Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger

Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.

EcoLoc benytter UV-lys til at dræbe de skadelige mikroorganismer for at forlænge holdbarheden af maden. Foto: EcoLoc..

02.10.2023

CSR.dk

Ifølge EU-Kommissionen går næsten 59 millioner ton mad til spilde i EU hvert år, hvor mere end halvdelen kommer fra husholdninger.

Som en del af EU-Kommissionens nye målsætning om reducering af fødevarespild skal madspild fra husholdninger, supermarkeder og på restauranter skæres med 30 procent. For at nå målet er der behov for at finde en løsning, som kan hjælpe husstandene med at mindske madspildet.

En af dem skal være et nyt køkkenprodukt fra teknologivirksomheden EcoLoc og forskningsvirksomheden PureFize Technologies.

Læs også: Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild

Sammen har de udviklet et produkt, kaldet EcoLoc, som anvender et unikt UV-lys, som skinner gennem et tilpasset låg og forlænger fødevarens holdbarhed med op til 300 procent. Det sker, ved at UV-lyset dræber de skadelige mikroorganismer. Låget er skræddersyet til at passe alle IKEA-madbeholdere i 365+ serien.

"Fødevarekontamination sker grundet mikroorganismer i luften, og når nogen eller noget rører maden. Det resulterer i, at madens kvalitet forringes, og at den ryger ud, når vi kan se de mindste tegn på nedbrydning. Mennesker har altid søgt måder at forlænge fødevarers holdbarhed på. Det begyndte med saltning, konservering, til teknologiske hjælpemidler som køleskabe og vakuum. Dette er næste skridt i den udvikling, der gør, at vi kan skære ned på spildte ressourcer i fødevarer," siger Johan Tingsborg, der er administrerende direktør hos EcoLoc AB samt Chief Product Officer hos PureFize Technologies.

UV-lys forlænger holdbarhed
Teknologien er udviklet af forskningsvirksomheden PureFize Technologies og er tidligere blevet anvendt til at eksempelvis rense vand og forhindre smitsomme sygdomme. I mange år har fokus dog også været på samarbejder med firmaer, der arbejder med madbeholdere og fødevarehåndtering.

"Vi ser, at denne teknologi kan anvendes på køleskabe og faktisk forbedre deres kernefunktion. Men nu kan vi reducere madspild hurtigere ved at implementere teknologien i et køkkenprodukt direkte målrettet forbrugerne, der er anvendeligt i kombination med køleskabet. Det er et vigtigt skridt mod mindskningen af madspild i fremtiden," siger Rune Torbjörnsen, der er CEO hos PureFize Technologies.

Holdbarheden forventes at blive forøget med flere hundrede procent, hvor fødevarer såsom brød kan holde sig 200 procent længere, mens tomater kan holde 300 procent længere.

Konsekvenser ophober sig
Med den mængde madspild, der sker verden over, anslår Eurostat i en undersøgelse fra 2022, at omkostningerne af madspild i EU rammer en markedsværdi på 132 milliarder euro. Det sker det i en tid, hvor forbrugerne kæmper med at balancere økonomien ovenpå de sidste års forhøjede fødevarepriser og inflation.

Læs også: Ministers akutplan for grundvandet møder kritik

"Mange fødevarepriser er steget med omtrent de 20 procent over det seneste år. Ved at forlænge holdbarheden af maden i køleskabet, kan vi hjælpe husstande med at spare på deres madbudget, mens det skal mindske de store omkostninger i den overordnede sammenhæng. Vi estimerer, at en husholdning på fire vil kunne spare over to tusinde kroner hvert år," siger Johan Tingsborg.

EcoLoc blev lanceret 29. september i forbindelse med FN’s Internationale dag for Madspild for at fremhæve problemerne med madspild.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V