Oplysning på livet løs om nye klimakrav til byggeri

Det kræver noget at blive klar til at leve op til de nye klimakrav til byggeriet. Det vil byggemarkederne gerne hjælpe med.

02.12.2022

CSR.dk

Nye klimakrav til byggeriet bliver hverdag for aktører i den danske byggebranche, når vi om en måned skriver 2023.

Det er en stor opgave for mange virksomheder i branchen, og skal man tro andre mediers dækning af emnet, så bliver branchens mange SMV’er hægtet af, rådgivere lagt ned af henvendelser og alle byggesager forsinket når de lander til godkendelse hos kommunen.

Byggemarkeder sætter ind
Byggemarkedet Bygma har valgt at gå aktivt ind i at forberede sine kunder på de nye tider. D. 1. december 2022 havde et nyt website således premiere, hvor man kan finde den nødvendige information om de nye lov-forhold for byggeriet. Der er også værktøjer, som kan hjælper en med at leve op til kravene. 

Ny klimakrav til byggeri

Fra 1. januar 2023 skal nybyggeri kunne dokumentere sit klimaaftryk med en livscyklusanalyse. Den skal vise, at byggeriet udleder maksimalt 12 kg CO2e pr m2 om året set over 50 år i byggeri på over 1.000 m2

Der indføres desuden en frivillig lavemissionsklasse i bygningsreglementet med fastsatte grænseværdier for CO2 -udledning, som skærpes hvert andet år frem mod 2029. hvor byggeriet ikke må udlede mere end 8 kg CO2– ækvivalenter/m2/pr. år set over en 50-årig periode.

Kilde: Bygma

I løbet af efteråret har virksomhedens bæredygtighedsteam desuden været ude i landet og undervise omkring 2.000 kunder. Hvis man ikke nåede at være med til et af de knap 50 møder, der er afholdt, så har hjemmesiden også en optagelse af et 50 minutter langt webinar.

”Vores kunder skal kende lovgivningen, og de skal være i stand til at levere livscyklusanalyse for deres byggerier. Det stiller selvsagt store krav til hele branchen, herunder håndværkere og entreprenører,” siger Elnaz Ehsani, klima- og bæredygtighedschef i Bygma, til MesterTidende.

Læs også: Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet

Bygma er ikke alene med sit ønske om at hjælpe kunder på vej. Byggemarkedskæden Stark har i november og december holdt dialogmøder i deres butikker i hele landet, og har ligeledes oplysninger om kravene på deres website

Er rollerne virkelig så dårligt afklaret?
Morten Frihagen, som er Direktør i Dansk Håndværk, fortæller i Mestertidende, at de nye regler har været kilde til generel bekymring og forvirring blandt Dansk Håndværks medlemmer. Han mener, at der kunne have været gjort mere ud af at definere håndværkerens rolle klart.

På Bygmas hjemmeside ser det dog ud til at være lykkedes ganske godt. Her viser en grafik, at håndværkere og entreprenører kun har ansvar for at levere miljøvaredeklarationer og oplyse om mængden af de materialer, der vil blive brugt i byggeriet.

Miljøvaredeklarationerne skal producenterne af materialerne kunne levere, og ansvaret for at udarbejde og aflevere livscyklusanalysen til den aktuelle kommune ligger hos bygherrer og arkitekter.

At dyret måske egentlig ikke er så stort og skræmmende er også den erkendelse en garvet murermester fortæller om til Mestertidende.

Han forklarer, at der først var ”let panik”, og at han har brugt meget tid på at deltage i webinarer og dialogmøder. Nu er han dog på et oplyst grundlag ikke så urolig. Han kunne dog godt tænke sig, at ”de offentlige instanser” havde varslet lidt bedre, så der ikke var opstået så meget uro i branchen.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

17.05.2024CSR.dk

Vigtige nyheder fra sidste uge

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
GRATIS Valified Kickstart - Værdi á 1.499 kr. | OPSTART 14. MAJ

Skræddersyet til dig der skal udarbejde din virksomheds første CO2-beregning og bæredygtighedsrapport og vil gøre kommunikation med dine interessenter let!

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Virksomhedens sociale ansvarlighed i hele værdikæden

Hvordan dokumenterer og kommunikerer du din sociale ansvarlighed – uden at ende i greenwashing og greenhushing? Det får du styr på med kurset ’virksomhedens sociale ansvarlighed’. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point

Dato

21.05.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Etisk Handel Danmark
Webinar
Introduktion til medlemskab hos Etisk Handel Danmark (Online)

Er du nysgerrig på, hvordan du kan arbejde med etisk handel og bæredygtige værdikæder? Og hvordan et medlemskab hos Etisk Handel Danmark kan understøtte arbejdet med at håndtere omverdenens stigende krav og forventninger til menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø og klima i værdikæden?

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtig transformation i praksis

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus