Ny undersøgelse slår fast: Lønmodtagere vil have grøn omstilling

Et massivt flertal af danske lønmodtagerne bakker op om, at samfundet skal indrettes mere grønt - men omstillingen skal samtidig være socialt retfærdig. Det er især prisstigninger og jobtab, der skaber bekymringer. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Langt de fleste af landets lønmodtagere er positivt indstillede over en grøn omstilling af samfundet. Arkivfoto..

18.01.2022

CSR.dk

Når politikerne her i starten af året skal i gang med at forhandle klimaafgifter, vil de højst sandsynligt have bred opbakning fra landets lønmodtagerne. Det fastlår en ny, omfattende undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har foretaget.

Rapporten, der bygger på massive data fra Danmarks Statistik og Epinion, viser, at 74 procent af danske lønmodtagere er positive over for den grønne omstilling. Den resterende fjerdel af de adspurgte er imidlertid skeptiske.

Rapporten viser dig samtidig, at det er vigtigt, at politikerne imødekommer de ønsker om social retfærdighed, som lønmodtagerne har i forhold til den grønne omstilling.

Frygten for fyringssedlen fylder
Hos de positivt indstillede er der også en række bekymringer, som fylder, når det kommer til udsigten til et grønnere samfund. De mest udbredte bekymringer omhandler blandt andet prisstigninger som følge af klimafgifterne. Det er imidlertid frygten for at mindste sit arbejde, der er fylder mest hos lønmodtagerne i undersøgelsen.

Læs også: Store virksomheder har diversitet på højde med klimainitiativerne

Selvom det kun er seks procent, der i undersøgelsen udtrykker bekymring over en eventuel fyringsseddel, er det hver anden, eller 48 procent, der vil være mere negativt indstillet over den grønne omstilling, hvis det betyder, at de selv eller en i deres husstand skulle ud og søge nyt arbejde.

De bekymringer mener Lizette Risgaard, formand for FH, at politikerne skal tage alvorligt.

”Lønmodtagerne føler en stor ansvarlighed både overfor klimaet og overfor hinanden. Men hvis man skal bevare og styrke opbakningen til den grønne omstilling, er det nødvendigt at have fokus på social retfærdighed. Og det er afgørende at tage hånd om beskæftigelsen for de mange bekymrede, hvis job reelt vil blive truet på kort sigt”, siger hun.

Grøn omstilling og social retfærdighed går hånd i hånd
Ser man på geografien, viser FH’ undersøgelse, at de fleste bekymrede borgere består af både ufaglærte, faglærte og lønmodtagere, som bor uden for storbyerne. Disse grupper har samtidig en større skepsis i forhold til klimaafgifter, selvom et flertal fortsat bakker op om dem.

Læs også: Diversitet er forretningskritisk for marketing- og bureauverdenen i 2022, mener eksperter

Og faktisk peger andre analyser på, at de har grund til at bekymre sig mere end lønmodtagere med en længere videregående uddannelse eller i storbyerne.

Det Miljøøkonomiske Råd med de økonomiske vismænd i spidsen konkluderer nemlig i sin seneste rapport, at de kommende klimaafgifter vil koste cirka 20.000 job på kort sigt. De mest udsatte jobs finder man i Vestdanmark, og de mest udsatte lønmodtagere har kortere uddannelse end gennemsnittet.

Dog viser undersøgelsen i den forbindelse at næsten 80 procent mener, at personer, som mister sit arbejde, skal hjælpes videre, og at omstillingen ikke må øge uligheden. Den grønne omstilling kan altså ikke ske uden social retfærdighed. Det samme understreger Lizette Risgaard.

”Klimaafgifter er nødvendige for effektiv grøn omstilling. Men de kan blive et bump for nogle – fx ufaglærte og folk uden for de store byer. Dem må vi ikke lade i stikken. Vi skal sikre, at de får nye kompetencer, så alle kommer med i den grønne omstilling. Derfor er det afgørende med bedre mulighed for uddannelse og dagpenge, der skaber tryghed”, siger hun.

- HCL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online