Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger

Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.

EcoLoc benytter UV-lys til at dræbe de skadelige mikroorganismer for at forlænge holdbarheden af maden. Foto: EcoLoc..

02.10.2023

CSR.dk

Ifølge EU-Kommissionen går næsten 59 millioner ton mad til spilde i EU hvert år, hvor mere end halvdelen kommer fra husholdninger.

Som en del af EU-Kommissionens nye målsætning om reducering af fødevarespild skal madspild fra husholdninger, supermarkeder og på restauranter skæres med 30 procent. For at nå målet er der behov for at finde en løsning, som kan hjælpe husstandene med at mindske madspildet.

En af dem skal være et nyt køkkenprodukt fra teknologivirksomheden EcoLoc og forskningsvirksomheden PureFize Technologies.

Læs også: Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild

Sammen har de udviklet et produkt, kaldet EcoLoc, som anvender et unikt UV-lys, som skinner gennem et tilpasset låg og forlænger fødevarens holdbarhed med op til 300 procent. Det sker, ved at UV-lyset dræber de skadelige mikroorganismer. Låget er skræddersyet til at passe alle IKEA-madbeholdere i 365+ serien.

"Fødevarekontamination sker grundet mikroorganismer i luften, og når nogen eller noget rører maden. Det resulterer i, at madens kvalitet forringes, og at den ryger ud, når vi kan se de mindste tegn på nedbrydning. Mennesker har altid søgt måder at forlænge fødevarers holdbarhed på. Det begyndte med saltning, konservering, til teknologiske hjælpemidler som køleskabe og vakuum. Dette er næste skridt i den udvikling, der gør, at vi kan skære ned på spildte ressourcer i fødevarer," siger Johan Tingsborg, der er administrerende direktør hos EcoLoc AB samt Chief Product Officer hos PureFize Technologies.

UV-lys forlænger holdbarhed
Teknologien er udviklet af forskningsvirksomheden PureFize Technologies og er tidligere blevet anvendt til at eksempelvis rense vand og forhindre smitsomme sygdomme. I mange år har fokus dog også været på samarbejder med firmaer, der arbejder med madbeholdere og fødevarehåndtering.

"Vi ser, at denne teknologi kan anvendes på køleskabe og faktisk forbedre deres kernefunktion. Men nu kan vi reducere madspild hurtigere ved at implementere teknologien i et køkkenprodukt direkte målrettet forbrugerne, der er anvendeligt i kombination med køleskabet. Det er et vigtigt skridt mod mindskningen af madspild i fremtiden," siger Rune Torbjörnsen, der er CEO hos PureFize Technologies.

Holdbarheden forventes at blive forøget med flere hundrede procent, hvor fødevarer såsom brød kan holde sig 200 procent længere, mens tomater kan holde 300 procent længere.

Konsekvenser ophober sig
Med den mængde madspild, der sker verden over, anslår Eurostat i en undersøgelse fra 2022, at omkostningerne af madspild i EU rammer en markedsværdi på 132 milliarder euro. Det sker det i en tid, hvor forbrugerne kæmper med at balancere økonomien ovenpå de sidste års forhøjede fødevarepriser og inflation.

Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

"Mange fødevarepriser er steget med omtrent de 20 procent over det seneste år. Ved at forlænge holdbarheden af maden i køleskabet, kan vi hjælpe husstande med at spare på deres madbudget, mens det skal mindske de store omkostninger i den overordnede sammenhæng. Vi estimerer, at en husholdning på fire vil kunne spare over to tusinde kroner hvert år," siger Johan Tingsborg.

EcoLoc blev lanceret 29. september i forbindelse med FN’s Internationale dag for Madspild for at fremhæve problemerne med madspild.

- HCL

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

01.03.2024CSR.dk

Regenerativ: ’Vi har brug for at skabe håb og handle for fremtiden”

01.03.2024CSR.dk

Lagkagehuset giver kyllingerne mere plads

28.02.2024Circle K Danmark A/S

Sponseret

Circle K satser på elbilopladning til erhvervskunder – vil have 25 pct. af markedet

28.02.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller flytter ESG fra tanke til handling

27.02.2024CSR.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

27.02.2024CSR.dk

TDC NET forpligter sig som første virksomhed i verden til FN-mål for biodiversitet

27.02.2024Denteks A/S

Sponseret

Go Green: Sådan kan hoteller få en bæredygtig profil

26.02.2024Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Dansk Erhverv

Dansk Erhverv søger CSR-konsulent

Dansk Erhverv søger en ny CSR-konsulent til vores CSR-team til at varetage og videreudvikle vores engagement på CSR- og ESG-området inden for medlemsservices, politisk interessevaretagelse, kommunikation, projekter og partnerskaber.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.01.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online