Organisk emballage vinder frem

Forskere arbejder på, at fødevareemballage i fremtiden skal være lavet af overskudsmad. Eller i hvert fald af lignende, organisk materiale.

Ecovative laver emballage ud af svampeceller, som virksomheden selv gror. Foto: Ecovative. .

06.06.2017

CSR.dk

Fødevareemballage skal i fremtiden være lavet af… fødevarer. I hvert fald hvis det står til et stigende antal forskere over hele verden, skriver New York Times.

Læs også: Den spiselige sixpack-ring

Udviklingen skal løse tre af verdens store mad- og emballageproblemer: Alt for store mængder mad går til spilde, der er for meget overskydende emballage fra maden og emballagen, der typisk er lavet af plastik, forgår ikke sådan lige. I stedet ender det i store plastikøer- eller bunker rundt om i naturen.

Nogen der blandt andre forsøger at omdanne overskudsmad til emballage er USA’s Department of Agriculture. Et af ministeriets forskerhold har udviklet et materiale fra mælkeprotein, der eksempelvis kan bruges til pizzabakker, emballage til ost eller en opløselig suppeemballage, man kan varme og spise sammen med indholdet.

Produktet ville også kunne bruges til andre former for konservering, fortæller Peggy Tomasula til New York Times. Hun er forskningsleder på landbrugsministeriets laboratorie og beskriver, hvordan det nye materiale kunne bruges til eksempelvis at erstatte det sukker på cornflakes, der forhindre dem i at blive bløde for hurtigt.

Ud med plastik, ind med organisk materiale
Bæredygtig emballage vinder i det hele taget mere og mere ind. Selv når det ikke handler om at få brugt overskudsmaden, er mange enige om at skifte plastikken ud med organisk materiale.

Nestlé Waters og Danone samarbejder eksempelvis om at lave vandflasker ud af træ, og amerikanske Ecovative har udviklet emballage lavet af svampe. Esben Bayer, der har grundlagt Ecovative, fortæller, at det i høj grad handler om at se biologien som byggesten i stedet for plastik, metal osv.

”Jeg studerede maskiningeniør, og mens jeg arbejdede på vindmøller, kunne jeg ikke glemme, hvad jeg havde set som barn, da jeg voksende op på en farm i Vermont. Biologi er virkelig den bedste teknologi, vi har til rådighed, og derfor er vi i højere grad begyndt at se levende celler som levende maskiner”, siger Esben Bayer til New York Times.

Læs også: Big data gør affald til ressource

Ecovatives organiske produkt er skabt af mycelium, der er den underjordiske del af svampe. Ecovative gror selv svampen i forskellige jordtyper og miljøer, hvilket resulterer i materialer, med forskellig styrke og fleksibilitet. Svampematerialet, der blandt andet kan bruges til emballage, kan i princippet spises, selvom Esben Bayer i stedet anbefaler, at man bruger det til kompost.

Læs mere om de alternative, organiske emballageprodukter her.

-CHM 

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

12.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København