Nyt EU-lovforslag får kritik for at være for svagt: ”Man burde efterligne amerikanerne”

I godt et år har en ny lov mod tvangsarbejde været på vej i EU. Nu ligger det første udkast klar, og selvom diverse organisationer glæder sig over at se handling på området, kritiserer de samtidig forslaget for at have få lidt gennemslagskraft.

Det nye lovforslag er EU’s første forsøg på at komme ”moderne slaveri” til livs. Foto: 123RF.

20.09.2022

CSR.dk

Farvel til produkter fremstillet under ”moderne slaveri” eller tvangsarbejde. Det forslår Europa Kommissionen i et nyt lovforslag, der har været et år undervejs, skriver Danwatch.

“Målet er klart: at holde EU-markedet fri for produkter fremstillet, udvundet eller høstet med tvangsarbejde,” fortæller EU’s handelskommisær Valdis Dombrovskis i en video på Twitter på dagen, hvor forslaget blev præsenteret. 

Forbuddet vil, hvis det bliver vedtaget, gælde både for varer produceret inden- og udenfor EU’s grænser, og det vil blive medlemsstaternes opgave at vurdere, hvilke produkter der er lavet af tvangsarbejdere.

Ifølge European Coalition for Corporate Justice, ECCJ, der er et netværk af 450 europæiske NGOer, fagforeninger og forbrugerorganisationer, er det allerede her, forslagets første problemer opstår.

I stedet bør bevisbyrden ligge hos virksomheder, som ønsker at sælge sine varer på EU’s indre marked. På den måde undgår EU også at overbebyrde de i forvejen ressourcemanglende nationale myndigheder.

Gribe fat i problemets rod

Vigtigst af alt får EU’s nye lovforslag kritik for ikke at tage dybere fat ved problemstillingens rod og forsøge at hjælpe ofrene for tvangsarbejde videre. Det var endda et forslag med inspiration fra den amerikanske pendant som ECCJ kom med, da Europa Kommissionen stadig arbejdede på forslaget.

Den amerikanske toldlov gør det muligt for myndighederne at tilbageholde og sanktionere produkter som et middel til at tvinge virksomheder til afhjælpe, herunder betale, ofre for tvangsarbejde, før produkterne må cirkulere på det amerikanske marked igen. 

Læs også: Millioner af pensionspenge i Nestlé trods afsløringer om børnearbejde

“Ethvert initiativ, der forbyder import af varer fremstillet ved brug af tvangsarbejde, bør ikke kun udelukke disse varer fra EU-markedet i et forsøg på at beskytte EU’s forbrugere, men også adressere det underliggende spørgsmål om tvangsarbejde,” skriver afdelingsleder for Erhverv hos Institut for menneskerettigheder, Elin Wrzoncki, i en lignende kritik på mail til Danwatch.

EU’s spæde skridt

Blandt Europa Kommissionen medlemmer er der dog udbredt tilfredshed med det første lovforslag på området.

”Vores indre marked er en ekstraordinær fordel i forhold til at forhindre produkter, der er lavet af tvangsarbejdere, i at cirkulere i EU, og det er en løftestang for mere bæredygtighed på tværs af kloden,” lyder det fra Thierry Breton, der er Kommissær for det Indre Marked.

Og blandt ECCJ’s medlemmer og Institut for Menneskerettigheder er man da også glade for det signal EU nu sender til virksomheder, hvis produktion ikke er på linje med moderne arbejdsrettigheder, selvom den reelle effekt måske ikke bliver så stor.

”Selvom et forbud mod tvangsarbejde er et vigtigt signal at sende til de virksomheder, der opererer på EU’s indre marked, så er der i forskningen begrænset dokumentation for den langsigtede effekt af importforbud, der omhandler tvangsarbejde,” skriver Elin Wrzoncki med en henvisning til et studie foretaget af britiske Modern Slavery Policy and Evidence Center.

En af studiets konklusioner lyder, at et importforbud muligvis kan føre til, at virksomheder ændrer praksis på kort sigt, men at der stadig ikke er evidens for dets positive langsigtede virkninger. Hvorfor det forholder sig sådan, fremgår ikke af studiet. 

- KCP

Carve Consulting

Sponseret

Skab værdi med dataetik

SUSTAINX ApS

Sponseret

Line Amtorp bliver administrerende direktør i SustainX

Relateret indhold

23.02.2024CSR.dk

Zalando laver om i deres bæredygtighedskommunikation

23.02.2024CSR.dk

Too Good To Go reddede mere end 120 millioner måltider i 2023

19.02.2024Blind Coffee

Sponseret

Bliv klædt på til ”S” i din ESG-rapportering

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

12.02.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Gratis læringsforløb om ligestilling i erhvervslivet frem mod Kvindernes internationale kampdag

08.02.2024CSR.dk

Arbejdsgiverorganisation vil kåre årets bedste bæredygtighedsrapport

07.02.2024CSR.dk

Grøn omstilling åbner op for at trække kanten af arbejdsmarkedet ind i varmen

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

Jobmarked

Se alle

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dansk Industri

Erfaren virksomhedsudvikler der gør ESG til en konkurrencefordel

Vil du være med til at drive og udvikle DI’s strategiske sats, der gør ESG til en konkurrencefordel for vores 20.000 medlemsvirksomheder? Er du drevet af at understøtte virksomheders bæredygtige omstilling og sikre dem øget konkurrenceevne? Står du med en solid værktøjskasse fra virksomhedsudvikling, og ser du tydeligt hvordan den understøtter strategiske ESG tiltag som f.eks. værdikædeanalyse og væsentlighedsbetragtninger? Så læs videre.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

25.02.2024

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

DEMANT

Project Manager - ESG Reporting

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

DEMANT

Sustainability Specialist - Standards and Compliance

Are you looking for a job opportunity where you can create impact across a global organisation? A job that will ensure you hone your career in a listed, world leading hearing healthcare and audio technology group, with tasks that offer a high degree of exposure for top management.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

24.02.2024

Lidl Danmark

CSR Intern, Efterår 2024

Vil du have erfaring på CV’et fra Europas største dagligvarekæde og være med til at gøre en forskel inden-for den grønne dagsorden? Og ønsker du at få hands-on erfaring med ’Corporate Social Responsibility’ (CSR) opgaver? Så er det måske dig, der er vores kommende CSR-praktikant til Lidl Danmark til efteråret 2024.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

24.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse – ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, hvor det bliver lovpligtigt for store energiforbrugende virksomheder at implementere et certificeret energiledelsessystem.

Dato

26.02.2024

Sted

København, Nordhavn

CBS Executive Fonden
Uddannelse
HIGH PERFORMANCE LEADERSHIP

High Performance Leadership uddannelsen giver dig mulighed for at løfte dit lederskab til det næste niveau i mødet med undervisere fra fire forskellige verdener. Vi bringer praktik og teori sammen. Fordi vi ved, at den ypperste form for inspiration og læring skabes i mødet med de bedste fra sportens, kunstens og erhvervslivets verdener. Folk som alle har præsteret lederskab i verdensklasse. Og parrer vi deres praktik med videnskabens teoretiske, analyserende tilgang, åbnes nye muligheder for mennesker og virksomheder.

Dato

26.02.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg, Danmark