Ny undersøgelse slår fast: Lønmodtagere vil have grøn omstilling

Et massivt flertal af danske lønmodtagerne bakker op om, at samfundet skal indrettes mere grønt - men omstillingen skal samtidig være socialt retfærdig. Det er især prisstigninger og jobtab, der skaber bekymringer. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Langt de fleste af landets lønmodtagere er positivt indstillede over en grøn omstilling af samfundet. Arkivfoto..

18.01.2022

CSR.dk

Når politikerne her i starten af året skal i gang med at forhandle klimaafgifter, vil de højst sandsynligt have bred opbakning fra landets lønmodtagerne. Det fastlår en ny, omfattende undersøgelse, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har foretaget.

Rapporten, der bygger på massive data fra Danmarks Statistik og Epinion, viser, at 74 procent af danske lønmodtagere er positive over for den grønne omstilling. Den resterende fjerdel af de adspurgte er imidlertid skeptiske.

Rapporten viser dig samtidig, at det er vigtigt, at politikerne imødekommer de ønsker om social retfærdighed, som lønmodtagerne har i forhold til den grønne omstilling.

Frygten for fyringssedlen fylder
Hos de positivt indstillede er der også en række bekymringer, som fylder, når det kommer til udsigten til et grønnere samfund. De mest udbredte bekymringer omhandler blandt andet prisstigninger som følge af klimafgifterne. Det er imidlertid frygten for at mindste sit arbejde, der er fylder mest hos lønmodtagerne i undersøgelsen.

Læs også: Store virksomheder har diversitet på højde med klimainitiativerne

Selvom det kun er seks procent, der i undersøgelsen udtrykker bekymring over en eventuel fyringsseddel, er det hver anden, eller 48 procent, der vil være mere negativt indstillet over den grønne omstilling, hvis det betyder, at de selv eller en i deres husstand skulle ud og søge nyt arbejde.

De bekymringer mener Lizette Risgaard, formand for FH, at politikerne skal tage alvorligt.

”Lønmodtagerne føler en stor ansvarlighed både overfor klimaet og overfor hinanden. Men hvis man skal bevare og styrke opbakningen til den grønne omstilling, er det nødvendigt at have fokus på social retfærdighed. Og det er afgørende at tage hånd om beskæftigelsen for de mange bekymrede, hvis job reelt vil blive truet på kort sigt”, siger hun.

Grøn omstilling og social retfærdighed går hånd i hånd
Ser man på geografien, viser FH’ undersøgelse, at de fleste bekymrede borgere består af både ufaglærte, faglærte og lønmodtagere, som bor uden for storbyerne. Disse grupper har samtidig en større skepsis i forhold til klimaafgifter, selvom et flertal fortsat bakker op om dem.

Læs også: Diversitet er forretningskritisk for marketing- og bureauverdenen i 2022, mener eksperter

Og faktisk peger andre analyser på, at de har grund til at bekymre sig mere end lønmodtagere med en længere videregående uddannelse eller i storbyerne.

Det Miljøøkonomiske Råd med de økonomiske vismænd i spidsen konkluderer nemlig i sin seneste rapport, at de kommende klimaafgifter vil koste cirka 20.000 job på kort sigt. De mest udsatte jobs finder man i Vestdanmark, og de mest udsatte lønmodtagere har kortere uddannelse end gennemsnittet.

Dog viser undersøgelsen i den forbindelse at næsten 80 procent mener, at personer, som mister sit arbejde, skal hjælpes videre, og at omstillingen ikke må øge uligheden. Den grønne omstilling kan altså ikke ske uden social retfærdighed. Det samme understreger Lizette Risgaard.

”Klimaafgifter er nødvendige for effektiv grøn omstilling. Men de kan blive et bump for nogle – fx ufaglærte og folk uden for de store byer. Dem må vi ikke lade i stikken. Vi skal sikre, at de får nye kompetencer, så alle kommer med i den grønne omstilling. Derfor er det afgørende med bedre mulighed for uddannelse og dagpenge, der skaber tryghed”, siger hun.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

05.07.2024Nilfisk

Sponseret

Nilfisk hjælper krigsskadede ukrainere

26.06.2024CSR.dk

Rapport: Forbrugere vælger oftere genbrugstøj

26.06.2024Dagrofa aps

Sponseret

Nyt tiltag skaber jobs for unge med autisme i Ishøj Kommune

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet