De ansvarlige supply chains' statusrapport er på gaden

Supply chain-arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handels medlemsvirksomheder får mere ledelsesopmærksomhed, men der er stadig ikke nok ressourcer og metoderne er ikke altid på højde med best practice.

Der er god fokus på den ansvarlige handelskæder blandt DIEHs medlemmer..

25.04.2017

CSR.dk

I dag, d. 25. april 2017, offentliggør Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den anden udgave af "State of Ethical Trading". Den er baseret på en information fra de statusrapporter foreningens nu 80 medlemmer aflevere hvert år. Medlemmerne tæller virksomheder i alle størrelser, NGOer, fagforeninger, kommuner, forskning og eksportfremmeorganisationer. 

Læs også: Hvad handler diskussionen om kædeansvar om?

Rapporten er spækket med interessante pointer og eksempler, men i CSR.dk's optik er de vigtigste konklusioner fra rapporten, at: 

  • For første gang ser man, at motivationen og driverne for at arbejde med ansvarlige indkøb ligger nu inde i virksomhederne, nævnt af 65 procent af virksomhederne, modsat kun ydre krav. Internaliseringen er dog stadig skarpt forfulgt af stigende krav primære stakeholders (60 procent), hvilket i mange tilfælde vil sige kunderne. Den voksende mængde udenlandsk lovgivning inden for supply chain-ansvar har også øget virksomhedernes opmærksomhed på praksis væsentligt siden sidste år.
  • Det er et paradoks, at på den ene side får supply chain-området større opmærksomhed internt end tidligere, f.eks. er andelen af virksomheder, hvor topledelsen er følger op på supply chain-arbejdet steget med 12,5 procent, fra 55 procent i 2015 til 63 procent i 2016. På den anden side har 54 procent af virksomhederne stadig ikke afsat dedikerede midler til arbejdet. 
  • FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv er den vigtigste guide for virksomhedernes arbejde med ansvarlighed i deres supply chain, med UN Global Compact som en stærk nummer to. Det er dog fortsat udfordrende for virksomhederne at leve op til forestillingen om due diligence-processer på hele spektret af deres berøring med menneskerettigheder i deres supply chain. Rapporten beskriver det som "work in progress".

Griben i egen barm er nødvendig
Hvor bevæger supply chain-arbejdet sig så hen? Det klassiske code of conduct fulgt op med audits-regime betragtes, som rapporten fra DIEH også nævner, af flere aktører ikke som den bedste vej til mere ansvarlige supply chains, omend stadig flere virksomheder i undersøgelsen benytter sig af audits og corrective actions. 

En af nøglerne ligger i at virksomhederne øger fokus på egen indkøbspraksis, hvilket knap halvdelen af deltagerne i DIEH's undersøgelse nævner som en af deres væsentligste tilgange til arbejdet med deres supply chain. Det der være god fornuft i, for en undersøgelse fra december 2016 foretaget af bl.a. DIEH, som del af The Joint Ethical Trading Initiative, så oplever leverandørerne ikke den store sammenhæng mellem kundernes forventninger til CSR-praksis og deres købsadfærd.

Læs også: Ansvarlige indkøb: Partnerskaber reducerer risiko

F.eks. siger næsten 80 procent af leverandørerne i undersøgelsen, at mindre end 10 procent af kunderne belønner dem for at performe bedre inden for ansvarlige indkøb, og at de afgørende faktorer i forhandlingerne stadig er kvaliet, pris og leveringstid. At leve op til kravene i en code of conduct er også den årsag, som optræder absolut mindst når man afbryder samarbejdet med en leverandør. DIEH fremhæver denne situation som en, hvor de danske indkøbere har brug for at øge sin erfaring. 

Samarbejde er eneste løsning

En supplerende måde at angribe udfordringerne i ens supply chain, som har vægt i også de danske virksomheder, er samarbejde med andre stakeholdere. Hele 60 procent af de deltagnede virksomheder fremhæver dette som en del af deres arbejdsform, mens 41 procent nævner medlemskab af partnerskaber for etisk handel.

Samarbejde kan således tage form som alt fra medlemsskab af f.eks. Business Social Compliance Initiative, hvor man har fælles code of conducts og audits, til konkrete projekter hvor mange typer af organisationer arbejder sammen. To sådanne eksempler bliver præsenteret i rapporten, et om mælkeforsyning i Etiopien og et om produktion af bæredygtig biomasse i de baltiske lande og Rusland.

-EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

01.11.2024CSR.dk

CSRD-erfarne virksomheder fremhæver positive gevinster

01.11.2024CSR.dk

Elektronisk affald fra AI-sektoren bliver en af fremtidens store udfordringer

16.09.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kald din leverandør for partner

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

04.11.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - DMA med værdi

I dette webinar dykker vi sammen med ingeniørvirksomheden DIS/CREADIS ned i dobbelt væsentligheds-processen og de faser, man skal igennem for at sikre overholdelse af kravene – men vi stopper ikke der. Vi ser også på, hvordan man kan udnytte processen til at skabe konkrete tiltag, der både styrker virksomhedens bæredygtighedsprofil og bundlinjen.

Dato

05.11.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen