet taget ud af drift.

“De danske myndigheder pålagde os at fortsætte driften af Esbjergværket frem til den 31. august af hensyn til elforsyningssikkerheden. Det har vi selvfølgelig efterkommet, men vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt,” siger Ole Thomsen. 

Nu lukker Ørsted så Esbjergværket,  Studstrupværket og Kyndbyværkets blok 21. Om end der stadig vil være kul at finde på Studstrupværket, da en stor træpillesilo er i gang med at blive ombygget efter en brand. Ørsted forventer, at siloen vil stå klar igen inden udgangen af 2024, og derefter vil Ørsted ikke længere hverken have eller bruge kul som reservebrændsel.

Det eneste kraftvarmeværk på kul er nu Nordjyllandsværket under Aalborg Forsyning, der er i gang med en udfasning af det fossile brændsel.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

18.09.2024CSR.dk

Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

17.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Et mål om en grønnere fremtid

17.09.2024CSR.dk

18 offentlige bygherrer: Grønt gearskifte skal sikre emissionsfrie arbejdsmaskiner i hele Danmark

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

DAKOFA
Konference
Bliv en del af den cirkulære omstilling på årets vigtigste konference!

Er du klar til at tage del i den store omstilling? Dakofa inviterer til årets vigtigste begivenhed for alle, der arbejder med cirkulær økonomi. Konferencen afholdes i Helsingør den 26.-27. september 2024.

Dato

26.09.2024

Tid

09:30

Sted

Hotel Marienlyst, Helsingør