Nyt udviklingsprogram skal skærme sårbare lande mod klimaforandringerne
I kølvandet på succesen fra ’Danida Market Development Partnerships’ stabler Udenrigsministeriet endnu et program på benene, som skal samle erhvervslivet og NGO’er i kreative grønne løsninger, der kan hjælpe de lande, som er mest udsat for klimaforandringernes konsekvenser.
”Vi kan kun skabe en grøn og bæredygtig verden til gavn for de mest sårbare, hvis vi samarbejder bredt og løfter i flok," siger Dan Jørgensen..
Klimaforandringerne rammer de mest sårbare lande hårdest, og der er derfor massivt behov for bæredygtig udvikling på området.
Det mener Udenrigsministeriet, der nu gennem programmet ’Danida Green Business Partnerships’, DGBP, vælger at støtte grønne partnerskaber mellem private virksomheder og civilsamfundsorganisationer. Der er afsat 416 millioner kroner til programmet, som løber fra 2022 til 2025.
Læs også: Klimarådet: Regeringens klimaplaner skal være mere konkrete
Ifølge Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, har disse virksomheder tekniske og grønne løsninger, som efterspørges i udviklingslandene.
Samtidig har civilsamfundsorganisationerne indsigt lokale behov og kan derfor hjælpe med at skaffe adgang til ellers vanskelige markeder.
”Vi kan kun skabe en grøn og bæredygtig verden til gavn for de mest sårbare, hvis vi samarbejder bredt og løfter i flok. Her er partnerskaber helt essentielle, og et styrket samarbejde med det private erhvervsliv rummer et stort potentiale. Derfor er jeg glad for at lancere Danida Green Business Partnerships, der netop skal understøtte den slags partnerskaber, og som samtidig fremmer klimaindsatser og grøn omstilling i udviklingslandene,” siger ministeren.
Læs også: Reduktionsmål i regeringens grønne indkøbsstrategi lader vente på sig
DGBP-programmet bygger på erfaringerne fra programmet ’Danida Market Development Partnerships’, DMDP, hvor i alt 36 projekter er blevet godkendt.
Et af de tidligere godkendte projekter er Vestfrost fra Esbjerg, der gået i partnerskab med danske X-Solar og Verdensnaturfonden. I Kenya mangler fiskeriet kølemuligheder, og konsekvensen er, at op til 60 procent af de fangede fisk fordærves og går tabt. Vestfrost udviklede derfor en fryser, der kan drives på solenergi, som X-Solar stod for.
- HCL