Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger

Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.

EcoLoc benytter UV-lys til at dræbe de skadelige mikroorganismer for at forlænge holdbarheden af maden. Foto: EcoLoc..

02.10.2023

CSR.dk

Ifølge EU-Kommissionen går næsten 59 millioner ton mad til spilde i EU hvert år, hvor mere end halvdelen kommer fra husholdninger.

Som en del af EU-Kommissionens nye målsætning om reducering af fødevarespild skal madspild fra husholdninger, supermarkeder og på restauranter skæres med 30 procent. For at nå målet er der behov for at finde en løsning, som kan hjælpe husstandene med at mindske madspildet.

En af dem skal være et nyt køkkenprodukt fra teknologivirksomheden EcoLoc og forskningsvirksomheden PureFize Technologies.

Læs også: Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild

Sammen har de udviklet et produkt, kaldet EcoLoc, som anvender et unikt UV-lys, som skinner gennem et tilpasset låg og forlænger fødevarens holdbarhed med op til 300 procent. Det sker, ved at UV-lyset dræber de skadelige mikroorganismer. Låget er skræddersyet til at passe alle IKEA-madbeholdere i 365+ serien.

"Fødevarekontamination sker grundet mikroorganismer i luften, og når nogen eller noget rører maden. Det resulterer i, at madens kvalitet forringes, og at den ryger ud, når vi kan se de mindste tegn på nedbrydning. Mennesker har altid søgt måder at forlænge fødevarers holdbarhed på. Det begyndte med saltning, konservering, til teknologiske hjælpemidler som køleskabe og vakuum. Dette er næste skridt i den udvikling, der gør, at vi kan skære ned på spildte ressourcer i fødevarer," siger Johan Tingsborg, der er administrerende direktør hos EcoLoc AB samt Chief Product Officer hos PureFize Technologies.

UV-lys forlænger holdbarhed
Teknologien er udviklet af forskningsvirksomheden PureFize Technologies og er tidligere blevet anvendt til at eksempelvis rense vand og forhindre smitsomme sygdomme. I mange år har fokus dog også været på samarbejder med firmaer, der arbejder med madbeholdere og fødevarehåndtering.

"Vi ser, at denne teknologi kan anvendes på køleskabe og faktisk forbedre deres kernefunktion. Men nu kan vi reducere madspild hurtigere ved at implementere teknologien i et køkkenprodukt direkte målrettet forbrugerne, der er anvendeligt i kombination med køleskabet. Det er et vigtigt skridt mod mindskningen af madspild i fremtiden," siger Rune Torbjörnsen, der er CEO hos PureFize Technologies.

Holdbarheden forventes at blive forøget med flere hundrede procent, hvor fødevarer såsom brød kan holde sig 200 procent længere, mens tomater kan holde 300 procent længere.

Konsekvenser ophober sig
Med den mængde madspild, der sker verden over, anslår Eurostat i en undersøgelse fra 2022, at omkostningerne af madspild i EU rammer en markedsværdi på 132 milliarder euro. Det sker det i en tid, hvor forbrugerne kæmper med at balancere økonomien ovenpå de sidste års forhøjede fødevarepriser og inflation.

Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

"Mange fødevarepriser er steget med omtrent de 20 procent over det seneste år. Ved at forlænge holdbarheden af maden i køleskabet, kan vi hjælpe husstande med at spare på deres madbudget, mens det skal mindske de store omkostninger i den overordnede sammenhæng. Vi estimerer, at en husholdning på fire vil kunne spare over to tusinde kroner hvert år," siger Johan Tingsborg.

EcoLoc blev lanceret 29. september i forbindelse med FN’s Internationale dag for Madspild for at fremhæve problemerne med madspild.

- HCL

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

03.11.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Klimaregnskabets fire modningsniveauer

03.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab med effekt på arbejdsglæde og datakvalitet

01.11.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Giv en ged, Den perfekte firmagave til jul!

31.10.2025CSR.dk

Klimarådet vil have 35-mål og reelle CO2-reduktioner

31.10.2025CSR.dk

Cirkulær betonløsning vinder pris på Building Green

30.10.2025CSR.dk

Ny bydel i Billund skal sætte ny standard for klimavenligt byggeri

30.10.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Skab stemning med ekstra store lys fra Vance Kitira

29.10.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt EUDR-forslag i 11. time: EU varsler lettelser for virksomheder – men usikkerheden vokser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Management Awareness Refresher Training

Event Description

Dato

28.10.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Afvigelseshåndtering og årsagsanalyse

I forbindelse med lukning af afvigelser og andre interne udfordringer er det meget vigtigt at få lavet en ordentlig årsagsanalyse. Årsagsanalysen laves for at identificere de grundlæggende eller underliggende årsager, få dem rettet og dermed forhindre gentagelser. Det sker jo af og til, at vi løser det samme problem igen og igen.

Dato

06.11.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

06.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Plastemballage og cirkulær økonomi

EU-regler og den nye (EU) 2025/40-forordning

Dato

06.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Scope 3 Strategy: Addressing Emissions Through Business Model Adaptation

This webinar will explore how companies are utilising Scope 3 insights to justify more fundamental business model shifts and transformation. It will demonstrate how leading businesses are realising the deepest emissions reductions through reducing their impact on resource use and regenerating nature, as well as exploring how they first uncovered the potential of these strategies through their Scope 3 insights.

Dato

06.11.2025

Tid

15:00

Sted

Online via Zoom

DTU
Efteruddannelse
Jernbaneteknologi, -drift og -kapacitet

Deltag i tre dages spændende kursus, hvor du får en hurtigt og bekvem introduktion til jernbaneteknologi og driftsstyring. Midt i kurset tager vi til Berlin, hvor vi besøger Tekniske Universitet Berlins signal- og driftsstyring laboratorium.

Dato

07.11.2025

Tid

08:30

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup