Ny rapport: Verdens bestande af vilde dyr er faldet 73 procent siden 1970

På blot et halvt århundrede er naturens dyrebestande reduceret med trefjerdedele. Det dokumenterer WWF’s videnskabelige flagskibsrapport, der er udarbejdet af verdens førende forskere i biodiversitet.

Foto: Via Ritzau

10.10.2024

CSR.dk

Biodiversiteten er i dramatisk tilbagegang over hele planeten. I gennemsnit er verdens bestande af vilde dyr reduceret med 73 procent på bare halvtreds år. Det viser den omfattende videnskabelige rapport Living Planet, som er udarbejdet for WWF af Zoological Society of London.

Her har nogle af verdens førende biodiversitetsforskere undersøgt 5.495 arter i perioden 1970-2020. I gennemsnit er 3 ud af 4 vilde dyr forsvundet fra de mange tusinde bestande, som forskerne har undersøgt.

Faldet er så voldsomt, at WWF advarer om, at flere af verdens økosystemer som Amazonas’ regnskov og tropiske koralrev kan være ved at kollapse.

”Dyrene har ekstremt vigtige funktioner for opretholdelsen af økosystemer som regnskov og koralrev Når dyrene forsvinder, er det én af de vigtigste indikationer på, at naturen bevæger sig mod et kollaps. Vi har sammen med forskerne råbt op om naturkrisens eskalering i årtier, og alligevel har man tilladt situationen at komme herud, hvor én million arter er truet af udryddelse” siger Jacob Fjalland, miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden.

Værst er tilbagegangen i klodens tropiske områder. I Sydamerika er bestandene af vilde dyr faldet med hele 95 procent siden 1970, mens tallet i Afrika er 76 procent og i Sydøstasien 60 procent. At tilbagegangen ikke er nær så dramatisk i Europa og Nordamerika betyder dog ikke, at naturen er i bedre tilstand her, men at naturen allerede var i meget dårlig tilstand, da man begyndte at monitorere udviklingen for halvtreds år siden.

Fremgang for gorilla og bison

Det er i høj grad ødelæggelse af naturområder på grund af særligt landbrug og bundtrawling, der driver tilbagegangen for verdens arter, men også klimaforandringer, overudnyttelse af naturens ressourcer og forurening påvirker bestandene negativt.

Rapporten dokumenterer dog også positive udviklinger. Det gælder for eksempel den østlige lavlandsgorilla i Uganda og europæisk bison, der begge vidner om, at det kan lykkes at vende tilbagegang til fremgang.

”Fremgangen for gorillaen og bisonen er direkte resultater af succesfuld naturgenopretning, hvor man har beskyttet og genoprettet store naturområder. Det skal vi have meget mere af, hvis vi skal vende naturkrisen. Vi har løsningerne, men de skal implementeres i stor skala, hvis de for alvor skal vende tilbagegangen,” forklarer Jacob Fjalland. 

Han peger på, at verdens lande har forpligtet sig til en naturens Paris-aftale med det mål at beskytte og genoprette 30 procent af naturen på land og i havet inden 2030. Man mangler dog globalt at levere den tilstrækkelige finansiering til biodiversitet, og det er det primære formål med dette års biodiversitetstopmøde COP16, der finder sted 21. oktober-1. november i Colombia. Her deltager WWF Verdensnaturfonden.

3 arter i tilbagegang:

Afrikansk skovelefant: Arten er kritisk truet og er gået tilbage med 62 procent på ét årti fra 2002-2011. I nationalparken Minkébé i Gabon har mangel på beskyttelse medført omfattende krybskytteri og en tilbagegang på hele 81 procent.

Ægte karette: Havskildpadden er kritisk truet, og på øen Milman ved Great Barrier Reef er der siden 1990 set en tilbagegang på 57 procent i antallet af hunner, der laver reder. Spøgelsesnet eller bifangst forbundet med fiskeri og klimaforandringer er de primære årsager til tilbagegangen.

Tucuxi-delfinen: I Amazonas lever den blot 1,5 meter lange ferskvandsdelfin Tucuxi. Siden 1990’erne er arten reduceret med 75 procent i Mamirauá-reservatet i Brasilien. Klimaforandringer er en stigende trussel mod Amazonas’ floddelfiner, og i 2023 mistede mere end 300 floddelfiner livet på grund af ekstrem varme og tørke.

3 arter i fremgang:

Østlig lavlandsgorilla i DR Congo: Siden 1996 er antallet af østlige lavlandsgorillaer i Mbeli Bai i nationalparken Nouabalé-Ndoki mere end fordoblet til 226. Selvom gorillaen er i fremgang, er bestanden stadig meget sårbar.

Europæisk bison: I 1950’erne var den europæiske bison helt forsvundet fra naturen, men i dag er der knap 7.000 i Centraleuropa. Bisonen lever i beskyttede naturområder.

Ulve-ahorn-parakit i Ny Kaledonien: Afskovning er gået hårdt udover ulve-ahorn-parakitten, men arten er i fremgang. Fra blot 600 til mere end 2.000 siden 1990’erne. Fremgangen skyldes særligt beskyttelse af fuglens reder.  

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle