De ansvarlige supply chains' statusrapport er på gaden

Supply chain-arbejdet i Dansk Initiativ for Etisk Handels medlemsvirksomheder får mere ledelsesopmærksomhed, men der er stadig ikke nok ressourcer og metoderne er ikke altid på højde med best practice.

Der er god fokus på den ansvarlige handelskæder blandt DIEHs medlemmer..

25.04.2017

CSR.dk

I dag, d. 25. april 2017, offentliggør Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) den anden udgave af "State of Ethical Trading". Den er baseret på en information fra de statusrapporter foreningens nu 80 medlemmer aflevere hvert år. Medlemmerne tæller virksomheder i alle størrelser, NGOer, fagforeninger, kommuner, forskning og eksportfremmeorganisationer. 

Læs også: Hvad handler diskussionen om kædeansvar om?

Rapporten er spækket med interessante pointer og eksempler, men i CSR.dk's optik er de vigtigste konklusioner fra rapporten, at: 

  • For første gang ser man, at motivationen og driverne for at arbejde med ansvarlige indkøb ligger nu inde i virksomhederne, nævnt af 65 procent af virksomhederne, modsat kun ydre krav. Internaliseringen er dog stadig skarpt forfulgt af stigende krav primære stakeholders (60 procent), hvilket i mange tilfælde vil sige kunderne. Den voksende mængde udenlandsk lovgivning inden for supply chain-ansvar har også øget virksomhedernes opmærksomhed på praksis væsentligt siden sidste år.
  • Det er et paradoks, at på den ene side får supply chain-området større opmærksomhed internt end tidligere, f.eks. er andelen af virksomheder, hvor topledelsen er følger op på supply chain-arbejdet steget med 12,5 procent, fra 55 procent i 2015 til 63 procent i 2016. På den anden side har 54 procent af virksomhederne stadig ikke afsat dedikerede midler til arbejdet. 
  • FN's retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv er den vigtigste guide for virksomhedernes arbejde med ansvarlighed i deres supply chain, med UN Global Compact som en stærk nummer to. Det er dog fortsat udfordrende for virksomhederne at leve op til forestillingen om due diligence-processer på hele spektret af deres berøring med menneskerettigheder i deres supply chain. Rapporten beskriver det som "work in progress".

Griben i egen barm er nødvendig
Hvor bevæger supply chain-arbejdet sig så hen? Det klassiske code of conduct fulgt op med audits-regime betragtes, som rapporten fra DIEH også nævner, af flere aktører ikke som den bedste vej til mere ansvarlige supply chains, omend stadig flere virksomheder i undersøgelsen benytter sig af audits og corrective actions. 

En af nøglerne ligger i at virksomhederne øger fokus på egen indkøbspraksis, hvilket knap halvdelen af deltagerne i DIEH's undersøgelse nævner som en af deres væsentligste tilgange til arbejdet med deres supply chain. Det der være god fornuft i, for en undersøgelse fra december 2016 foretaget af bl.a. DIEH, som del af The Joint Ethical Trading Initiative, så oplever leverandørerne ikke den store sammenhæng mellem kundernes forventninger til CSR-praksis og deres købsadfærd.

Læs også: Ansvarlige indkøb: Partnerskaber reducerer risiko

F.eks. siger næsten 80 procent af leverandørerne i undersøgelsen, at mindre end 10 procent af kunderne belønner dem for at performe bedre inden for ansvarlige indkøb, og at de afgørende faktorer i forhandlingerne stadig er kvaliet, pris og leveringstid. At leve op til kravene i en code of conduct er også den årsag, som optræder absolut mindst når man afbryder samarbejdet med en leverandør. DIEH fremhæver denne situation som en, hvor de danske indkøbere har brug for at øge sin erfaring. 

Samarbejde er eneste løsning

En supplerende måde at angribe udfordringerne i ens supply chain, som har vægt i også de danske virksomheder, er samarbejde med andre stakeholdere. Hele 60 procent af de deltagnede virksomheder fremhæver dette som en del af deres arbejdsform, mens 41 procent nævner medlemskab af partnerskaber for etisk handel.

Samarbejde kan således tage form som alt fra medlemsskab af f.eks. Business Social Compliance Initiative, hvor man har fælles code of conducts og audits, til konkrete projekter hvor mange typer af organisationer arbejder sammen. To sådanne eksempler bliver præsenteret i rapporten, et om mælkeforsyning i Etiopien og et om produktion af bæredygtig biomasse i de baltiske lande og Rusland.

-EHS

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online