Nyt plantebaseret produkt sikrer dansk startup stor detailaftale

Via en nyligt indgået aftale med Nemlig.com er den danske startup Matr Foods kommet et skridt tættere på at få flere danskere til at spise et nyt plantebaseret alternativ, som er baseret på en gammel asiatisk fermenteringsteknik.

Matr Foods har udviklet og patenteret en ny svampefermenteringsteknologi til at omdanne lokale grøntsager og bælgfrugter til plantefars. Foto: Matr Foods.

04.01.2024

CSR.dk

For nylig viste tal fra Tænketanken Concito, at oksekød er en af de største klimaposter i danskernes forbrug.

Men mange danskere vil egentlig gerne spise mindre kød. Alligevel ser det ikke for overbevisende ud med salget af plantebaserede alternativer til kød det seneste år.

Læs også: Fond giver millionstort boost til dansk, plantebaseret fødevareindustri

Det vil den danske startup Matr Foods lave om på. Derfor har virksomheden netop underskrevet en aftale med onlinesupermarkedet Nemlig.com om levering af et selvudviklet plantebaseret alternativ.

Matr Foods har allerede haft succes med at udbrede sit produkt i restaurationsbranchen – blandt andet har virksomheden aftaler med Gasoline Grill, Sticks n’ Sushi og Meyers Kantiner. 

Men ifølge administrerende direktør Randi Wahlsten, skal produktet nu endnu tættere på danskernes køkkener. 

”På sigt ser vi et kæmpe potentiale i både B2B og B2C. Derfor er det et vigtigt skridt for os at få testet vores koncept i retail og se om vi kan få forbrugerne lige så godt med som restaurantgæsterne,” siger hun.

Også hos det online supermarked er man glad for den nye aftale.

”Vi har en høj ambition om at nedbringe vores klimaaftryk, og særligt i starten af året ved vi, at danskerne er åbne for at skabe nye vaner. Det vil vi rigtig gerne understøtte ved at give dem flere gode og mere grønne muligheder, og her kan Matr noget helt særligt ved at bruge innovativ fermentering for at skabe gode smagsoplevelser”, siger Jakob Zeuthen, der er bæredygtighedschef hos Nemlig.com.

En asiatisk tradition
Det plantebaserede alternativ, som Matr Foods selv har udviklet, kan ved hjælp af en særlig svampefermenteringsteknik forvandle økologiske rodfrugter, korn og bælgfrugter til en fars, der har samme struktur og saftighed som kød – men med planternes næringsstoffer. 

Læs også: Fire ud af ti solgte måltider i Ikea er plantebaserede

Resultatet kaldes fungi plantefars og er blevet fremhævet af blandt andet Dansk Industri og Food Nation Denmark som en af de lovende ’biosolutions’, der kan skabe både klimagevinst og vækst i fremtiden.

”Vi har ikke prøvet at skabe noget, der er identisk med kød. Men vi har undersøgt grundigt, hvad naturen kan skabe af smag og tekstur, hvis man tager mikroberne til hjælp. Med inspiration fra en gammel asiatisk tradition anvendt på lokale danske råvarer, har vi udviklet en helt ny ingrediens, der på den ene side har sin egen smag og på den anden side kan erstatte svine- eller oksekød i de fleste retter med et virkeligt lækkert resultat”, siger Randi Wahlsten.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle