Om 10 eller 15 år har Danmark brugt alt sit CO2

Greenpeace har regnet og klimaforskere bakker op om resultatet: Det er alt for sent at blive CO2-neutral i 2050. Klimarådet peger på negative udledninger, som en del af løsningen.

At fange og lagre CO2 er nødt til at blive en vigtig del af klimastrategier. Arkivfoto..

27.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det kan være udfordrende at forholde sig til de mange tal og forudsigelser i klimadebatten. En vej til at gøre det helt konkret er at arbejde med et CO2-budget, med udgangspunkt i hvilken andel de fremtidige globale CO2-udledninger, man som land – eller virksomhed – har at gøre godt med. På den måde kan man få det, som kaldes et CO2-budget.

Ifølge FN’s klimapanel er der globalt enten 500 og 400 milliarder ton CO2 tilbage at udlede, afhængigt af om man går efter 50 eller 66 procents chance for at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, som er Paris-aftalens mål.

Baseret på data fra den seneste rapport fra klimapanelet (IPCC), har Greenpeace regnet sig frem til, hvad det helt konkret betyder for Danmark. Konklusionen er, at selv hvis vi lever op til de vedtagne klimamål, opbruger vi den danske del af udledningsbudgettet i enten 2031 – hvis ikke opnår flere reduktioner end dem, der allerede i dag er vedtaget politisk – eller 2036, hvis vi lever op til de etablerede klimamål. De er som bekendt at reducere CO2-udledningerne med 50-54 procent i 2025 og 70 procent i 2030.

Det er problematisk, fordi målsætningen for, hvor længe CO2-budgettet skal holde, hvilket svarer til at være klimaneutral, rækker helt til 2050.

”Det viser, at vi har allerhelvedes travlt,” siger Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace og manden bag beregningerne, til Information.

Samme avis har bedt klimaforsker Sebastian Mernild om at efterse Greenpeace’s beregninger, og professoren fra Syddansk Universitet konstaterede, at de så fornuftige ud.

Negative udledninger bliver essentielle
Det tætteste Information har været på at få den danske regering til at forholde sig til beregningerne, er formanden for det af regeringen nedsatte uafhængige rådgivningsorgan Klimarådet, Professor Peter Møllgaard.

Han vil dog ikke kommentere direkte på beregningerne, men han konstaterer, at også i FN’s Klimapanels scenarier for den fremtidige udledning af CO2 er der en klar tendens: overforbrug på den korte bane og et heraf afledt behov for negative udledninger.

Det begreb dækker over, at man i stedet for at udlede CO2 fastholder den på Jorden, og ifølge Peter Møllgaard er det vigtigt at få lavet en strategi for negative udledninger, da man endnu ikke har de store erfaringer med netop dette.

To veje til at holde på CO2’en
Der er overordnet set to måder at skabe negative udledninger: Enten kan det ske med biologiske processer som f.eks. plantning og drift af nye skove, eller gennem teknologiske løsninger som CO2-fangst og lagring.

Den biologiske vej er baggrunden for aktiviteter hos en række danske virksomheder. F.eks. vil COOP i samarbejde med Hedeselskabet plante og åbne ti nye ”folkeskove” i løbet af 2020’erne. Det giver ny skov svarende til et areal på 1.400 fodboldbaner. Også møbel- og designvirksomheden Skagerak og Gubra, som laver kliniske test af ny medicin, anlægger eller kuraterer i disse år skov, som skal hjælpe med at holde på CO2.

Den teknologiske vej kræver noget større investeringer og anlæg, men flere projekter er under udvikling, f.eks. deltager Aalborg Portland i et partnerskabsprojekt, som tester netop fangst og lagring af CO2 med udgangspunkt i en hel værdikæde.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus